Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, November 24, 2009

Ketahuilah rahsia misteri Merak Di Rimba...

Inilah rupa burung merak iaitu dari jenis yang hidup berkeliaran didalam hutan rimba. Burung merak hutan ini jika di negeri Sarawak ianya lebih dikenali sebagai burung "ruai" oleh penduduk dikawasan pendalamannya. Dan nama ruai untuk burung itu juga turut disebut oleh masyarakat lain di Sarawak.

Burung ini juga disebut sebagai "peacock" kemungkinan itu nama saintifiknya dan mungkin juga nama itu diberikan oleh pengembara dari kalangan pelancong asing yang gemar mengenai hal-ehwal hutan datang berkunjung ke Malaysia dan mungkin secara kebetulan ketika mereka terjumpa burung tersebut didalam hutan, pelancong asing ini pula sedang berbuat sesuatu didalam hutan lalu nama burung itupun dibubuhlah dengan sesuatu yang sedang berlaku ketika itu. Itu adalah tafsiran saya sajalah. Tak de apa-apa.

Ada beberapa tabiat semulajadi yang ada pada burung merak ini mungkin banyak orang belum mengetahuinya lagi iaitu bahawa burung ini sebenarnya gemar bersabung sesama sendiri didalam hutan, bijak memilih kawasan yang sesuai untuk membina gelanggang sabung, sentiasa bekerja kuat mencabut segala pokok-pokok kecil yang terdapat disekitar kawasan gelanggang sabung iaitu bakal tempat mereka mengadakan sessi pertarungan kelak.

Tentu ada yang bertanya, betul ke? ...memang benar! Sebabnya ketika saya sering menjelajah didalam hutan-hutan tebal dikawasan tertentu dibahagian pendalaman Sarawak, maka selalulah saya terserempak dengan dengan hidupan liar ini maka sedikit sebanyak tahulah juga saya bagaimana tabiat-tabiat pelik yang ada pada burung merak rimba ini.

Bagaimana burung merak ini menyediakan tapak tempat untuk bersabung? Pada mulanya burung merak ini akan memastikan kawasan tempat gelanggang sabung itu dibina nanti hendaklah tepat berada di puncak genting bukit yang ada tumbuhan menjalar diatas tanah. Tumbuhan yang menjalar itu pula keadaannya serupa dengan batang sayur kangkung, labu ataupun tembikai.

Fungsi batang tumbuhan yang menjalar itu nanti peranannya lebih kurang ialah sama seperti garisan tengah yang memisahkan kawasan lawan masing-masing umpamanya yang terdapat digelanggang badminton, tenis ataupun ping pong.

Sebelum gelanggang dibuat, burung ini akan terlebih dahulu membersih kawasan sekitarnya dengan mencabut segala tumbuhan kecil yang berdiri iaitu pokok-pokok kecil yang saiznya sebesar ibu jari tangan dengan hanya menggunakan kekuatan yang ada pada lehernya. Caranya ialah burung merak ini hanya perlu melingkarkan lehernya pada pangkal pokok-pokok yang hendak dicabut, dan sesudah itu dengan berbekalkan kekuatan yang ada burung tersebut mula menarik satu persatu pokok itu menghala keatas dengan lehernya telah dibelit pada pohon pokok itu sambil menekan dengan kuat kakinya kebawah sehinggalah usahanya berjaya.

Apabila keadaan seluruh kawasan sudah siap dibersihkan dengan hanya tinggal satu batang tumbuhan yang menjalar tinggal sebagai penanda garisan tengah gelanggang, maka seterusnya burung merak ini akan menyediakan pula dua objek yang menyerupai bentuk tembikar ataupun pasu iaitu mempunyai lubang tempat untuk mengisi sesuatu dan ianya diperbuat daripada tanah yang ada disekitar kawasan gelanggang itu. Benda itu pula diletakkan disebelah-menyebelah pada bahagian tepi gelanggang serta ditutup dengan selembar dedaunan pokok yang terdapat disitu. Apakah misteri disebalik semuanya itu sukar untuk difahami.

Ada pantang-larang yang harus diketahui seandainya kita terserempak dengan burung merak ini ketika sedang bersabung sesama mereka diatas gelanggang yang telah disediakan ialah ianya tidak boleh diganggu seperti dilempar dengan batu ataupun dengan benda yang lain. Pernah terjadi dua kejadian dimana ada pemburu yang terjumpa ketika burung ini sedang bersabung dengan tanpa membuang masa pemburu ini tadi telah menembak kearah kedua-dua burung tersebut dan telah mengenai salah satu daripada dua ekor burung itu tadi yang mengakibatkan salah satu daripada dua ekor burung itu tadi mati, maka tanpa diduga pemburu itu juga telah dengan secara tiba-tiba mati mengejut ditempat itu.

Oleh itu, lain kali sekiranya kita ada masuk ke dalam hutan mungkin atas alasan operasi apa-apa ke dan terserempak dengan burung ini maka berjaga-jagalah terutama jika ketika ianya sedang bersabung, jangan diganggu dan jangan sesekali ditembak. Kerana banyak orang percaya bahawa ketika ianya bersabung ada penganjurnya yang kita boleh nampak dengan mata kasar. Adalah dipercayai burung itu dilindungi oleh makhluk halus. Maka begitulah jika burung yang dilindungi mati ditembak dengan serta merta pelakunya akan ditunjuk dengan bukti-bukti yang jelas dan sahih serta tidak perlu lagi nak import pakar-pakar patalogi dari luar negara nak siasat dan juga tidak perlu melantik sampai 12 ekor peguam untuk mempertahankan diri...

Arkib Blog