Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, November 26, 2009

Indonesia dan Malaysia - Selamat Menyambut Hari Raya Aidil Adha

Kepada seluruh umat Islam yang berada di Malaysia dan juga rakan-rakan serumpun yang ada di Indonesia, saya ingin menyampaikan ucapan "Salam Aidil Adha" serta Selamat Menyambut Hari Raya Korban 9 Zulhijjah 1430.

Sempena dengan kehadiran hari yang penuh dengan sejarah pengorbanan ini, maka sangat tinggilah harapan diletakkan agar dapat sekiranya rakyat di kedua-dua negara Islam ini berjaya menemui titik persamaan dan menjauhi apa-apa jua bentuk perbezaan sekiranya ada dan semoga tiada lagi persengketaan akan wujud. Semuanya memerlukan pengorbanan.

Selamat Hari Raya Aidil Adha...

BTN: Pakatan Pembangkang mula amalkan dasar pintu tertutup

Biro Tata Negara(BTN) yang mula ditubuhkan pada tahun 1974 dibawah program Belia sebagai Unit Penyelidikan Belia, Kementerian Belia dan Sukan(KBS) kini telah "diharamkan" secara serta-merta oleh Kerajaan Negeri Selangor semalam.

Menurut Exco Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan YB Dr. Halimah Ali, langkah itu dibuat kerana pihak Kerajaan Selangor yang diterajui oleh Tiga Abdul berpendapat bahawa kursus berkenaan merupakan antara usaha Barisan Nasional untuk melakukan proses "doktrinasi" bagi memupuk sifat perkauman serta didakwa boleh memecahbelahkan rakyat di negara ini.

HUH!!! ...bodohnya alasan yang telah diberikan oleh Exco ini. Tidakkah beliau tahu apakah wawasan serta matlamat BTN ini ditubuhkan pada asalnya dan BTN tidak pernah lari daripada matlamat asal itu dan antaranya ialah 'untuk menjadikan ianya sebuah organisasi awam yang unggul dalam memupuk semangat "patriotisme" serta menjadikan rakyat setia kepada kerajaan serta cintakan negara dikalangan semua belia, pelajar, kakitangan kerajaan dan sektor swasta yang terdiri daripada semua lapisan masyarakat yang berbilang kaum, agama dan budaya di Malaysia.

Bagi saya adalah lebih baik sekiranya Exco ini ambil cermin dan cerminkan dulu apa yang telah Pakatan Pembangkang buat di negara ini selain menghuru-harakan keadaan didalam negara. Lihatlah sendiri siapa sebenarnya yang sering cuba untuk memecah-belahkan perpaduan kaum di negara ini jika bukan Pakatan Pembangkang yang ditunjangi oleh DAP, PKR dan PAS.

Lihatlah dengan nyata dan jelas bahawa DAP dan PKR lah yang sering membangkit hal-hal yang berkaitan dengan soal-soal kaum di negara ini. Mereka ini selalu cuba untuk menimbulkan persaan syak wasangka diantara kaum tertentu dengan kaum yang lain. Banyak sangat sudah kita dapat lihat bahawa pihak Pakatan Pembangkang serta Majlis Peguam yang secara terang sering saja mengungkit perkara-perkara yang telah lama termaktub didalam perlembagaan negara.

Oleh itu, kita mahu YB Dr. Halimah Ali jika tidak keberatan untuk menghuraikan secara terinci iaitu dari sudut sebelah manakah kita boleh melihat bahawa Kursus yang dikelolakan oleh Biro Tata Negara dikatakan bertujuan untuk memupuk sifat perkauman dan boleh memecahbelahkan rakyat di negara ini ?

Tetapi apa yang kita nampak sebenarnya ialah 'ketakutan' PKR, DAP dan PAS sendiri setelah merasakan kelemahan mereka mentadbir Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan kian terbongkar dan amat payah untuk ditutup dari pengetahuan orang ramai sehinggalah mereka terpaksa menggunakan berbagai helah untuk mengalih pandangan rakyat yang mula tertumpu kepada ketidak-upayaan mereka memerintah negeri atau sebagai sebuah kerajaan.

Ketakutan itu semakin Pakatan Pembangkang rasai apabila mereka mula melihat sokongan rakyat mulai pudar dan merosot. Jadi, apa-apa juga benda yang pernah BN buat dulu walaupun elok telah dilihat segalanya sebagai telah menjadi satu ancaman kepada perjuangan mereka. Mahu tidak mahu mereka akan sedaya upaya untuk menghapuskan segala yang pernah BN wujudkan serta tinggalkan di negeri-negeri yang sekarang telah ditadbir oleh mereka.

Bertitik-tolak dari semua itulah kita mula melihat yang Pakatan Pembangkang ini telah memulakan satu dasar yang dulunya sering menerima tentangan hebat daripada mereka iaitu "dasar tutup pintu" tetapi kini mereka pula yang mula mengamalkannya dengan negeri Selangor sebagai tempat permulaan dan mungkin selepas ini akan merebak pula ke Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang. Kerana takut kehilangan 4 negeri itulah, maka mereka akan sedaya upaya untuk mempertahannya walau dengan apa saja cara sekalipun.

Arkib Blog