Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Oktober 18, 2010

Mengapa Namewee diberi kuasa immuniti disisi undang-undang ?

Sangat menghairankan ! ...bagaimana Namewee, rakyat Johor rakyat Malaysia yang sudah beberapa kali menimbulkan pelbagai kontroversi yang boleh malah sudah mencetuskan ketidakstabilan didalam hubungan antara sesama kaum di negara ini masih lagi belum dikenakan sebarang tindakan yang sewajarnya oleh mereka-mereka berwajib serta yang telah diberi tugas demi untuk menjaminkan keadaan yang harmoni didalam negara ini agar berkekalan.

Tetapi kenapa didalam masa yang sama tindakan begitu pantas boleh juga diambil terhadap beberapa individu yang sepanjang pengetahuan saya yang dikatakan telah melakukan kesilapan yang hampir serupa iaitu melanggar peraturan-peraturan yang harus dipatuhi yang telah digariskan sebagai sebahagian undang-undang penyiaran dan selain itu mereka semua bukanlah dari latarbelakang kaum yang sama dengan Namewee yang berbangsa Tiong Hua.

Sebagaimana tindakan yang pernah pihak berkuasa kenakan terhadap beberapa orang penulis blog dari kaum Bumiputera seperti blogger Jeffry 'Dimensi' Damien, blogger Aduka Taruna, blogger Rocky's Bru @ Datuk Ahiruddin Atan disebabkan masalah-masalah yang tertentu maka tindakan yang lebih berat juga lebih tegas patut diambil terhadap Namewee ini kerana kesalahan yang pernah dan telah lakukan oleh beliau adalah sangat serius jika dibandingkan dengan tuduhan yang disabitkan ke atas rakan-rakan blogger.

Kita rakyat biasa tentu tertanya-tanya kenapa??? ..dan pihak kerajaan sudah pasti ada jawapannya. Menurut Menteri Di Jabatan Perdana Menteri YB Datuk Seri Nazri Tan Sri Aziz hari ini ketika di dalam Dewan Rakyat yang sebelumnya menjawab soalan oleh Anggota Parlimen Ipoh Timur YB Lim Kit Siang mengenai kelewatan tindakan diambil oleh pihak kerajaan terhadap dua guru masing-masing seorang dari Kedah dan seorang lagi dari Johor yang kononnya didakwa telah mengeluarkan kenyataan yang disifat oleh Pakatan Pembangkang sebagai berbau perkauman, lalu DS Nazri bingkas menjawab bahawa tindakan terhadap keduanya akan segera diambil.

Dan kemudian ketika menjawab soalan yang diajukan oleh Ahli Parlimen Kinabatangan YB Datuk Bung Mokhtar Radin berhubung dengan siasatan serta tindakan yang perlu diambil terhadap Namewee yang lebih teruk lagi rasisnya siap dengan video klip dia lagi, maka DS Nazri memberitahu dewan bahawa tindakan tidak dapat diambil ke atas Namewee kerana beliau iaitu Namewee bukanlah seorang pegawai kerajaan dan atas sebab itulah maka tindakan sangat sukar, sangat payah dan betul-betul sangat rumit untuk diambil terhadap Namewee. Itu kata DS Nazri yang anti PERKASA, anti-Datuk Paduka Ibrahim Ali dan anti-Tun Dr Mahathir Mohamad.

Maknanya ialah kedua-dua guru itu boleh diambil oleh kerana kedua mereka adalah kakitangan kerajaan dan bagi menangani kes Namewee, beliau akan dilayan dengan cara yang paling istimewa, paling khusus, dihidang dengan makanan yang sedap-sedap, dihidang dengan berbagai jenis minuman yang lazat-lazat siap dengan pelayan-pelayan yang bertaraf lima bintang sebab dia bukan kakitangan kerajaan dan dia adalah rakyat Malaysia yang paling kurang ajar, biadap, pernah menterbalik Jalur Gemilang di laman blog beliau, pernah menghina lagu kebangsaan Negaraku dan yang terbaru telah menghasilkan sebuah video klip yang jelas berunsur perkauman dan menghasut.

Bagi saya alasan yang telah diberikan oleh DS Nazri mengenai sebab mengapa tindakan terhadap Namewee seperti berat sangat untuk diambil dan seolah-olah tiada tindakan langsung selain tindakan polis memanggil beliau datang ke Balai Polis untuk diambil cuma keterangan tanpa komputer riba dia ditahan saya berpendapat adalah tidak masuk akal sama sekali. Sebabnya ialah sebagai seorang rakyat negara ini, yang lahir, membesar, belajar, bekerja dan akan bersemadi di dalam negara ini jadi sudah tentulah kemerdekaan, kedaulatan, kesejahteraan, keamanan, kestabilan, keharmonian, keselamatan dan tugas mengekalkan perpaduan kaum di negara ini telah menjadi tanggungjawab kita semua tanpa mengira dianya seorang pemimpin politik, pegawai kerajaan ke, kakitangan swasta ke, kontraktor ke, buruh biasa ke, nelayan ke atau petani kerana status atau taraf kita sebagai rakyat negara ini adalah sama saja dan kita punya hak yang sama ke atas maju mundurnya negara ini.

Dan saya sebagai rakyat yang sangat cintakan keamanan untuk Malaysia, sangat diharap agar tindakan jelas dan tegas dapat diambil terhadap Namewee, supaya jangan sampai dia mengulangi kebiadapan untuk beberapa kali lagi baru kerajaan mahu bertindak...cegah sebelum parah !

'Taubat' drama muzikal Karpal Singh dan dilakonkan semula oleh AMK

Tentu sekali semua rakan-rakan blogger mungkin juga seluruh rakyat Malaysia masih ingat lagi dengan kehebatan sebuah drama yang cukup mantap dan mendebarkan bertajuk "Anwar Ibrahim harus bertaubat" yang telah dilancarkan dalam suasana yang kelihatan cukup tegang dan mencemaskan oleh YB Karpal Singh, Pengerusi DAP Pusat serta Ahli Parlimen Bukit Gelugor beberapa ketika dahulu..

Seperti biasa, selepas majlis pelancaran drama selamat dilakukan, maka YB Karpal Singh selaku pengarah dan juga pelakon yang memegang watak utama di dalam drama tersebut telah mengadakan sidang medianya. Pada sidang akhbar itu, YB Karpal Singh dengan nada yang cukup marah dan kesal(cuma gimik dan strategi semata untuk mempromosi drama) mendesak agar DS Anwar Ibrahim segera bertaubat disamping meminta DAP supaya mengkaji semula hubungannya dengan PKR.

Drama tetap juga drama apabila bukan nama DS Anwar saja malah nama dua pemimpin utama dalam DAP juga iaitu YB Lim Kit Siang dan anaknya Ketua Menteri Pulau Pinang YAB Lim Guan Eng turut disebut sama oleh YB Karpal Singh semasa sidang media itu bagi menarik lebih perhatian masyarakat agar datang beramai-ramai untuk menonton drama mereka sehinggalah sampai kepada luahan kekecewaan hati beliau yang teramat sangat terhadap Kit Siang dan Guan Eng yang dituduh membiarkan beliau keseorangan berdepan dengan karenah PKR dan DS Anwar Ibrahim.

Kini setelah beberapa bulan berlalu, drama tersebut yang diadaptasi semula sesuai dengan peredaran masa dan diterbitkan dalam bentuk baru atau versi yang mudah untuk difahami cuma watak-watak tertentu dalam drama berkenaan kini sudahpun dipegang oleh pelakon bakat baru dari Akademi AMK dimana jalan ceritanya juga adalah sama dengan yang dulu iaitu mesej yang hendak disampaikan sama dengan yang dilakonkan YB Karpal Singh.

AMK seramai 60 orang ini yang datang menyerah memorandum Taubat kepada Ketua Jawatankuasa Pemilihan PKR iaitu encik Rauf Imran untuk disampaikan kepada DS Anwar Ibrahim dimana kesemua mereka datang dari Perak dan Pulau Pinang ni mungkin jenis yang boleh diibaratkan bak kata pepatah, 'hangat-hangat tahi ayam' dan AMK ini juga nanti akan jadi sama seperti YB Karpal Singh apabila mula saja dia marah-marah lepas tu sayang balik sehingga menjadi Ketua Pembela kepada DS Anwar Ibrahim.

Oleh, kita menyerulah kepada saki-baki anggota anggota PKR semuanya, jika sekiranya kalian merasa perlu untuk bangkit dari 'bawah sedar' maka sangat eloklah sekali tinggalkan saja perjuangan PKR dan bukannya mendesak DS Anwar Ibrahim supaya segera bertaubat atau meminta beliau agar segera meletak jawatan. Mendesak dan meminta DS Anwar Ibrahim untuk segera bertaubat memang satu kerja yang sia-sia umpama mencurah air ke daun keladi.

Mereka harus sedar dan tahu bahawa tujuan penubuhan PKR sejak 12 tahun yang lalu adalah semata-mata hanya untuk menegakkan benang DS Anwar Ibrahim yang basah dan bukannya tujuan PKR diwujudkan untuk menegakkan keadilan kepada seluruh warga Malaysia sebagaimana slogan yang selalu disebut mereka iaitu 'samarata' atau kesamarataan hak.

Sedarlah, insaflah...wahai semua para penyokong PR dan tinggalkan saja perjuangan anda semua dalam PKR ~ DAP...dan kembalilah semula kepada perjuangan asal dulu yang ternyata berjaya membebaskan Malaysia daripada tangan penjajah !

Arkib Blog