Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Disember 25, 2011

Bebas Anwar 901: Shamsul dilantik peguam utama, Karpal naik berang pada Anwar !!!

Bekas ketua peguambela Anwar Ibrahim untuk kes liwat II YB Karpal Singh menjadi berang ekoran tindakan drastik Anwar Ibrahim yang melantik Ketua Angkatan Muda Keadilan PKR (AMK) saudara Shamsul Iskandar sebagai peguam utama dalam kes beliau bagi menggantikan tempat Karpal Singh.

Karpal Singh yang terkejut dengan perkembangan terbaru berkaitan dengan kes liwat II itu amat marah kepada Anwar dan telah memberi kata dua kepada Ketua Pembangkang itu, tarik balik perlantikan Shamsul sebagai Ketua Peguam jika mahu menang dalam kes itu atau beliau akan menarik diri serta-merta sebagai peguambela dan Anwar akan kalah dalam perbicaraan itu.

"Sebagai seorang peguam veteran yang ternama, yang tersohor, yang teragung, sudah tentulah saya sangat terguris dan tersinggung dengan tindakan terburu-buru Anwar itu. Saya sudah berkorban begitu banyak masa dan tenaga untuk Anwar menang dalam kes liwat II itu malah saya juga sanggup mengenepikan prinsip saya sebagai seorang peguam yang paling hebat di muka bumi ini dengan sanggup memohon penangguhan demi penangguhan kes liwat itu kepada Mahkamah semata-mata mahu melepaskan Anwar Ibrahim dari tuduhan meliwat pembancuh kopinya.

Rungut Karpal lagi, "Namun inikah balasan yang harus saya terima dan harus Anwar berikan kepada saya? Setelah perbicaraan kes sudah sampai ke peringkat keputusan, tau tau Anwar Ibrahim buat pelan lain untuk menyelamatkan diri. Apa Anwar tidak percaya lagi kepada kemampuan saya? tidak percaya kepada keupayan berbelas-belas lagi peguambela yang beliau sendiri lantik sehingga memaksa beliau menubuh gerakan 'Bebas Anwar 901'?"

"Kalau saya tahu ini akhirnya balasan Anwar, sedari dulu saya tidak mahu terima dia sebagai anak guam. Cuba tuan-tuan puan dan saudara semua pikir, kalaulah Anwar Ibrahim menang dalam kesnya pada 9 January tahu depan, siapa yang akan mendapat nama bagus? Tentu bukan saya atau barisan peguambela yang lainnya tetapi Shamsul Iskandar yang akan dapat nama sebab dia sudah dilantik Anwar jadi ketua menjalankan kempen bebas itu" tambah Karpal lagi dengan penuh emosi.

Bebas Anwar 901: penghinaan paling teruk kepada barisan peguambela Anwar!!

Apa yang sedang dilakukan oleh Ahli Muda Keadilan PKR (AMK) yang diketuai oleh ketuanya Shamsul Iskandar Mohd Akin menjalankan kempen sejak beberapa minggu yang lalu menyeru kepada semua rakyat Malaysia khususnya orang ramai yang masih terkeliru dengan perjuangan PKR agar mereka turun beramai-ramai ke Jalan Duta KL pada 9 January 2012 tahun depan menjelang keputusan yang akan diputuskan oleh Mahkamah berkenaan dengan kes liwat II melibatkan Anwar Ibrahim pada tarikh tersebut bukan saja boleh dilihat sebagai satu usaha hendak menghina mahkamah tetapi lebih kepada untuk memalukan barisan 12 orang peguam yang mewakili Anwar Ibrahim.

Tanpa pihak AMK sedari bahawa perbuatan mereka itu telah menggambarkan betapa mereka cuba menekan para hakim agar menurut kepada kehendak mereka untuk mempengaruhi keputusan yang bakal dibuat oleh pihak mahkamah selain itu juga apa yang lebih teruk adalah mereka iaini pihak Shamsul Iskandar secara jelas telah menunjukkan kepada seluruh rakyat Malaysia betapa mereka sendiri di dalam PKR memang sudah tidak percaya lagi kepada kemampuan para peguam Anwar Ibrahim yang di ketuai oleh Karpal Singh untuk menang dalam kes liwat II itu.

AMK seolah-olah sudah lama sedar bahawa Anwar Ibrahim memang tidak boleh diselamatkan lagi dan pasti sekali lagi akan merengkuk di dalam penjara Sungai Buloh ini berdasarkan kepada hujah-hujah yang tidak menyokong oleh para peguam sepanjang prosiding berlangsung untuk melepaskan Anwar Ibrahim dari tuduhan liwat II yang sedang beliau hadapi kini maka AMK merasakan bahawa sangat perlu satu usaha baru dibuat khusus untuk membebaskan Anwar Ibrahim dari disabitkan dengan kes jenayah seks luar tabiie itu sebab mereka jelas sudah hilang keyakinan terhadap keupayaan Karpal Singh serta semua barisan peguambela Anwar yang lain.

Arkib Blog