Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Oktober 16, 2010

Makna tersirat di sebalik angka 8. Ada yang suka dan ada yang tidak suka !

Peranan dan fungsi angka-angka untuk membentuk gabungan nombor bagi kegunaan pelbagai keperluan didalam apa jua urusan seharian manusia adalah sangat penting dan sangat mustahak.

Dan begitu juga didalam kelompok sesuatu masyarakat itu, angka-angka bagi sesetengah daripada mereka memainkan peranan yang sangat bermakna didalam mengurus atau menentukan arah tuju kehidupan menuju masa hadapan mereka yang penuh dengan kejayaan dan kegemilangan.

Angka-angka tidak akan bermakna sekiranya salah satu daripadanya telah ditiadakan misalnya kita mahu dihapuskan salah satu daripada angka tersebut maka kita akan gagal untuk mewujudkan bilangan nombor bagi menunjukkan jumlah sebagaimana yang kita mahu tunjukkan.

Sebanyak sepuluh angka yang mempunyai peranan masing-masing dan setiap satu daripada sepuluh angka-angka berkenaan iaitu yang bermula dari 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 saling diperlukan dan amat diperlu kerana ianya saling lengkap melengkapi untuk membentuk satu jumlah yang dikehendaki.

Berbalik kepada cerita awal kita tadi iaitu mengenai kepercayaan oleh sesetengah kaum dalam masyarakat di Malaysia ini dan saya percaya bukan setakat hanya di negara kita saja malah di seluruh dunia bahawa masing-masing daripada kita tentunya mempunyai kepercayaan tersendiri berkaitan dengan makna disebalik satu-satu angka itu.

Angka 8 misalnya, banyak orang yang menggemari akan angka ini. Pernah satu ketika iaitu baru-baru ini apabila masyarakat dunia telah dikejutkan dengan satu berita dimana kejadian pergaduhan dasyat berlaku di negara China gara-gara berebut untuk membeli plate nombor kenderaan yang mengandungi angka 8888 walaupun dijual pada kadar harga yang sangat tinggi.

Dalam masyarakat Cina terutama bagi golongan peniaga dan usahawan mereka sangat percaya bahawa angka 8 itu mempunyai tuah dan dipercayai mampu membawa rezeki masuk secara berterusan jika setiap kerja atau usaha dimulakan dengan angka 8.

Angka 8 bagi mereka memang sangat berbeza dengan angka-angka yang lain sebabnya angka 8 kebiasaannya hanya mempunyai sifat bermula tetapi tiada akhirnya sebagaimana angka-angka yang lain dan angka 8 hampir sama dengan angka 0 yang apabila kita mula menulis ianya seolah-olah tidak akan keluar malah sentiasa masuk berlegar-legar dipersekitaran.

Cuba kita menulis angka-angka dari 0 hinggalah ke angka 9 dengan pen ke atau pensil ke atau apa-apa sajalah, tentu sekali kita akan mendapati adanya kelainan tatkala kita menulis untuk angka 0 dan 8 jika dibandingkan semasa kita menulis untuk angka 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 dan 9 dimana bila kita mula menulis maka kita pasti akan nampak bagaimana bermula mata pen kita menari di atas kertas dan dimana ianya akan berakhir.

Tetapi yang sebenarnya ialah saya cuba untuk membawa tumpuan anda semua kepada satu keresahan berkenaan dengan permohonan ketua peguambela untuk kes liwat 2008 iaitu YB Karpal Singh Tunda kepada mahkamah dimana beliau telah meminta mahkamah untuk menggugurkan angka 8(merujuk kepada pengakuan Mohd Saiful yang mendakwa telah diliwat sebanyak 8 kali oleh Anwar) daripada prosiding Mahkamah. Hakim bersetuju dan pihak pendakwaan juga turut bersetuju.

Semua kita tentunya merasa amat terkejut dengan keterangan terbaru oleh dua orang saksi kes liwat 2008 iaitu pakar forensik apabila memberitahu mahkamah bagaimana mangsa iaitu Mohd Saiful telah menyatakan kepada mereka bahawa beliau telah diliwat tanpa kondom sebanyak 8 kali dalam tempoh 2 bulan.

8 kali???????????????????????????????????????????????????...fuhhhhhhh!!!!!! 8 das tembakan menggunakan senapang patah, gajah Afrika pun bisa tumbang Pak!!! hehehe...

Semoga YB Datuk Paduka Ibrahim Ali selamat menjalani pembedahan dan segera sembuh !

Saya baru saja terbaca mengenai keadaan kesihatan Ahli Parlimen Pasir Mas Kelantan YB Datuk Paduka Ibrahim Ali dari blog milik Papa Gomo dan juga dari blog RBF(Ruang Bicara Faisal) yang menurut keduanya beliau kini telah ditempatkan di wad CCU Hospital Ampang Puteri akibat dari masalah komplikasi jantung.

Pembedahan ke atas pejuang bangsa, agama dan negara yang juga Presiden PERKASA itu juga menurut keduanya akan dilakukan pada hari Isnin depan iaitu pada 18 Oktober 2010 dan sebelum pembedahan jantung dijalankan YB Datuk Paduka Ibrahim ditempatkan dulu di wad berkenaan untuk berehat bagi mengurangkan kandungan gula yang terdapat didalam badan.

Harapan saya juga seluruh rakan blogger Bumiputera walau kami berbeza asal keturunan bangsa dan kepercayaan agama namun demi untuk meneruskan perjuangan bagi mempertahankan biarpun seinci, namun hakikatnya apa yang sememang telah menjadi hak kita tetap dan harus kita pertahankan ! ,,,dan semoga YB Datuk Paduka Ibrahim Ali akan terus mengetuai semangat perjuangan bangsa dan negara serta agar beliau selamat menjalani pembedahan itu nanti dan segera sembuh dan sihat seperti sediakala. Amin!

Arkib Blog