Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Jun 25, 2009

Sarawak Kembali Dihargai...Terima Kasih Datuk Seri Najib.


Setelah hampir lebih enam tahun rakyat Sarawak berada didalam keadaan dilema iaitu merasa sangat disisih atau tersisih daripada layanan dingin Kerajaan Persekutuan kini rakyat Sarawak kembali mendapati bahawa kewujudan Negeri Sarawak didalam Malaysia telah dihargai semula.

Sebenarnya keadaan "dingin" ini bermula selepas YABhg. Tun Dr. Mahathir Mohamad berundur sebagai Perdana Menteri Malaysia. Apa yang kami ingat ialah ketika kemuncak kepimpinan Tun Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri yang terus mendapat pengiktirafan didalam negara ini sendiri serta diperingkat antarabangsa, namun ketika itu juga Tun Dr. Mahathir sentiasa mendekati kami rakyat di Sarawak serta sering membuat lawatan keseluruh pelusuk di negeri ini.

Kami masih lagi ingat ketika Tun Dr. Mahathir dan YABhg. Tun Dr. Siti Hasmah membuat lawatan ke Gunung Mulu serta bermalam disitu adalah dilihat sebagai salah satu daripada usaha murni beliau untuk membantu memajukan eko-pelancongan di Negeri Sarawak. Terima kasih Tun.

Semasa Tun Dr. Mahathir sebagai Perdana Menteri, rakyat Sarawak sentiasa merasa mendapat penghargaan daripada beliau. Tun Dr. Mahathir sering memberikan gambaran mengenainya kepada seluruh rakyat Sarawak dengan memberikan tempat disebelah kanan duduk beliau kepada Ketua Menteri Sarawak YAB Tan Sri Hj. Abdul Taib Mahmud pada setiap kali diadakan Mesyuarat-mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional.

Ketika setiap kali mesyuarat sedemikian diadakan, pasti kami akan melihat Tan Sri Taib akan duduk bersebelahan dengan Tun Dr. Mahathir manakala Timbalan Perdana Menteri duduk sebelah kiri, Presiden MCA akan duduk disebelah Tan Sri Taib dan Presiden MIC pula duduk disebelah Timbalan Perdana Menteri.

Namun suasana seperti itu semuanya telah berubah sama sekali berikutan perubahan berlakunya pada pucuk pimpinan negara. Ketika saya melihat buat pertama kalinya mesyuarat Majlis Tertinggi BN diadakan yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri yang baru saya dapati sesuatu yang lazimnya berlaku tetapi ianya telah tiada. Serentak dengan itu dengan itu terdetik dihati saya bertanya, jika sewaktu Tun Dr. Mahathir, tempat duduk Tan Sri Taib tetap disebelah beliau, tetapi kenapa sekarang tidak. Saya dapat lihat tempat duduk Tan Sri Taib telah jauh dipisah oleh Presiden MCA, Presiden Gerakan dan disebelah Ketua Menteri Sabah.

Keadaan itu terus tidak berubah, malah keadaan yang sedia ada bertambah semakin buruk berikutan dengan langkah Stesen TV swasta iaitu TV3 yang turut mula mengamalkan sikap dinginnya terhadap Negeri Sarawak khasnya dan rakyat Sarawak amnya. Boleh dikatakan semenjak TV3 mengenakan pendekatan yang agak mengecewakan rakyat Sarawak keseluruhannya, setiap apa saja perkembangan yang ada berlaku didalam Negeri Sarawak telah tidak beri perhatian serta tidak mendapat tempat didalam siarannya baik untuk Buletin Utama ataupun untuk segmen-segmen yang lain.

Jika dibandingkan layanan yang diberikan oleh TV3 selepas itu kepada Sabah maka memang wajarlah untuk rakyat Sarawak merasa sangat terkilan dan kecewa. Ini memang tidak dapat dinafikan. Boleh dilihat, andaikata ada sesuatu peristiwa yang berlaku di Sabah, biarpun ianya agak kecil tetapi akan diwar-warkan sebagai peristiwa yang besar sehingga dirasakan tidak sepatutnya digembar-gemburkan sedemikian dan agak keterlaluan.

Sering persoalan timbul didalam pikiran saya, dimanakah kelebihannya Sabah dan dimanakah letaknya kekurangan Sarawak pada pandangan pihak TV3. Saya juga sering membuat andaian sendiri dan bertanya, apakah ini semua ada kaitannya dengan politik? Jika dilihat dari sudut politik, hanya Sabah saja negeri di sebelah Pulau Borneo ini yang ditadbir UMNO berikutan ketidakstabilan politik dinegeri itu satu ketika dulu berlainan dengan Sarawak yang diterajui oleh PBB yang menjadi tulang belakang kepada BN negeri.

Namun setelah hampir enam tahun rakyat Sarawak merasakan diri berada dipinggiran, dengan Malaysia telah mendapat Perdana Menteri yang ke-6, maka kami dapat rasakan bahawa suasana itu kembali pulih dan sekiranya perkembangan ini berterusan pasti rasa tersisih rakyat Sarawak akan hilang hari demi hari. Dan kami juga telah mendapati bahawa TV3 sudah bergerak semula didalam negeri Sarawak dengan selalu mengambil bahan berita dari negeri ini untuk diketengahkan dalam siarannya. Terima Kasih kepada TV3.

Dengan kunjungan Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd. Najib ke Pusat Hab Halal Tanjung Manis, Mukah pada 29 Jun minggu depan, bermakna ini adalah lawatan ketiga YAB Datuk Seri Najib ke Sarawak dalam bulan ini. Dan dengan kunjungan kerap Perdana Menteri ke Sarawak pasti akan mengingatkan semula rakyat kepada era pentadbiran bekas Perdana Menteri YABhg. Tun Dr. Mahathir yang sentiasa dekat dihati rakyat Sarawak. Terima Kasih YAB Datuk Seri Mohd Najib.

Apa yang sangat diharapkan daripada hasil lawatan Datuk Seri Mohd. Najib ke Sarawak itu ialah, supaya sedikit sebanyak ianya akan mampu untuk mengambalikan semula semangat rakyat Sarawak yang seolah-olah telah hilang supaya kuat kembali serta memberi semula sokongan padu kepada kerajaan terutamanya kepada kerajaan Barisan Nasional.

Sebagai rakyat Sarawak, saya memahami bahawa kami tidaklah mengharapkan layanan yang sangat keterlaluan atau berlebihan daripada Kerajaan Pusat sehingga negeri lain pula terabai dan merasakan mereka dipinggirkan, layanan biarlah samarata. Cuma apa yang diharapkan rakyat Sarawak selepas ini ialah tidak akan ada lagi layanan yang boleh dianggap sebagai layanan pasang-surut kepada negeri Sarawak oleh pihak Kerajaan Persekutuan jika adanya peralihan kuasa berlaku sepertimana yang telah berlaku selepas persaraan YABhg Tun Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri pada akhir tahun 2003.
Posted by Picasa

Arkib Blog