Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, September 07, 2009

>>RM800<< : Sebelum itu bakar Jalur Gemilang...

Sebelum itu tuduh rakyat dan Negara Malaysia "maling" atau pencuri...tak cukup dengan itu, bendera Kebangsaan Jalur Gemilang pula menjadi mangsa sebagai tempat melepaskan amarah yang tidak terkawal disebabkan oleh perasaan syak wasangka yang bukan-bukan.

Mereka terlupa bahawa apabila bendera dinaikkan ianya akan disertai dengan nyanyian-nyanyian lagu tertentu. Bermakna setiap bendera yang telah berkibar dan dikibarkan akan mempunyai satu semangat yang manusia sendiri tidak sedari akan kewujudannya.

Apabila sesuatu bendera itu telah dimasyurkan sebagai lambang kedaulatan kepada sesebuah negara itu, maka setiap orang harus menghormatinya. Pantang bagi sesiapa jua untuk mengkhianatinya seperti membakar, mengoyak, mencincang dan sebagainya walaupun bendera itu bukan bendera milik negara-negara tertentu.

Boleh kita lihat akan kesannya, khusus di Jawa. Beberapa hari saja selepas rakyat disana membakar Jalur Gemilang kita, tempat mereka telah dilanda dengan gempa bumi besar berukuran 7.4 pada skala richter. Dua hari selepas itu satu lagi gempa bumi melanda dan telah menyebabkan banyak sekali kemusnahan yang terpaksa mereka tanggung.

Mereka harus terima hakikat bahawa setiap benda yang kita daulatkan diatas bumi ini pasti punya semangat yang tersendiri. Apatah lagi dengan bendera yang kita semua maklum adalah satu lambang kemegahan dan kebanggaan kepada sesuatu bangsa dan negara.

Apabila berlaku kejadian seperti membakar bendera yang sering diamalkan oleh masyarakat Indonesia jika berdepan dengan apa juga masalah dengan rakyat dari negara lain, mereka harus sedar saat dan ketika mereka mulai membakar bendera itu maka saat itulah semangat bendera itu akan meratap, menangis dan menyumpah sebelum ianya hangus dijilat api. Akibatnya, kita telah lihat...siapa dan daerah mana yang sengsara disebabkan musibah itu.

Diakhir tulisan ini, cuma saya nak katakan sesuatu..sedangkan rakyat tempatan di Malaysia ini sendiri begitu sukar untuk mendapatkan gaji permulaan setinggi RM800 sebulan, jadi bagaimana pula selepas perbuatan yang sangat menghiris hati dan perasaan kita dengan gelaran "maling/pencuri"..membakar bendera kita..dengan mudah saja mereka itu meletakkan harga RM800 setiap bulan gaji untuk diberikan kepada warga mereka yang bekerja hanya sebagai pembantu rumah di Malaysia. Logik kah? Munasabah kah? Patut kah? Negara Malaysia bukannya sebuah supermarket yang terdesak untuk menghabiskan stock dengan menawarkan berbagai-bagai cara pembelian kepada pelanggan..."pakai dulu kemudian bayar"..."bakar dulu kemudian minta." - Maaf!

Arkib Blog