Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Disember 02, 2010

3 jenis haiwan anugerah Tuhan kepada manusia !

Ada tiga jenis haiwan yang mempunyai keistimewaan masing-masing dan setiap daripada haiwan ini ada peranan atau perkhidmatan yang boleh diberikan kepada pemilik ketiga-tiganya iaitu anjing, ayam belanda dan juga itik angsa.

Anjing, ayam belanda dan itik angsa kepada sesetengah orang adalah sebagai sahabat dan teman dan bagi mereka yang lain pula ketiga-tiganya merupakan haiwan peliharaan yang boleh dipercayai untuk menjaga keadaan di persekitaran rumah dari dicerobohi oleh penjenayah seperti pencuri dan perompak.

Anjing kebiasaannya akan menyalak apabila menyedari kawasan rumah tuannya cuba dicerobohi dan begitu juga dengan ayam belanda serta itik angsa di mana reaksi mereka akan menjadi lain apabila ada sesuatu objek yang datang mengganggu.

Jadi kepada pemilik rumah-rumah mewah seperti bungalow, mahligai dan sebagainya hendaklah memiliki salah satu daripada tiga jenis haiwan ini bagi mengawasi keselamatan di sekitar sekeliling rumah dan dengan suara yang begitu nyaring haiwan ini maka sudah pasti akan membuat pencuri dan perompak yang memecah masuk ke kawasan rumah menjadi terkejut dan takut lalu akan bertempiaran lari.

Itik angsa dan ayam belanda hanya sesuai bagi mereka yang beragama Islam manakala anjing memang sesuai sangat bagi mereka yang bukan beragama Islam namun pilihan adalah ditangan masng-masing. Selamat mencuba disamping sebagai satu cara untuk mengekang kegiatan jenayah disekitar kawasan kediaman dan sebagainya. Selamat mencuba !

Nik Aziz tiada masalah sekiranya Lim Kit Siang jadi Presiden PAS !

Agak terkejut dengan tajuk artikel ini kan. Tapi tak apa, bagi yang lemah semangat tu atau juga sekiranya mereka yang ada mengidap simptom lemah jantung tak payahlah risau sangat sebab apa yang cuba saya paparkan disini hanyalah merupakan sebahagian daripada tips-tips penjagaan kesihatan terutamanya bagi mereka yang seusia dengan Anugerah Nik Aziz Nik Mat atau Anugerah Lim Kit Siang dan lain-lain Anugerah lagi.

Anugerah Nik Aziz dalam kenyataan terbaru beliau pula tampil dengan pengakuan hebat bahawa dia tidak akan kisah sekiranya Lim Kit Siang sudi menjadi pemimpin PAS bila-bila masa saja tanpa terma dan syarat yang perlu dipatuhi sebab yang penting bagi Anugerah Nik Aziz ialah dendam dia terhadap UMNO selama ini dapat dilunaskan sebeberapa segera yang boleh tanpa perlu mengangkat senjata sepertimana yang sedang dilakukan oleh Pemimpin Komunis Korea Utara Kim Jong-Il sekarang terhadap Korea Selatan.

Bagi Anugerah Nik Aziz lain-lain perkara harus diletak ke tepi sebab yang penting sekarang adalah untuk memenuhi tuntutan perjuangan songsang DAP/PKR/PAS yang kini giat mengambil kesempatan dengan melakukan banyak perkara yang bertentangan dengan amalan demokrasi itu sendiri sebagaimana yang diamalkan oleh kerajaan Barisan Nasional disamping untuk mengangkat Anugerah Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri Malaysia menerusi cara yang paling tidak bermaruah dan bila ianya sudah tercapai maka matlamat mereka untuk melumpuhkan sama sekali kuasa politik Melayu dan Bumiputera di negara ini akan mudah untuk dilakukan tanpa sebarang halangan.

Namewee tak bersalah - Nazri. Era kerajaan lebih tahu segalanya belum berakhir !

Kita semua tahu bahawa ramai di antara rakyat Malaysia khususnya mereka yang terdiri daripada kaum Bumiputera mahu kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap blogger rasis tak rasis iaitu Namewee yang telah banyak kali menimbulkan kemarahan dikalangan masyarakat Melayu terutamanya apabila beliau seringkali muncul dengan berbagai-bagai karya yang ternyata menyinggung serta mengguris hati dan perasaan kaum Melayu juga Bumiputera lainnya.

Desakan yang dibuat oleh kumpulan-kumpulan yang mewakili kaum Melayu serta Pribumi lainnya kepada kerajaan terutamanya pihak Kementerian Dalam Negeri yang bertanggungjawab di dalam soal menjaga keharmonian dan ketenteraman dalam negara bukanlah bertujuan untuk mengajar kerajaan supaya bertindak tidak adil kepada Namewee tetapi lebih kepada usaha untuk melihat kerajaan lebih tegas di dalam mencegah segala perbuatan yang akhirnya jika tidak dibendung lebih awal pasti akan memudaratkan kestabilan negara dalam tempoh masa yang sangat panjang.

Sebelum ini kita telah terpukau dengan kenyataan yang pernah dibuat oleh Perdana Menteri YAB DS Najib bahawa bermula dari zaman pentadbiran beliau 'era kerajaan lebih tahu segala-galanya sudah berakhir' dan kita tentu gembira dan bukannya bermakna kita berharap yang kita hendak mengajar kerajaan tentang serba-serbinya tetapi memadailah bagi kita apabila ada sesuatu yang kita mahu kerajaan buat maka kerajaan akan beri perhatian tetapi malangnya apabila dalam masa yang sama perkara kita bawa kepada kerajaan diletak balik ke atas bahu kita untuk menyelesaikannya dan ini seolah-olah menggambarkan yang kerajaan mahu lepas tangan dari terlibat dalam sesuatu isu itu.

Dalam isu klips video NAMEWEE misalnya, cuba kita perhati betul-betul alasan yang telah dikemukakan oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri YB DS Mohd Nazri Tan Sri Abdul Aziz beberapa hari yang lalu. DS Nazri kata Namewee tidak bersalah dan yang bersalah maksudnya ialah kita dan semua mereka yang mahu Namewee dibawa kemuka pengadilan kerana kita tidak tahu juga tidak memahami undang-undang negara dan tidak tahu tentang bagaimana prosedur-prosedur yang berkaitan dengan sesuatu kesalahan yang dilakukan boleh dianggap sebagai salah ataupun sebaliknya.

Dalam isu Namewee ini apakah kerajaan tidak mahu mengambil pendekatan 'mencegah lebih baik daripada mengubati' apabila membiarkan saja Namewee terus dengan cara beliau tanpa sebarang tindakan pencegahan dibuat agar beliau sedar bahawa hidup di dalam sebuah negara seperti Malaysia yang punya kaum beraneka bangsa hendaklah tahu erti bagaimana hendak menghormati adat resam dan budaya kaum lain dan bukannya sesuka hati membuat perkara tertentu yang boleh melukakan hati kaum lain tanpa menoleh ke kiri, ke kanan, ke depan, ke belakang, ke atas dan ke bawah.

Sebagai rakyat kita bukannya hendak mendesak sangat kerajaan untuk bertindak lebih jauh terhadap Namewee berbanding perbuatannya tetapi adalah cukup untuk beliau diberi pengajaran yang setimpal dengan apa yang pernah dia buat agar ianya akan menjadi satu iktibar untuk beliau dan juga kepada mereka-mereka yang lain supaya tidak lagi mengulangi perbuatan-perbuatan yang sememangnya tidak wajar dilakukan oleh sesiapa saja yang mengaku diri sebagai rakyat serta warga Malaysia.

Tuhan, selamatkanlah Malaysia daripada tangan-tangan manusia yang suka berbuat dusta...
...hindarkanlah kami seluruh rakyat Malaysia termasuk semua penyokong-penyokong pembangkang yang belum insaf dan sedar dari berketuakan pemimpin seperti mereka dalam Pakatan Anugerah Pembangkang ! ...jauhilah kami rakyat Malaysia daripada pemimpin-pemimpin seperti Anugerah Anwar Ibrahim, Anugerah Lim Kit Siang, Anugerah Nik Aziz Nik Mat, Anugerah Karpal Singh, Anugerah Wan Azizah, Anugerah Azmin Ali, Anugerah Mahfuz Omar, Anugerah Saifuddin Nasution, Anugerah Zuraidah Kamaruddin, Anugerah Khalid Samad, Anugerah Khalid Ibrahim, Anugerah Lim Guan Eng, Anugerah Hadi Awang, Anugerah Nizar Jamaluddin dan ramai lagi para anugerah lainnya! Amin.

Arkib Blog