Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Jun 23, 2009

Carburetor Dung tunjuk punggung kepada Anwar !

Masih ingat tak lagi anda kepada satu konsert yang telah dianjurkan oleh Pakatan Pembangkang iaitu DAP, PAS dan PKR pada petang Ahad 6hb. Julai 2008 di Stadium Kelana Jaya, Selangor.

Saya rasa kebanyakan daripada rakyat Selangor khasnya yang tinggal berdekatan dengan tempat tapak konsert itu diadakan tentu sekali masih lagi dapat mengingatinya. Malah mungkin masih segar didalam ingatan mereka masing-masing.

Konsert itu sebenarnya hanyalah satu acara selingan sahaja, dimana tujuan sebenar ianya diadakan adalah untuk menarik kehadiran orang ramai datang pada "Perhimpunan Protes Sejuta Rakyat - Protes Sampai Turun". Perhimpunan itu pula diadakan adalah bertujuan untuk mendapatkan sokongan daripada orang ramai serta memberi tekanan kepada Kerajaan supaya segera menurunkan harga minyak.

Tetapi malangnya, belumpun sempat untuk untuk mencapai ke matlamat serta tujuan sebenar perhimpunan itu diadakan, kekecohan dan pergaduhan telahpun tercetus diantara sesama penyokong Pakatan Pembangkang terutamanya PKR sendiri. Jelas sekali kelihatan akan kewujudan dua kumpulan yang berbaju biru dan yang berbaju merah pada perhimpunan petang itu.

Insiden itu bermula berikutan peristiwa "melondeh seluar serta cubaan menunjuk punggung" ke arah penonton oleh vokalis kumpulan Carburetor Dung iaitu semasa persembahan sedang berlangsung. Ketika itu kumpulan Carburetor Dung sedang mempersembahkan lagu yang berjudul "Mari Nyanyi Menjilat". Senikata lagu itu juga agak pelik serta seolah-olah cuba untuk menggambarkan apa yang berlaku sebenarnya dalam Parti PKR khususnya Anwar Ibrahim sendiri. Judul serta senikata lagu tersebut adalah seperti berikut ;-


Judul "MARI NYANYI MENJILAT".
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Wahai pemuda, wahai pemudi
Jadilah kamu rakyat yang berbakti
Kami berjanji akan tepati
Semua impian yang anda hajati

Rumah yang besar, kereta yang mewah
Semuanya ada ditangan anda
Hidup yang senang penuh impian
Jangan bertanya, serahkan pada saya

Jilat, jilat, mari semua menjilat
Jilat, jilat, jilat sampai berkilat

"Macamana ? Ada berani ka ?
Ini tawaran hanya sekali braders and sistars !
Apa tunggu lagi, kami tak tipu punya,
Ini real, ori punya !
Gerenti kaya-raya ! Mari, mari !"

Jilat, jilat, mari semua menjilat
Jilat, jilat, jilat sampai berkilat

Wahai pemuzik, underground rockers
Jangan bermimpi, jangan idealistik
Kalau nak kaya, nak jadi rockstar
Marilah mari, sain kontark kami

Nak masuk radio, masuk MTV
Kenalah kamu menari macam kami
Tengok saja, Carburetor Dung
Cakapnya besar, tak kaya-kaya

Jilat, jilat, semua nyanyi menjilat
Jilat, jilat, mari semua jilat
Jilat, jilat, jilat
Jangan tak jilat
Jilat, jilat,
jubur korporat sedap !
.................................................................................................................................................

Perhimpunan Protes Sejuta Rakyat - Protes Sampai Turun itu juga turut dihadiri oleh Penasihat Parti PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beberapa pemimpin pembangkang yang lainnya seperti Hishamuddin Rais, Dr. Hatta Ramli dan ramai lagi. Pergaduhan pada konsert itu telah menyebabkan penyanyi kumpulan Carburetor Dung teruk dibelasah oleh penonton yang berang dengan kelakuan yang tidak senonoh penyanyi tersebut dan akhirnya menyaksikan Hishamuddin Rais naik ke atas pentas untuk memohon maaf diatas kejadian itu daripada orang ramai. Dan selepas itu muncul pula Dr. Hatta Ramli diatas pentas untuk memberitahu kepada para hadirin bahawa perhimpunan pada petang itu terpaksa dibatalkan dan seterusnya cuba meyakinkan mereka yang hadir bahawa perhimpunan yang sama akan diteruskan pada masa yang belum ditentukan lagi tarikhnya.

Melihat daripada kejadian itu, apakah pengajaran yang akan rakyat perolehi jika masih melihat atau mengakui bahawa pembangkang ini sebagai pembela rakyat ?

Jawapannya mudah saja, jika rakyat terus menutup mata serta menutup telinga kepada sesuatu yang benar sepertimana yang dibawa serta diperjuangkan oleh Kerajaan Barisan Nasional tetapi sentiasa membuka mata dan telinga kepada penipuan, pembohongan serta putar-belit yang dibawa oleh pembangkang, maka tidak mustahil kejadian yang lebih dasyat lagi tetap akan berlaku.

Sama-samalah kita sebagai rakyat untuk bangun daripada kelekaan serta kealpaan. Jangan leka dan terpengaruh dengan kata-kata manis daripada pemimpin pembangkang yang sudah jelas terlalu terdesak sekali untuk mendapatkan kuasa !
Posted by Picasa

Arkib Blog