Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Disember 04, 2011

Perang antara BN dengan BN di DUN N.66 Marudi semakin memuncak !

Gambar Hiasan Ihsan dari akhbar Borneo Post
Tindakan drastik oleh Presiden SPDP Tan Sri William Mawan Ikom ke atas Naibnya YB Datuk Sylvester Entrie Muran yang membawa kepada pemecatan ADUN BN N.66 Marudi itu akhirnya menyaksikan bagaimana para pengundi serta rakyat di kawasan yang diwakili oleh Datuk Sylvester bertindak lebih berani daripada Tan Sri William apabila mereka menurunkan papan tanda yang mempamerkan logo serta nama Parti SPDP di Pekan Beluru Bakong yang menempatkan bilik operasi parti tersebut dan digantikan dengan logo atau lambang Barisan Nasional.

Tindakan itu bagi menunjukkan sokongan padu mereka terhadap YB Datuk Sylvester, wakil rakyat yang telah mereka pilih secara sah dan demokrasi pada Pilihan Raya Umum Sarawak pada April lalu dan itu juga sebagai peringatan kepada Tan Sri William Mawan agar beliau tahu apa maknanya demokrasi dan tidak bertindak secara kuku besi atau melulu dalam menangani sebarang masalah yang timbul di dalam parti.

Apa-apapun yang sedang berlaku di dalam parti SPDP Cawangan Marudi pasti akan memberi kesan yang sangat buruk kepada BN khususnya untuk keputusan PRU-13 di kawasan Parlimen Baram nanti. Kerusi Parlimen Baram yang juga turut merangkumi dua kawasan DUN iaitu DUN Telang Usan dan DUN Marudi kini sedang disandang oleh Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Jacob Dungau Sagan. Untuk makluman, Ahli Parlimen Baram memang tidak sebulu dengan ADUN Marudi dalam banyak perkara dan ini memang diakui oleh kebanyakkan rakyat di kawasan berkenaan.

Jika PRU-13 akan diadakan dalam masa yang terdekat ini, jadi apakah persediaan yang telah BN Sarawak telah buat untuk menghadapinya sekira masih banyak masalah-masalah serius wujud dalam parti-parti komponen dan belum dapat diselesaikan. Sebelum ini Setiausaha Agung BN Negeri YB Datuk Dr Stephen Rundi telah menyatakan bahawa BN Sarawak telah bersedia untuk berdepan dengan PRU-13 tetapi bagaimana pula dengan masalah dalam SPDP terutamanya dan begitu juga dengan SUPP?

BN Sarawak perlu beri perhatian terhadap apa yang sedang berlaku dengan Barisan Nasional di kawasan Dewan Undangan Negeri kawasan Marudi sebab mereka perlu ingat bahawa undi rakyat yang meyokong Datuk Syvester Entrie pada Pilihan Raya Negeri lepas sangat besar pengaruhnya untuk menentukan kemenangan calon BN bagi Parlimen Baram pada PRU-13 kelak dan perkara tidak boleh diambil mudah kerana tarikh pilihan raya umum sudah semakin dekat manakala masalah dalaman parti komponen BN Negeri belum lagi dselesaikan.

Cubalah pemimpin BN Sarawak bayangkan, apa yang akan terjadi sekiranya para pengundi khususnya rakyat yang menyokong Datuk Sylvester selama ini bertindak memboikot PRU-13 itu nanti ataupun mereka akan memberi undi kepada calon pembangkang ?

PAU 2011: Ucapan perasmian 3 sayap UMNO oleh TS Muhyiddin cukup berani !

Saya sebenarnya ada mengikuti ucapan oleh Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Hj Muhyiddin Hj Yassin yang disiarkan secara langsung oleh RTM sewaktu beliau merasmikan persidangan serentak bagi tiga sayap parti Puteri, Pemuda dan Wanita sempena dengan Perhimpunan Agung UMNO kali yang ke-65 dari PWTC beberapa hari yang lalu.

Apa yang sangat menarik bagi saya adalah tentang ucapan oleh YAB Tan Sri Muhyiddin yang begitu teguh, berani tanpa gentar untuk menyampaikan apa yang sebenarnya terbuku didalam hati orang UMNO khususnya dan orang Barisan Nasional amnya tatkala mereka diserang dengan berbagai fitnah oleh pihak Pakatan Haram DAP, PKR dan juga PAS.

Tanpa berselindung, Tan Sri Muhyiddin nyata berjaya melondeh dan menelanjangkan pihak pembangkang terutama sekali DAP yang selama ini kerapkali menuduh UMNO sebagai sebuah parti perkauman dimana sehingga kini kita semua belum lagi dapat mendengar ulasan daripada pihak pembangkang mengenai ucapan pembukaan yang dibuat oleh Timbalan Presiden UMNO itu.

Begitu juga dengan PKR dan PAS, Tan Sri Muhyiddin tanpa rasa ragu dan gusar terus melabelkan mereka terutamanya orang Melayu yang menjadi ahli didalam kedua-dua parti berkenaan sebagai pengkhianat bangsa kerana sanggup bersekongkol dengan DAP sebuah parti yang memang sarat dengan muslihat dan agenda perkaumannya.

Ini semua mengingatkan saya kepada satu ucapan paling berani oleh Tan Sri Muhyiddin ketika beliau mula memegang jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri dulu dimana beliau telah menggelarkan Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim ketika itu sebagai petualang dan pengkhianat kepada bangsa dan negara kerana sanggup bekerjasama dengan DAP untuk memansuhkan beberapa hak keistimewaan orang-orang Melayu dan Bumiputera sebagaimana yang telah termaktub dalam Perlembagaan Negara serta sanggup menghina dan memburuk-burukkan Malaysia sewaktu di luar negara.

Bagi saya, ucapan oleh YAB Tan Sri Muhyiddin jelas banyak kali boleh dikatakan sebagai telah memberi modal kepada para perwakilan UMNO setiap kali berlangsungnya perhimpunan agung ataupun juga modal kepada rakyat Malaysia yang lainnya yang cintakan kedamaian untuk mereka mengupas lebih jauh lagi tentang apa dan siapa sebenarnya pihak Pakatan Haram Pembangkang itu kepada negara.

Syabas dan Tahniah juga terima kasih kepada YAB Timbalan Presiden UMNO, Timbalan Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin atas ucapan yang cukup berani dan bernas sehinggakan Anwar Ibrahim sampai sekarangpun tidak berani untuk menyaman beliau apabila melabelkan Ketua Umum PKR itu sebagai Petualang Negara...

Arkib Blog