Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Julai 25, 2012

Mat Syabu "call" Rais Yatim jam 1:21 pagi. Apa kes?

Ketika jarum jam menunjuk tepat 1:21 pagi, tiba-tiba telefon bimbit yang diletak atas meja kecil sebelah katil berbunyi dengan nada dering lagu "Semalam di Malaysia."

DS Maznah: bang! bang!...handphone tu, ada pemanggil...

DS Rais: hheerrrmmmmmm...siapa ling?

DS Maznah: manalah I tau bang..

DS Rais: meh sini handphone tu ling...

DS Maznah: ini dia bang...

DS Rais: makasih ling. Hello...! siapa ni?

Si Pemanggil: selamat malam Datuk Seri...ini saya ni..Mat Syabu...maaf Datuk Seri, ganggu orang tengah-tengah malam macam ni hehehe..

DS Rais: malam apanye, sudah pagi lah...awak call saya dari mana ni? haaa..apa pulak mimpi awak call saya pagi-pagi buta macam ni Mat?

Mat Syabu: alaaa maaflah Datuk Seri hehehe, saya kat Hotel Perdana Kota Bharu ni... ini saya ada hajat besar ni Datuk Seri..

DS Rais: hajat besarrr? hajat besar apa Mat.., awak nak pinang anak gadis saya pagi-pagi kelat macam ni?

Mat Syabu: eh! bukanlah Datuk Seri...sebenarnya...hermmm... sebenarnya, sebenarnya saya nak minta jasa baik Datuk Seri kalau boleh RTM mainkan semula drama Gerak Khas kat TV1 atau TV2...

DS Rais: pelik juga...biasanya orang-orang PAS tidak sukakan RTM, apesal pulak tetiba saja awak yang beriya-iya nak minta RTM ulang tayang drama tu..

Mat Syabu: iya..betul Datuk Seri..itu dulu tapi sekarang, sejak dua menjak ni saya entah kenapa minat sangat dengan program-program kat RTM tu..

DS Rais: ...ada-ada sajalah awak ni Mat...oklah, nantilah saya fikirkan..ni, nak tidor dulu...

Mat Syabu: hehehe..ok, ok..terima kasih Datuk Seri...selamat malam dan saya doakan moga Datuk Seri menang PRU13 nanti...muuuaaahhh...muaah..

Datuk Seri Utama Rais Yatim kelihatan masih kebingungan dengan permitaan daripada Timbalan Presiden PAS itu. Sebelum berbaring untuk kembali masuk tidur, DS Rais sempat melontarkan persoalan mengenai hajat Mat Syabu itu kepada isterinya yang tersayang, DS Maznah Rais.

DS Rais: Ling, rasa macam pelik juga abang dengan permintaan Mat Syabu tu tadi...

DS Maznah: aa..aa..aalah bang..buang tabiat agaknya orang tua tu... eh bang!..jangan, jangan Mat Syabu dah syok dengan Inspektor Aleeza dalam drama tu tak?

DS Rais: Ohhhhyaaa... ya tak ya juga...Inspektor Aleeza...Abby Abadi ! ...baru abang faham ling...

Arkib Blog