Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Februari 25, 2011

Gagal fahami syarat, punca Baru Bian tidak dapat permit polis di Lawas...

((dalam sarang PKR, kelihatan dlm gambar dari kiri minah Sarawak, MP Ampang Zuraidah 'laser'
Hendak dikatakan jahil tentang undang-undang tidak patut juga sebab Baru Bian kononnya adalah seorang Peguam yang hebat. Nak dikata tidak paham membaca syarat-syarat yang telah digariskan dalam borang sebelum sesuatu permit itu dilulus dan diberikan sudah tentu tidak masuk akal juga sebab Baru Bian adalah seorang yang terpelajar.

Seperkara lagi ialah nak dikatakan Baru Bian sengaja mahu memperlekehkan syarat-syarat atau peraturan yang wajib dipatuhi oleh semua pihak sekiranya mahu mengadakan sebarang ceramah yang pastinya akan dihadiri oleh ramai orang memang agak mustahil juga sebab dia telah didendangkan oleh semua dalam PKR adalah bakal Ketua Menteri Sarawak yang baru dan mana mungkin syarat yang sedemikian juga dia gagal untuk memahaminya.

Apa yang pasti ialah ketika mahu mengadakan ceramah politik di Daerah Lawas baru-baru ini Baru Bian telah memohon permit daripada pihak polis namun gagal tetapi tidak juga dijelaskan sebab kenapa pihak polis Lawas tidak mahu mengeluarkan permit kepada beliau.

Apa yang menariknya ialah walaupun tidak mendapat permit daripada pihak polis, namun Baru Bian masih lagi berkeras mahu meneruskan ceramah dengan memilih satu tempat iaitu sebuah kedai kopi di pasar Lawas sebagai lokasi ceramah. Tetapi malang sekali, menurut beliau baru saja dia memegang microphone dan hendak mengucapkan "salam 1Malaysia' kepada orang ramai yang lalu-lalang dihadapan kedai kopi berkenaan, tetiba saja pihak polis datang mengambil alat pembesar suara yang sedang dipegangnya.

Itulah akibatnya kalau tidak mahu mendengar nasihat daripada pihak berkuasa yang bertanggungjawab terhadap keselamatan orang awam. Saya yakin bahawa pihak polis bukannya sengaja tidak mahu memberikan permit kepada Baru Bian, tetapi besar kemungkinan bahawa syarat utama yang diberikan oleh pihak polis Lawas ialah buat ceramah ditempat yang tidak mengganggu ketenteraman awam seperti di stadium atau padang bolasepak telah tidak dipersetujui oleh Baruk Bian yang mungkin memang berniat mahu mengadakan ceramah ditempat yang terbuka iaitu tempat tumpuan awam.

Arkib Blog