Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Julai 12, 2009

Nik Aziz: Ulama Islam Ataupun Ulama Politik ???

Dapat di baca tak ? Saya pasti tajuk untuk dua imej di atas adalah jelas iaitu 'Antara Dua Ulama' dan jangan keliru pula, bukannya judul filem 'Antara Dua Darjat'.

Saya rasa ada yang masih kurang jelas untuk membaca dua kenyataan yang berbeza mengenai Islam diantara Mufti Besar negeri Perak Darul Ridzuan YBhg. Datuk Seri Harussani Zakaria dan juga Menteri Besar Kelantan Darul Naim YAB Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Tapi tak apa, bagi yang rabun-rabun ayam tu kenalah gunakan cermin mata, barulah jelas nanti. Untuk makluman, gambar ini saya perolehi setelah saya terima info terbaru di YM service saya daripada Panglima Perang Cyber berkenaan dengan photo ini. Terima kasih PPC.

Hanya menilai dari kenyataan sesingkat itu mengenai perjuangan PAS dalam Islam daripada Nik Aziz, dapatlah saya mengukur sejauh mana sebenarnya pemahaman serta ilmu agama yang ada pada diri Nik Aziz jika boleh dibandingkan dengan penampilannya sebagai seorang yang kelihatan sangat alim.

Jika direnung daripada kenyataan Nik Aziz yang sangat jauh berbeza dengan pendapat Datuk Seri Harussani dalam soal amalan hidup menurut Islam, jelaslah bahawa Nik Aziz mempunyai pengetahuan yang sangat cetek tentang ajaran yang terkandung di dalam Islam.

Yang peliknya, mengapa masih ada juga yang mahu mengagung-agungkan Nik Aziz itu sebagai Tok Guru serta menjulang dia sebagai seorang Ulama. Dimana terletaknya ciri-ciri yang ada pada Nik Aziz untuk beliau layak digelar sebagai seorang Ulama ???

Malah banyak sekali kenyataan-kenyataan politik yang dikeluarkan oleh Nik Aziz serta suku-sakat beliau kelihatan bercanggah serta tidak menepati ajaran Islam yang sebenarnya..

Berdasarkan pada dua kenyataan yang telah dibuat oleh dua tokoh Ulama sebagaimana yang terdapat pada gambar diatas, maka saya ingin timbulkan satu persoalan disini khusus ditujukan kepada pengundi di Manek Urai... ...apakah Nik Aziz Nik Mat patut terus dijulangkan sebagai seorang Ulama sedangkan amalan dia baik dari segi percakapan mahupun dari sudut tindakan, sedikitpun tidak menggambarkan bahawa beliau layak dimertabatkan sebagai seorang Ulama Agama???

Jika anda rakyat di Manek Urai tidak mahu ditipu terus menerus oleh Nik Aziz dan PAS, maka pada 14 Julai nanti...Undilah UMNO/BN dan tolak PAS ketepi, demi pembangunan berterusan di kawasan Manek Urai ada masa hadapan.Arkib Blog