Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Februari 01, 2010

Tayangan Khas "drama perang" menjelang 02 February 2010, Selasa.

Kenape? ...tak percaye ke? ...yang Pakatan Rapuh ini sedang berperang sesama sendiri...

...memang tak percaye pun. Tiap kali memang begitu pun. Kalau dah dekat nak diadakan perbicaraan, maka siri peperangan pun akan bermula. Semuanya dilakukan demi untuk mengalih perhatian umum supaya tidak tertumpu kepada kes liwat yang paling popular di dunia itu.

Matlamatnya cuma satu iaitu untuk melepaskan Datuk Seri Anwar dari tuduhan tanpa dibicara. PKR, DAP dan PAS sanggup buat apa saja demi untuk menyelamatkan Anwar dari tuduhan liwat sebelum perbicaraan.

Dulu YB Zulkifli Noordin berperang dengan YB Sivarasa, mereka tu sama duduk dalam satu kelambu, tapi boleh berperang. Lepas tu berpeluk-peluk sebagai tanda berdamai.

Dulu YB Datuk Dr Hassan Ali pun begitu, berperang dengan YB Ronnie Liu... tup,tup..lepas tu berpeluk juga sebagai membawa maksud "tiada rahsia" diantara mereka.

Dulu juga YAB Nik Aziz pernah berperang dengan YB Datuk Seri Haji Awang dengan YB Ustaz Nasha...tapi lepas tu main tepuk-tepuk belakang sambil berpeluk-peluk...waduhhhh!!!

Baru-baru ini juga YB Zulkifli Noordin berperang dengan YB Khalid Samad(adik kepada YB Datuk Shahrir Samad)...tapi kali ini jalan cerita dan diubah...tak mau main peluk-peluk lagi, tapi main report-report sama polis...itupun sekadar main tarik tali saja, sebelah YB Zul yang pegang manakala hujung sebelah YB Khalid yang genggam.

Tindakan disiplin terhadap YB Zul belum lagi dibuat oleh PKR kerana YB Zul merupakan bakal menjadi peguambela yang akan mewakili Anwar bagi perbicaraan kes liwat seandainya berjaya dibawa ke Mahkamah Syariah.

Berang dengan tindak-tanduk pimpinan tertinggi PKR yang tidak bertindak terhadap YB Zul, bekas Ahli Parlimen Kota Bharu Kelantan iaitu Datuk Zaid Ibrahim bangun bersuara dan mengkritik cara pemimpin tertinggi PKR yang masih tidak mahu mengenakan sebarang tindakan terhadap YB Zul.

Belumpun reda isu itu...timbul pula kisah Ahli Parlimen Indera Mahkota Pahang YB Azan Ismail telah mengambil keputusan meletak semua jawatan yang beliau pegang dalam PKR Pahang kerana tidak berpuashati dengan cara pengurusan parti PKR di negeri tersebut namun beliau masih kekal sebagai ahli biasa PKR.

Drama ini bersambung terus ke lokasi terbaru di Pulau Pinang apabila bekas pengerusi perhubungan PKR Pulau Pinang YB Datuk Seri Zaharain Mohd Hashim yang juga Ahli Parlimen Bayan Baru turut menyinsing lengan baju berperang dengan Ketua Menteri Pulau Pinang dari DAP YAB Lim Guan Eng atas sebab-sebab yang memang lama dah tak dapat dielakkan tapi baru sekarang ianya jelas tak dapat dielakkan...kononnya lah.

Drama. Nama sudah drama, siapa yang pandai mengarah dan bijak buat jalan cerita tu memang nampak macam benar-benar terjadi punya.

Rentetan dari kisah-kisah dari dalam drama itu, YB Khalid Samad digantung tugas sebagai YDP Pas Shah Alam dan lain-lain jawatan yang sama waktu dengannya kecuali jawatan Ahli Parlimen, kalau nak digantung juga tugas beliau sebagai Ahli Parlimen Shah Alam, maka musnahlah impian Anwar untuk bersandar atas kerusi Perdana Menteri di Putra Jaya.

Turut terkena tempias dari tindakan disiplin terhadap YB Khalid itu ialah YB Datuk Dr Hassan Ali. Kesalahan yang beliau lakukan ialah kerana Datuk Dr Hassan Ali ini cuba mengharamkan penjualan semua jenis minuman keras di kawasan tertentu dalam negeri Selangor namun ditentang oleh puak-puak yang ada dalam DAP. Kerana takut bulan kena tembak dengan roket oleh DAP maka PAS mengambil keputusan untuk menghukum saja Datuk Dr Hassan Ali sebagai pilihan terbaik walaupun terpaksa menggadai maruah parti.

Dalam PKR pula, berikutan perkembangan kritikan Datuk Zaid Ibrahim terhadap kepimpinan tertinggi PKR berhubung dengan desakan beliau agar YB Zul dikenakan sebarang tindakan termasuk dipecat dari PKR tetapi tidak diendahkan oleh Anwar dan Dr Wan Azizah... yang peliknya bagaimana Datuk Zaid boleh tidak menjangka yang kritikan serta kenyataan beliau terhadap YB Zul itu akan dimasukkan dalam babak dimana tindakan disiplin terhadap beliau sendiri sedang dalam pertimbangan oleh Anwar... fuhhhh!!!!! macam,macam.... boleh percaye ke ?...

Begitu juga dengan YB Datuk Zaharain, tindakaan disiplin yang akan diambil terhadap beliau juga sedang ditimbang oleh Anwar, Dr Wan Azizah serta pihak pimpinan tertinggi PKR.

Kita lihatlah esok 02hb February, samada drama perang terbaru Pakatan Rapuh ini akan berjaya memukau sesiapa saja yang mudah terpukau sehingga mampu mempengaruhi sesiapa jua ataupun adakah ianya mampu untuk mengalih perhatian rakyat untuk melihat kes liwat itu dapat dibicarakan tanpa ditangguh-tangguh lagi kepada perkara yang lain... selamat menonton !

Arkib Blog