Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Jun 27, 2009

Nik Aziz samakan Lee Kuan Yew dengan Bank Rakyat ???

Setelah beberapa hari gambar ini saya lihat tersiar didalam blog-blog yang kebanyakannya adalah milik blogger yang pro-kerajaan, maka terlintas dihati saya untuk memuat-turunkan juga gambar ini bagi tujuan yang belum pasti.

Pada satu ketika, apabila saya merenung apa maksud yang tersirat sebenarnya disebalik gambar ini, sudah tentulah timbul tandatanya didalam hati, lalu saya pun mendapat sedikit ilham untuk menulis mengenainya.

Jika kita imbas kembali pada masa-masa yang lalu iaitu ketika era YABhg. Tun Dr. Mahathir masih lagi sebagai Perdana Menteri Malaysia, tetapi saya kurang pastilah samada pernah ke tidak Nik Aziz mengadakan perjumpaan samada secara rasmi ataupun secara "spontan" dengan YABhg. Tun. Sekiranya ada, adakah anda pernah melihat reaksi Nik Aziz sebegini rupa, siap dengan menunjukkan ibu jari sebagai tanda bagus ???

Dengan bekas Perdana Menteri yang ke-5 iaitu YABhg. Tun Abdullah Ahmad Badawi dah selalu saya melihat Nik Aziz mengadakan pertemuan dengan Pak Lah baik melalui media massa mahupun didalam media elektronik seperti tv dan sebagainya. Tetapi belum pernah juga saya melihat Nik Aziz buang tabiat sebegitu.

Jadi kita semua kena tunggulah pada masa yang akan datang. Kita kena tunggu jika ada Nik Aziz nak buat pertemuan dengan PM ke-6 kita YAB Datuk Seri Najib..."ADA BERANI KA" dia nak tunjukkan tanda bagus seperti apa yang telah dia buat untuk pertemuan diantara dia dengan Lee Kuan Yew tempoh hari.

Pada pendapat saya lah, jika Nik Aziz sanggup untuk mengulanginya iaitu dengan membuat pose istimewa sebagaimana gambar dia dengan Lee Kuan Yew diatas dan buat pula dengan Datuk Seri Najib, maka saya percaya sangat memang teruklah Nik Aziz kena gosok, kena berus, kena lap, kena pulas, kena rendam dan sebagainya oleh DAP dan PKR... tentu sekali !
Posted by Picasa

Obama Iktiraf Malaysia Sebagai Negara Islam Yang Progresif.

Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd. Najib mengesahkan bahawa beliau telah menerima panggilan telepon daripada Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama semalam.

Menurut Perdana Menteri, berbagai perkara telah dibincangkan antara beliau dengan Obama ketika perbualan melalui telepon selama lebih kurang 20 minit itu.

Antara perkara yang disentuh menurut Datuk Seri Najib adalah berkenaan dengan dua rakyat Malaysia yang kini masih ditahan dipusat tahanan Teluk Guantanamou, Cuba oleh kerajaan Amerika Syarikat.

Mengenai isu ini, Obama telah memberitahu kepada Datuk Seri Najib bahawa beliau akan mempertimbangkan permohonan kerajaan Malaysia agar kedua-dua suspek JI itu diserahkan kepada Malaysia untuk dibicarakan dinegara ini.

Perkara lain yang mendapat tempat didalam perbincangan tersebut adalah berkaitan dengan perkembangan semasa didalam negara dan juga yang berkaitan dengan perkembangan semasa ekonomi negara berikutan dari kemorosotan ekonomi global.


Ketika perbualan diadakan itu juga, Presiden Barrack Obama telah mengiktiraf Malaysia sebagai sebuah negara Islam modern, progresif dan harmoni.

Selain itu juga Obama turut menyampaikan ucapan tahniah kepada Datuk Seri Najib diatas perlantikan beliau sebagai Perdana Malaysia yang ke-6, sementara itu...Datuk Seri Najib juga membalas ucapan yang sama kepada Obama sempena perlantikan beliau sebagai Presiden Amerika Syarikat yang baru.

Obama juga menurut Datuk Seri Najib menyatakan keinginan beliau untuk mengadakan lawatan ke Malaysia pada waktu yang sesuai. Pada masa yang sama juga, Obama telah melahirkan keyakinan tinggi beliau terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib sebagai Perdana Menteri berdasarkan latar belakang Datuk Seri Najib yang baik.

Jika hasrat Presiden Obama untuk melawat Malaysia itu akan menjadi kenyataan, bermakna beliaulah Presiden Amerika Syarikat yang pertama memecah tradisi dengan mengunjungi negara ini, sebab sejak Malaysia menjalinkan hubungan diplomatik dengan negara Uncle Sam itu sehingga sekarang, kalau tak silap sayalah.. belum pernah seorangpun Presiden negara tersebut yang melawat Malaysia kecuali Naib Presidennya dulu iaitu Al Gore, itupun semasa gerakkan reformasi tercetus dinegara ini.
...Hmmm, ...jadi bagaimana pula kesannya terhadap Anwar, jika perkembangan terbaru ini diambilkira sebagai membuktikan bahawa Obama sebagai Pemimpin Amerika Syarikat telah dengan jujur mengiktiraf Datuk Seri Najib sebagai Perdana Menteri Malaysia dan Barisan Nasional sebagai Kerajaan yang terbaik.

Sebelum ini ada juga khabar angin yang mengatakan bahawa Anwar akan dilantik sebagai Penasihat Hal Ehwal Mengenai Agama Islam Asia Pasifik kepada Presiden Barrack Obama. Atau apakah Anwar sendiri meminta untuk dilantik ke jawatan yang belumpun lagi wujud itu.

Samada benar atau tidak berita itu memang kurang jelas. Soalnya disini, sumber berita itu datangnya darimana ?. Jika dilihat dari segi kepetingan politik, ternyata berita mengenai perkara itu seakan-akan memang datang daripada pihak PKR sendiri.

Boleh dilihat dengan sendirinya, apabila pengiktirafan sedemikian datangnya dari seorang pemimpin sebuah negara yang sangat diharapkan oleh Anwar untuk menyokong perjuangannya "yang belum-belum selesai" itu telah menukar fikiran dengan memberikan pula sokongan kepada Datuk Seri Najib serta kerajaannya.

Apakah Anwar tidak rasa terkedu dengan kenyataan "MAUT" daripada Obama itu ? Andai dapat diselami, pasti hancur luluh, hancur berkecai jiwa dan raga Anwar apabila segala harapan, usaha dan impiannya selama ini untuk menjadi Presiden Republik Malaysia tidak mendapat perhatian daripada Obama.
Posted by Picasa

Arkib Blog