Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Oktober 24, 2009

Bagaimana, masih ada harapan untuk masuk Syurga ?

Dulu semasa Pilihanraya Kecil di kawasan Manek Urai Kelantan ada satu slogan yang dicipta khas PAS untuk digunakan sewaktu kempen berjalan disitu iaitu "tengok gambar Nik Aziz masuk Syurga."

Sejak dari dulu lagi memang pemimpin PAS terutamanya Nik Aziz Nik Mat sering menghebohkan kepada seluruh rakyat terutamanya pengikut taksub PAS sekiranya memangkah PAS semasa dalam Pilihanraya nescaya Syurga lah Nik Aziz janjikan.

Hebat betul slogan itu, mengalahkan suruhan Tuhan. Kepada mereka yang memang sudah taksub dengan PAS mungkin ada diantara atau semua daripada mereka akan terima slogan itu sebagai yang harus diakui.

Mudah sajakan, bila saja melanggar larangan agama tak payah sembahyang atau memohon ampun dari Yang Maha Esa tetapi cukup sekadar melihat gambar Nik Aziz maka secara serta-merta dosa anda akan lenyap dan yang lebih melucukan lagi ialah bila kita tiba masanya seseorang itu meninggal dunia tempatnya telah dijamin masuk terus ke dalam Syurga.

Itu dulu. Semuanya akan menjadi tandatanya selepas ini iaitu selepas kita tahu apa perkembangan yang akan berlaku dan terjadi dalam kepimpinan PAS nanti. Jika sesuatu akan berlaku kepada mana-mana pemimpin tertinggi PAS sekiranya EGM terpaksa diadakan seperti akan dipecat, dilucut, direform, direbah dan sebagainya siapa pula yang akan menentukan tempat roh orang yang sudah meninggal dunia samada di Syurga ataupun di Neraka ?

Walau apa-apapun kita kena tunggu apa saja perkembangan seterusnya...adakah ada diantara penyokong-penyokong tegar PAS akan berubah sedikit demi sedikit dari terlalu taksub berubah kepada sikap tunggu, lihat dan bertindak. Mungkin juga mustahil bagi semua ahli-ahli PAS untuk tidak berubah fikiran apabila melihat perkara yang sedang berlaku didepan mata mereka sendiri adalah bertentangan sama sekali dengan perjuangan asal PAS.

Mengapa ada Ulama menentang perpaduan sesama Islam ?

Hairan saya ! Kenapakah Mursyidul Am PAS YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat yang juga Menteri Besar Kelantan Darul Naim begitu marah sekali kepada rakan-rakan dia didalam parti PAS yang ingin memulakan usaha perpaduan dengan rakan sebangsa dan seagama dari parti UMNO.

Sebagai orang yang telah mengiktirafkan diri sendiri sebagai Tok Guru maknanya beliau harus menunjukkan teladan yang baik kepada semua para pengikutnya bukan jadi terbalik apabila para pengikutnya pula yang beriya-iya ingin membawa Nik Aziz ke arah perdamaian dan perpaduan namun telah ditolak oleh Mursyidul Am PAS itu mentah-mentah.

Sepatutnya Nik Aziz sentiasa menyeru kepada semua penyokong-penyokong serta para pemimpin PAS agar selalu meletakkan kepentingan bersama sebagai landasan untuk menguatkan perjuangan seperti memelihara perpaduan bukan saja setakat dengan orang-orang PAS semata tetapi juga dengan seluruh umat Islam di Malaysia tanpa mengira ideologi politik yang mereka ikuti.

Kita lihat bagaimana Nik Aziz telah gagal menjalankan semua tugas beliau sebagaimana yang diharapkan. Saya berpendapat bukan saja setakat rakyat Kelantan atau segelintir orang-orang PAS saja yang kecewa dengan keadaan seperti itu malahan kemungkinan ramai dikalangan pemimpin utama dalam PAS itu sendiri juga sedih dengan tindak-tanduk Nik Aziz selama ini.

Hanya disebabkan oleh dendam lamanya terhadap UMNO seketika dulu sehingga memaksakan Nik Aziz terus mengikat diri beliau supaya terus untuk menutup pintu kepada segala rundingan demi perdamaian dengan para pemimpin UMNO dan disebabkan oleh tindakan kurang bijak Nik Aziz inilah maka menyebabkan beliau sentiasa berperang dengan perasaan diri beliau sendiri.

Pada hal apabila kita sering mengikuti perkembangan atau apa yang telah, sedang dan akan berlaku didalam parti PAS sudah pasti kita dapati kebanyakkan perkara yang menjadi perbalahan kadangkala memakan masa yang agak panjang adalah berpunca daripada kenyataan atau tindakan Nik Aziz sendiri. Banyak isu yang selalu timbul sekiranya adalah melibatkan PAS dan UMNO sudah tentu nama Nik Aziz akan terbabit sama.

Kita semua tentu masih ingat suatu ketika dulu apabila timbul isu "kerajaan perpaduan" antara PAS dengan UMNO yang telah dicetuskan oleh Presiden PAS YB Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang sehingga menyebabkan kemarahan Nik Aziz memuncak kepada tahap yang begitu menakutkan sekali iaitu jika dibanding dengan ukuran pada scala richter lebih kurang 8.8 SR.

Begitu marah sekali Nik Aziz apabila terdengar saja ada orang-orang dari dalam PAS hendak berbaik-baik dengan UMNO. Oleh itu, dimanakah letaknya keburukan yang ada pada UMNO telah dilihat oleh Nik Aziz sebagai menjijikkan sehingga beliau begitu berang sekali kepada sesiapa saja yang ingin menjalinkan kerjasama dengan UMNO ?

Dan juga dimanakah letaknya kemuliaan yang ada pada parti PAS pada pandangan Nik Aziz sehinggakan beliau begitu bertegas untuk langsung tidak mahu ada sebarang usaha bagi tujuan menggandingkan UMNO bersama dengan PAS demi perpaduan orang-orang Melayu dan juga demi Islam ?

Apakah hanya kerana UMNO menolak hukum Hudud yang telah diperjuangkan oleh PAS menyebabkan Nik Aziz begitu membenci seluruh orang-orang UMNO ? Jika itu adalah antara puncanya yang Nik Aziz bertindak sedemikian, jadi bagaimana pula dengan DAP yang terang-terang dari awal mula menentang cadangan PAS itu yang mahu melaksanakan hukum Hudud jika menjadi pemerintah ?

DAP lagi teruk apabila Pengerusinya YB Karpal Singh telah meminta supaya Nik Aziz melangkah mayat beliau terlebih dahulu sekiranya Nik Aziz ingin juga meneruskan niatnya untuk mengistyiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam serta melaksanakan Hukum Hudud sekiranya Malaysia berjaya Pembangkang ambil-alih pentadbirannya

Walaupun telah diperbodohkan oleh puak-puak DAP sebegitu rupa namun sangat pelik apabila melihat Nik Aziz tidak terasa sedikitpun dengan semua maklumbalas daripada DAP itu. Malah sebaliknya Nik Aziz dilihat semakin selesa berpeleseran dengan orang-orang DAP sehingga membenarkan orang DAP yang bukan dari kalangan beragama Islam mempersendakan ayat-ayat suci yang terkandung didalam Al Quran.

Walau seteruk mana sekalipun UMNO pada pandangan mata kasar dan rabun Nik Aziz itu, namun belum pernah berlaku dalam sejarah UMNO membenarkan orang yang bukan beragama Islam untuk menyelongkar segala isi kandungan ayat-ayat suci yang terdapat didalam Al Quran untuk tujuan politik tetapi hanya Parti Islam SeMalaysia(PAS) saja yang sanggup berbuat demikian.

UMNO yang paling lama menjalinkan kerjasama dengan parti-parti lain yang bukan berteraskan Islam dan bangsa dalam perjuangan mereka seperti MCA, MIC, Gerakan, PBB, PBS, PBRS, SUPP, PRS, SPDP, AKAR dan lain-lain lagi tidak pernah sekalipun kita lihat meretui mana-mana ahli dalam gabungan BN itu untuk sesuka hati menyentuh soal-soal yang berkaitan dengan agama Islam.

Ini berbeza sekali dengan PAS yang seolah-olah turut memberi kerjasama yang sepenuhnya kepada orang yang bukan beragama Islam dalam DAP dan PKR untuk memperlekeh serta mempersendakan agama Islam.

Oleh itu saya berpendapat sekiranya tujuan Nik Aziz untuk memanggil EGM atau Mesyuarat Agung Khas semata-mata untuk menyelesaikan isu yang dikatakan beliau sebagai "pemimpin bermasalah" lebih baik tak payah saja. Apa yang perlu Nik Aziz lakukan mulai sekarang ialah fikirkan segera waktu yang terdekat dan yang sesuai untuk dia meletak jawatan.

Jadi tak payahlah bersusah payah untuk membuang masa bagi mengadakan mesyuarat luar biasa seperti itu, hanya membuang masa saja. Kita tahu, tiada ada satupun keputusan yang luarbiasa terhasil daripada mesyuarat seperti itu, hanya gempak saja. Contoh yang boleh kita lihat ialah tentang EGM yang telah diadakan oleh MCA. Apapun hasil keputusan dari EGM itu sudah tidak penting lagi...betul-betul membuang masa dan tenaga.

Arkib Blog