Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Februari 05, 2010

Terdesak :-) Nik Aziz sanggup buka semula pintu PAS kepada UMNO setelah ditutup rapat

Dulu semasa isu 'kerajaan perpaduan' antara PAS dengan UMNO yang dicetuskan oleh Presiden PAS Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang mendapat reaksi yang sangat baik dari hampir kesemua orang UMNO serta juga anggota PAS sendiri, tetapi sayang sekali apabila cadangan itu telah ditolak mentah-mentah oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz.

Sampai kepada satu peringkat dimana selepas mesyuarat khas PAS untuk membincangkan isu cadangan oleh Haji Abdul Hadi itu telah mencapai kata putus iaitu PAS sebulat suara menolak idea Presiden PAS itu, dengan megahnya Datuk Nik Aziz Nik Mat mengumumkan bahawa PAS telah menutup serapat-rapatnya pintu rundingan dengan UMNO tidak kira mengenai apa juga masalah yang dibangkit.

Tetapi sekarang, apabila isu "langsir ditutup, lampu bilik tidur juga ditutup" tiba-tiba saja Datuk Nik Aziz membuat jemputan 'kilat' kepada UMNO dengan membuka balik pintu PAS yang sebelum ini telah ditutup, dikunci, dirantai supaya UMNO boleh masuk kembali berbincang dengan mereka.

Saya melihat langkah sangat terdesak umpama "seperti menjilat ludah sendiri" yang sedang diambil oleh Datuk Nik Aziz untuk berbaik-baik semula dengan UMNO ialah kerana mungkin beliau merasakan sesuatu perkara buruk pasti akan berlaku keatas PAS sekiranya tiada usaha awal diambil untuk menyelamatkan PAS dari terjerumus sama dengan PKR yang sedang berdepan dengan banyak masalah dalaman dan luaran sebagaimana semua rakyat sudah sedia maklum.

Tengah jalan tiba-tiba Nik Aziz buat pusingan 'U'

Apakah agaknya komen yang akan dikeluarkan oleh Presiden PAS serta seluruh pemimpin PAS berkenaan permintaan terbaru daripada Nik Aziz untuk "menamatkan sengketa" sejak 50 tahun yang lampau dengan UMNO.

Tiba-tiba saja kenyataan yang diluar dugaan sama sekali boleh terkeluar dari bibir Mursyidul Am PAS itu. Beliau mahu PAS dan UMNO duduk semeja berbincang bagi menyelesaikan isu-isu berbangkit yang menyentuh agama Islam.

Dulu Nik Aziz kata sampai bila-bila selagi beliau masih hidup memang PAS tak mahu bekerjasama dalam apa-apa hal sekalipun dengan UMNO. Dulu Datuk Seri Hadi dan YB Ustaz Nasha buat cadangan 'kerajaan perpaduan' dengan UMNO, namun telah ditolak Nik Aziz mentah-mentah.

Entah apa tiba-tiba saja, kebetulan pula masa sekarang ini prosiding di Mahkamah bagi perbicaraan kes liwat Anwar sedang berjalan... pasti satu usaha untuk mengalih perhatian rakyat kepada perkara yang lain.

Memang lidah tak bertulang...tak terbatas kata-kata...setinggi gunung seribu janji...lain dibibir lain dihati...

Arkib Blog