Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Januari 16, 2012

DS Najib bukan Perdana Menteri India !


Nama yang diguna di wall facebooknya ialah Janarta V Chandra berumur 24 tahun. Seorang pelajar di Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kejuruteraan. Beliau bukannya budak tadika lagi, bukan pelajar sekolah rendah dan bukan pula seorang penuntut sekolah menengah tetapi beliau adalah penuntut universiti.

Tetapi yang peliknya bagaimana beliau boleh membuat kenyataan yang berupa satu ugutan bunuh di laman sosial miliknya terhadap Perdana Menteri yang kemudiannya diakui beliau kepada pihak polis bahawa ianya hanya satu gurauan tanpa mempunyai sebarang niat.

Sangat sukar untuk diterima dengan akal alasan yang beliau berikan itu sebab sebagai seorang yang sedang menuntut ilmu di menara gading sudah tentulah tahap pemikiran mereka telah meningkat hari ke hari dan sebagai insan terpelajar mereka patutnya lebih bijak menilai sesuatu, bijak menjangka sesuatu perkara yang bakal timbul dari tindakan tertentu yang mereka lakukan.

Pelbagai kemudahan yang terdapat pada hari ini perlu digunakan sebaik mungkin dan bukannya disalahgunakan sepertimana yang telah dilakukan oleh pelajar berkenaan. Tidak kiralah samada alasan beliau itu boleh diterima ataupun tidak begitu juga samada itu cuma satu gurauan bagi dirinya ataupun beliau memang ada niat tertentu saat mengeluarkan hasutan berkenaan maka beliau harus dipertanggungjawabkan atas keresahan orang ramai berikutan perbuatannya itu.

Pelajar berkenaan perlu sedar bahawa ini adalah negara Malaysia dan bukannya seperti negara India yang mana rakyatnya mungkin bebas mengambil keputusan sendiri terhadap pemimpin mereka apabila tidak menyukai mereka termasuklah sanggup untuk membunuh pemimpin mereka sendiri seperti apa yang pernah mereka lakukan ke atas dua bekas Perdana Menteri India Puan Indira Gandhi dan juga Rajiv Gandhi.

"BILAKAH AGAKNYA PEGUAM NEGARA TAN SRI ABDUL GHANI PATAIL HENDAK KE MAHKAMAH RAYUAN BAGI MEMFAILKAN RAYUAN ATAS PEMBEBASAN ANWAR IBRAHIM DARI DAKWAAN MELIWAT MOHD. SAIFUL OLEH MAHKAMAH TINGGI 9 JANUARY 2012 LALU"? BILA YE? ESOK? LUSA? TULAT? HERMMMMM,,,

"Azwan Ali pondan lapok, dah tak relevan lagi," - Anwar, Mumgay India.Pancut 5 minit, temubual eksklusif juga 5 minit antara wartawan BBC dari London dengan Penasihat PKR Anwar Ibrahim yang berada di Mumgay India.

BBC London: Salam 1Malaysia saudara Anwar Ibrahim dan syabas serta tahniah kami di BBC ucapkan atas pembebasan saudara dari tuduhan meliwat pekerja lelaki saudara sendiri seperti yang diputuskan oleh Mahkamah Tinggi negara saudara.

Anwar Ibrahim: Ermmmm gulp! ya ya ya..salam. Terima kasih kerana prihatin akan perkara yang melibatkan saya. Saudara pula wartawan dari parti mana? Siapa yang suruh awak tanya saya? UMNO? BN?

BBC London: Eh!, ke situ pula saudara... takkanlah sampai macam tu sekali. Saya bukan dari mana-mana partipun tetapi dari BBC London, Londonnnn tempat saudara Anwar selalu pergi tu...

Anwar Ibrahim: Hemmm...ok, ok... ada aku kisah!!!

BBC London: Oh ya, saya ada satu soalan untuk saudara Anwar jawab dalam tempoh 3 minit berbaki ni, jadi saya harap saudara Anwar tidak menghampakan saya serta krew-krew yang yang lain, ok?

Anwar Ibrahim: Ok, tanya saja...aku tak kisah, mana yang boleh saya jawab saya akan jawab dan mana yang tak boleh nanti saya suruh bini atau anak perempuan saya tolong jawabkan, ok...tanyalah...

BBC London: Ini berkenaan dengan Azwan Ali iaitu ipar kepada saudara Anwar, selepas saudara dilepas dan dibebaskan dari tuduhan meliwat Mohd. Saiful Bukhari oleh hakim Mahkamah pada 9 January lepas apakah pendapat atau pandangan saudara Anwar berkenaan dengan 'kerelevanan' Azwan Ali dalam kebangkitan semula politik saudara di Malaysia dan adakah Azwan Ali dilihat punya pengaruh tersendiri ataupun punya daya tarikan dalam usaha saudara meraih semula sokongan rakyat Malaysia terhadap saudara?

Anwar Ibrahim: Azwan Ali sudah tua, sudah lapok dan saya dah tak ada selera langsung lagi untuk berbuat apa-apa dengan dia dan Azwan Ali secara totalnya saya ingin katakan bahawa Azwan Ali sudah usang, sudah tidak relevan lagi serta tidak mampu lagi untuk mempengaruhi nafsu saya. Kami di PKR memang menyokong penuh seks bebas antara lelaki dengan wanita, antara lelaki dengan lelaki, antara perempuan dengan perempuan dan antara pondan dengan sesiapa saja hatta dengan lembupun.

Akan kami di PKR walaupun begitu tetapi lebih mementingkan kepada golongan lelaki yang masih muda, berwajah jambu, berbadan tegap, sasar, memiliki susuk tubuh yang menggiurkan bla bla bla bla bla bla bla... oleh itu saya nasihatkan kepada Azwan Ali agar segera bertaubat, usia dah semakin senja, baik buat amal ibadat sebelum terlambat, bak kata orang tua dulu-dulu 'rumah kata pergi, kubur kata mari'...

BBC London: Ermmm... kalau sebut pasal umur atau usia baru nak bertaubat, saudara Anwar sendiri macamana ye?

Anwar Ibrahim: Eh, saya lain, Azwan Ali lain...saya bukan manusia biasa tetapi saya telah di anugerah Tuhan kepada rakyat Malaysia, kalau tak percaya pergilah tanya kepada isteri saya Wan Azizah, dia tahu dan lagi saya juga baru saja dipilih sebagai seorang pemimpin berani maka harus melawan dan melawan, lawan tetap lawan dan tak boleh samakan Azwan Ali dengan saya walaupun naluri kami serupa...

BBC London: Ooooooooomega...

Arkib Blog