Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Julai 11, 2009

3 Lokasi Untuk Penggambaran Drama "Manek Urai".

Drama yang diberi tajuk 'Manek Urai' bakal menemui penontonnya pada 14 Julai minggu depan. Seperti biasa, drama ini bertujuan untuk mengelirukan minda serta fikiran rakyat dan juga kepada sesiapa saja yang sudi menontonnya.

Penggambaran untuk drama ini juga telah menggunakan tiga lokasi berbeza sebagai usaha untuk menguatkan lagi jalan ceritanya. Para pelakonnya juga berbeza mengikut dimana lokasi drama itu menjalani penggambaran. Namun yang pasti drama ini telah dibarisi oleh para pelakon yang hebat-hebat belaka.

Pengarah untuk drama ini(Anwar Ibrahim) memang seorang yang terkenal dengan sikapnya yang suka berpura-pura dan juga seorang yang dikenali sebagai sangat pakar dari segi memutar belitkan cerita-cerita agar setiap drama-drama yang diarahkannya terus mendapat tempat dihati rakyat.

Manakala penerbit drama ini(DAP) pula adalah sebuah syarikat yang agak lama juga berkecimpung didalam bidang berkaitan, namun sehingga kini syarikat tersebut dilihat sentiasa gagal untuk menghasilkan drama-drama yang bermutu malah sering bertelagah dengan pengarah serta pengurus berhubung dengan sesuatu isu.

Bagi memudahkan orang ramai untuk mengetahui jalan cerita dalam drama ini, dengan ini saya dengan bermurah hati akan menyelitkan serba-sedikit tentang drama ini berdasarkan setiap tiga lokasi yang dipilih untuk penggambaran.

Lokasi pertama di Kampung Buah Pala, Pulau Pinang.
...untuk babak pertelingkahan diantara penduduk Kampung Buah Pala dengan DAP dan PKR. Pertelagahan itu bukanlah untuk menggambarkan kepada orang ramai mengenai isu perebutan buah pala, tetapi sekadar untuk mengalihkan perhatian umum terutamanya pengundi di kawasan Manek Urai, Kelantan daripada melihat kes liwat Anwar kepada isu lain supaya sokongan pengundi disitu terhadap calon PAS tidak terjejas atau tidak beralih kepada calon Barisan Nasional.

Di lokasi ini, lakonan dijayakan oleh Lim Guan Eng, Dr. Manshor Osman, P. Ramasamy dan Datuk Zahrin serta segelintir penduduk-penduduk Kpg. Buah Pala itu sendiri diambil sebagai pelakon tambahan untuk melengkapkan jalan cerita supaya kelihatan benar-benar terjadi dan juga agar rakyat betul-betul tertipu.

Lokasi kedua di Kpg. Berjaya, Alor Setar di Negeri Kedah Darul Iman, babak disitu menampilkan Datuk Seri Azizan Abdul Razak sebagai pelakon utamanya manakala Thomas Su pula diberikan dengan watak yang tidak kurang juga hebatnya serta seorang wakil tunggal DAP didalam exco Kerajaan Pakatan di Kedah sebagai pelakon pembantu dan penduduk sekitar dikawasan itu juga sebagai pelakon tambahan.

Penggambaran yang dilakukan di Kedah, mempamerkan cerita di mana PAS ditonjolkan seolah-olah begitu tegas dan tidak gentar dengan ugutan dari pihak DAP dalam isu babi atau lebih tepat lagi PAS digambarkan sebagai tidak bertolak-ansur dalam hal ehwal yang membabitkan kepentingan umat Islam dan orang Melayu.

Cerita di lokasi ini sengaja direka sedemikian adalah dengan bertujuan untuk membersihkan semula imej Parti PAS serta imej para pemimpin mereka terutamanya Nik Aziz dan juga Abdul Hadi Awang yang begitu teruk sekali berikutan dengan cadangan daripada PAS sendiri untuk mewujudkan "kerajaan perpaduan" dengan UMNO. Cadangan dari PAS itu bagaimana pun telah mengundang berbagai reaksi yang berbeza-beza daripada masyarakat. Ada yang menyokong dan tidak kurang pula yang menentangnya.

Cemas dengan perkembangan itu serta khuatir undi di Manek Urai akan berpihak kepada Barisan Nasional, lantas PAS berpakat dengan DAP untuk membuat lakonan bersama dalam satu drama bagi mengelak wujudnya perasaan berbelah bagi dikalangan pengundi disitu yang telah keliru samada nak bagi undi kepada BN ataupun PAS. Demi untuk meraih simpati daripada para pengundi di Manek Urai mereka sanggup meludah, diludah dan selepas itu menjilat semula air liur yang telah diludah.

Di lokasi yang ketiga dan yang terbaru, kita semua telah sedia maklum dan akan terus mengikuti sandiwara ini sampai ke hari pembuangan undi di kawasan Manek Urai nanti. Lokasi terbaru yang dipilih adalah satu kawasan yang agak terbuka didalam negeri Selangor Darul Ehsan. Watak utama dipegang oleh Azmin bin Haji Ali serta Ronnie Liu dan di bantu oleh Tan Sri Khalid Ibrahim.

Cerita yang dimasukkan kedalam episod di Selangor itu adalah juga hampir sama dengan apa yang telah disusun dengan rapi untuk babak yang pertama dan kedua. Tujuannya ialah semata-mata untuk mengalih perhatian orang ramai daripada memikirkan kes liwat Anwar kepada perkara lain sementara tempoh kempen di Manek Urai masih lagi berjalan. PKR, DAP dan PAS memang sedar bahawa kes liwat yang sedang dihadapi oleh Anwar sekarang sedikit sebanyak pasti akan mendatangkan risiko kepada peluang PAS untuk menang di Manek Urai.

Jadi, sebelum sebarang kemungkinan yang sekiranya tidak memihak kepada mereka, maka DAP/PAS/PKR sanggup berbuat apa saja demi untuk mendapat sokongan berterusan daripada rakyat. Mereka sanggup untuk dikutuk sesama mereka, sanggup mengutuk sesama sendiri asalkan sokongan rakyat terus berpaut kepada mereka.

Arkib Blog