Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Januari 18, 2013

10 tahun kerajaan Sarawak leka dan lalai..

Saya ingin mengangkat satu berita yang dimuatkan dalam akhbar arus perdana negeri Sarawak hari ini di sini yang menyiarkan keluhan serta harapan daripada salah seorang anggota kabinet kerajaan Barisan Nasional negeri Sarawak tentang isu kemalapan industri pelancongan di Bumi Kenyalang.

Beliau adalah YB Datuk Lee Kim Shin daripada parti SUPP. Harapan beliau ialah mahu agar kerajaan pusat memberi perhatian serius kepada kerajaan Sarawak dalam membangunkan industri pelancongannya dan tidak hanya mengutamakan negeri Sabah semata-mata.

Sepatutnya kerajaan Sarawak lebih awal menyedari perkara ini sebaik saja pengunduran YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad dari jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia kerana hakikat yang perlu diketahui bahawa pelancongan negeri banyak dibantu oleh kepimpinan Tun Dr Mahathir ketika itu, beliau banyak berusaha untuk memperkenalkan Sarawak di mata dunia.

Namun sesudah beliau bersara nyata sekali industri pelancongan negeri juga turut menjadi muram dan seakan-akan sudah hilang punca sehingga tumpuan pelancong luar mula beralih dan secara beransur-ansur bertumpu ke negeri Sabah dan ini merupakan satu tamparan kepada para pengusaha pelancongan di Sarawak.

Malah yang lebih malang apabila terdapat beberapa produk pelancongan negeri Sarawak secara senyap-senyap seperti cuba untuk diperkenalkan oleh pihak tertentu di Sabah sebagai budaya negeri mereka tanpa sebarang respon dari para pemimpin di negeri ini.

Arkib Blog