Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Disember 14, 2010

Di Bintulu Azmin Ali janjikan baju baru buat Baruk Bian. HAH!!!

Apa lagi kawan kita bila saja nampak muka Azmin Ali datang berkunjung ke Sarawak maka mulailah didalam kepala dia bermain satu angan-angan  ~~~kalaulah PKR dapat rampas Sarawak daripada BN, ~~~kalaulah PKR dapat rampas Sarawak daripada BN, ~~~kalaulah PKR dapat rampas Sarawak daripada BN, ~~~sudah pasti aku jadi KM Sarawak...yahhhh aku akan jadi Ketua Menteri Sarawak !!!

Baru-baru ini Timbalan Presiden PKR yang baru dan yang menang melalui cara pemilihan mengikut amalan demokrusi baling membaling iaitu YB Azmin Ali telah mengadakan kunjungan ke Bahagian Bintulu di Sarawak bagi menghadiri majlis makan malam pra-krismas dan sempena sambutan tahun baru masehi 2011 anjuran PKR Sarawak dan dikelolakan oleh Pengerusi PKR Sarawak encik Baruk Bian.

Menurut penulis blog Melanau Blogger , pada majlis berkenaan YB Azmin telah berjanji menerusi PKR Sarawak khas ditujukan kepada rakyat Sarawak mahu memperbahurui semula perjanjian yang terdapat dan yang sudah termaktub didalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia yang melibatkan berbagai perkara termasuklah soal autonomi bagi negeri Sarawak dan juga Sabah yang kononnya kalau mengikut dakwaan Azmin Ali maksudnya ialah telah disalahuruskan oleh kerajaan BN Sarawak dan juga BN Pusat.

Kelihatannya ramai juga para penyokong PKR Sarawak yang kebanyakannya terdiri daripada mereka yang tergolong didalam insan-insan yang bakal tertipu yang sebelum inipun memang mereka datang dari kelompok yang putus asa, kecewa, merana, frust menonggeng akibat ada satu perkara yang mereka buat selama ini tak jadi umpama peribahasa Melayu lama iaitu yang dikejar tak dapat yang dikendong jatuh berciciran, percaya dan khayal dengan semua janji yang telah dijanjikan oleh Azmin Ali pada majlis tersebut.

Saya mulai tertanya-tanya tentang autonomi yang telah dijanjikan oleh Azmin Ali itu, nak bagi autonomi yang macamana lagi kepada Sarawak sedangkan selama inipun Sarawak dan Sabah sudah mendapat lebih banyak kebaikan setelah bersama-sama dengan Semenanjung Tanah Melayu bagi membentuk sebuah negara yang berdaulat iaitu Malaysia. Sarawak dan Sabah selama ini jelas sudahpun ada kuasa autonomi yang sepatutnya harus dihargai dan dipertahankan.

Dalam sebuah negara yang bersekutu seperti Malaysia sudah pastilah setiap negeri yang ada didalamnya terikat juga dengan beberapa peraturan yang telah dipersetujui bersama sebelum tertubuhnya negara Malaysia dan adalah sangat Mustahil untuk sesebuah negeri itu boleh bertindak secara bersendirian dalam menentukan sebarang keputusan yang memerlukan sentuhan kerajaan Persekutuan untuk memuktamadkannya.

Harap rakyat Sarawak tidak akan masuk perangkap yang jika kita sudah terpedaya atau terperangkap oleh tipudaya pihak Pakatan Pembankang ini maka apa jua sesalan selepas itu tidak ada ertinya lagi dan adalah lebih baik kita beringat sebelum kena...sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada gunanya !

Kenapa Datuk Zaid umpama roh merayau mencari jasad? Masuk AKIM pula !

Walaupun ketika berada dalam Barisan Nasional dan ketika berkihidmat sebagai seorang menteri dalam kerajaan Malaysia Datuk Zaid Ibrahim acapkali menimbulkan berbagai bentuk masalah namun kdangkala timbul juga rasa kesian pada diri saya apabila melihat bagaimana beliau menguruskan perjalanan karier politiknya yang tersisa dalam negara ini yang seolah-olah tiada halatuju atau destinasinya yang tetap.

Jika sebelum masuk dan berada dalam PKR untuk tempoh setahun lebih beliau adalah salah seorang pemimpin yang bermasalah dalam UMNO dan setelah keluar dari PKR dalam bulan November 2010 lalu beliau seterusnya mengakui akan menubuh sebuah parti baru bagi meneruskan kerjaya politiknya tetapi tetiba saja kita dikejutkan dengan tindakan beliau yang akhirnya memilih untuk menyertai parti Angkatan KeADILan Insan Malaysia atau AKIM sebuah parti politik terpencil adik kepada PKR.

Apakah cara politik yang tanpa pendirian tetap Datuk Zaid sebegini akan terus dapat diterima oleh segelintir rakyat Malaysia yang inginkan kelainan ? Tapi yang menjadi tandatanya sekarang ialah mengenai sebuah parti baru yang dijanji akan ditubuhkan oleh beliau pada tahun depan, adakah kerana Datuk Zaid bimbang ROS lewat untuk meluluskan pendatarannya jika beliau membuat permohonan dan tidak berpeluang menyertai PRU ke 13 nanti jika Parlimen dan DUN-DUN dibubarkan lebih awal maka sebab itulah beliau terpaksa membatalkan hasrat tersebut dan memilih untuk masuk AKIM ?

Arkib Blog