Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Jun 14, 2009

Tahniah ! Buat Presiden Mahmud Ahmadinejad.

Syabas dan Tahniah kepada Mahmud Ahmadinejad yang telah dipilih semula sebagai Presiden Iran untuk kali kedua dengan memperolehi majoriti yang sangat besar.

Kemenangan besar beliau itu menunjukkan kepada negara Barat terutamanya Amerika Syarikat serta sekutunya Israel bahawa majoriti rakyat Iran menolak segala bentuk campur tangan asing di negara mereka.

Keputusan itu juga jelas menunjukkan kepada Amerika Syarikat dan Israel bahawa itulah suara senyap rakyat Iran yang sudah jemu dengan situasi peperangan. Mereka menolak cara Amerika mengurus segala masalah yang sengaja dicipta sebagaimana yang telah berlaku keatas negara serta pemimpin Iraq. Mereka tidak ingin perkara sedemikian akan berlaku pula di negara Iran.


Pada pandangan saya, Presiden Mahmud Ahmadinejad adalah sebagai jelamaan Tun Dr. Mahathir bagi negara Asia Barat. Ketegasan serta keberanian beliau ketika berhadapan dengan cemuhan serta kritikan pemimpin dari negara Barat memang sangat dikagumi. Sifat-sifat inilah yang banyak menyumbang kepada kemenangan beliau walaupun keputusan yang telah rakyat Iran berikan itu masih dipertikai serta tidak diiktirafkan oleh calon-calon yang kalah.

Sebagai pemimpin yang sentiasa teguh dengan pendiriannya berhubung dengan berbagai isu terutamnya isu nuklear, Presiden Mahmud telah dilihat oleh rakyat Iran, maka beliau haruslah diberi sokongan berterusan agar kedaulatan negara mereka tidak mudah untuk dipijak oleh kuasa besar seperti Amerika Syarikat.

Segala sokongan daripada rakyat telahpun diterjemahkan pada pilihanraya presiden yang baru saja berlalu. Walaupun ada pihak dalam negara Iran sendiri yang menolak kemenangan besar Presiden Iran itu, namun ianya hanyalah tindakkan segelintir rakyat saja yang turut kecewa dengan kekalahan calon mereka ditangan Presiden Mahmud.

Apa yang boleh diharapkan selepas ini ialah agar keamanan tidak akan tergugat di Iran berikutan dengan keputusan pilihanraya presiden itu yang terus dipertikaikan oleh calon yang tewas. Jika kestabilan politik di Iran dapat dipertahankan, walaupun masih terdapat bantahan dijalankan terhadap kemenangan besar Presiden Mahmud itu, maka harapan untuk melihat proses damai antara Palestine dan Israel mungkin akan dapat diteruskan dan selanjutnya akan mencapai kejayaan.
Posted by Picasa

Kenapa Ahli-ahli Parlimen BN Sarawak kurang bersuara di Parlimen.

Saya setuju sangat dengan kenyataan yang telah dikeluarkan oleh Timbalan Speaker Dewan Rakyat yang juga wakil rakyat bagi kawasan Santubong YB Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berhubung dengan sikap suka membisu kebanyakkan daripada ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional Sarawak ketika persidangan Parlimen diadakan. Walaupun kenyataan terbuka beliau itu telah menyinggung perasaan beberapa ahli Parlimen BN Sarawak, namun bagi saya itu adalah satu teguran yang harus dianggap sebagai sebuah teguran membina yang harus diterima oleh semua ahli-ahli Parlimen BN Sarawak bagi memperbaiki prestasi mereka supaya sentiasa segar serta lebih mantap lagi ketika hadir didalam dewan.

Teguran Dr. Wan Junaidi itu memang bertepatan sekali kerana jika dikira dengan jumlah wakil rakyat BN dari Sarawak yang agak ramai, tetapi cuma dua tiga orang saja yang ada suara ketika didalam Dewan iaitu MP Batang Sadong YB Nancy Sukry, MP Bintulu YB Datuk Seri Tiong Kiing Sing, MP Kapit YB Alexander Nanta Linggi Tun Jugah, MP Mambong YB Datuk Dr. James Dawot Mamit serta dua muka baru iaitu MP Tanjung Manis YB Puan Hjh Norah Tun Abdul Rahman dan MP Sibuti YB Ahmad Lai Bujang. Kedua-dua MP ini iaitu dari Tanjung Manis dan Sibuti, walaupun baru pertama kali memasuki Parlimen tetapi mereka berdua telah berani menyuarakan pendapat atau membentangkan soalan untuk dijawab oleh pihak kementerian.

Yang sangat dikesali ialah, kebanyakkan daripada mereka ini iaitu ahli Parlimen BN Sarawak yang hadir ke Dewan Rakyat dilihat bukanlah untuk menyertai perbahasan tetapi sekadar bertindak sebagai pemerhati atau penonton saja tidak ubah seperti seseorang yang berkunjung ke sebuah pawagam untuk menonton wayang. Pada hal jika diambil kira, saat itulah yang paling bermakna kepada wakil-wakil rakyat khususnya yang datang dari Sarawak untuk mereka mengenengahkan setiap permasalahan rakyat yang terdapat di kawasan masing-masing kepada kerajaan untuk diberi perhatian. Tetapi sayangnya, apa yang berlaku ialah mereka itu gagal untuk menggunakan masa terluang atau peluang yang telah diberikan untuk menyuarakan sesuatu isu rakyat sewaktu sama-sama berada di dalam dewan.

Boleh diingat, ketika YB Datuk Dr. Wan Junaidi belum lagi dilantik sebagai Timbalan Yang DiPertua Dewan Rakyat, beliau seringkali mengambil bahagian dalam perbahasan ketika dewan bersidang serta selalu mengemukakan berbagai-bagai soalan yang tidak hanya berkaitan dengan perkara yang berlaku didalam negara saja, malah berkenaan dengan sesuatu perkara yang telah dan sedang berlaku diseluruh dunia. Tetapi setelah beliau dilantik ke jawatan sebagai Timbalan Speaker, adalah sangat mustahil bagi beliau untuk mengemukakan sebarang soalan kepada pihak Kementerian berhubung dengan berbagai isu baik yang melibatkan kepentingan rakyat dikawasan yang beliau wakili ataupun berkaitan dengan kepentingan rakyat Sarawak keseluruhannya.

Mungkin bertitik-tolak dari situlah maka dengan rasa penuh tanggungjawab sebagai wakil rakyat dari Sarawak YB Datuk Dr. Wan Junaidi telah memberanikan diri sanggup menegur ahli-ahli Parlimen dari Sarawak khususnya yang dari BN supaya mereka dapat mengubah sikap mereka ketika berada didalam dewan dari lebih suka mendiamkan diri kepada tegas dan berani menyuara sesuatu perkara ataupun berani bertanyakan soalan kepada menteri ataupun timbalan menteri. Perlu YB-YB ini ingat bahawa apabila mereka masuk saja ke dalam dewan, bermakna mereka membawa bersama-sama sebuah harapan besar rakyat di kawasan mereka agar masalah yang rakyat hadapi dapat didengar oleh Kerajaan Pusat.

Jadi kepada Ahli-ahli Parlimen dari Sarawak, terimalah teguran daripada Timbalan Speaker Dewan Rakyat itu sebagai peringatan yang perlu demi kebaikan bersama. Jadi usahlah tersinggung. Anggaplah teguran oleh Timbalan Speaker itu sebagai sebuah cermin yang besar dimana kita boleh melihat diri kita sendiri dan kita juga boleh melihat segala pergerakkan kita sendiri melalui cermin.
Posted by Picasa

Arkib Blog