Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Januari 15, 2010

Persefahaman antara kaum asas kemakmuran Negara

Setiap apa yang pernah dan mungkin akan saya tulis terutama sekali berkaitan dengan isu-isu semasa seperti isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam serta bantahan mengenainya oleh umat Islam sendiri di negara ini mengenainya adalah bertujuan untuk mengajak semua pihak berfikir secara matang dan bukan bermaksud untuk menyemarakkan lagi rasa kebencian di antara penganut agama tertentu dengan penganut agama yang lain.

Saya sedar walaupun cara penyampaian yang saya bawa kurang disenangi oleh sesetengah pembaca terutamanya dari kalangan saya sendiri, ini mungkin kerana kegagalan saya untuk membuat pembaca faham dengan apa yang cuba saya sampaikan atau juga mungkin pembaca sukar untuk memahami apa yang telah saya ketengahkan pada artikel-artikel yang terdahulu. Tetapi bagi yang berfikiran terbuka atau yang sedia menerima apa jua hakikat maka ianya akan mudah untuk difahami sebenarnya.

Apabila kita bernafas lega di bumi bertuah seperti Malaysia ini dan disaat yang sama juga cuba kita menoleh untuk melihat apa yang sering berlaku dinegara-negara lain contohnya seperti di Thailand, Palestine, Iraq, Pakistan, Filipina, Myanmar dan lain-lain lagi, jadi apabila kita membandingkan suasana semasa didalam negara kita dengan negara-negara yang tersebut diatas maka persoalannya apakah kewajipan yang harus kita lakukan untuk Malaysia ?

Jawapannya mudah, letakkan kepentingan negara kita lebih utama dari sesuatu perkara yang sedang atau yang akan kita pertahankan. Kita harus meletak perkara pokok sebagai keutamaan untuk dijadikan asas kejayaan sebelum kita berhasrat untuk mengambil keputusan samada kita hendak meneruskannya ataupun tidak kerana setiap kejayaan jangka panjang untuk dicapai sebagaimana yang kita harapkan semuanya bergantung kepada kesan dan akibat daripada tindakan kita sendiri terhadap kemakmuran dan kestabilan negara kita.

Bagi pandangan saya secara peribadi, biarpun mungkin kita akan menggapai kemenangan walaupun setinggi gunung tetapi semua itu tidak akan membawa apa-apa makna jika dalam masa yang sama apabila hati, jiwa serta perasaan kita sentiasa berada didalam keadaan yang ketakutan, resah, bimbang, tidak tenang dan tidak tenteram apabila keselamatan negara sukar dikawal dan keamanan negara yang kita kecapi selama ini semakin tergugat kerana perpaduan serta persefahaman antara rakyat yang berbilang kaum, agama dan budaya selama ini gagal untuk dipertahankan.

PM & TPM tiada dalam negara, saya setuju dengan pandangan Datuk Mahfuz Omar

Saya baru saja melayari laman blog Ahli Parlimen Pokok Sena YB Datuk Mahfuz Omar dan membaca apa yang telah beliau tulis pada posting terbaru yang bertajuk "Rakyat ditinggalkan, Malaysia tanpa PM dan TPM" dan saya ada meninggalkan satu komen disitu untuk menyatakan setuju dengan ulasan beliau yang memang berasas mengenai perkara tersebut.

Semua rakyat Malaysia tahu bahawa YAB Perdana Menteri kini sedang berada di Arab Saudi untuk lawatan rasmi selama dua hari manakala YAB Timbalan Perdana Menteri pula sedang berada di United Kingdom juga atas sebab lawatan serta urusan rasmi negara.

Perkara seperti ini tidak pernah terjadi ketika pentadbiran YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad serta YABhg Tun Abdullah Ahmad Badawi dulu. Biasanya ketika itu jika PM membuat lawatan keluar negara pasti TPM akan sentiasa berada dalam negara selagi PM belum kembali dan begitu juga seandainya TPM keluar negara PM tidak akan meninggalkan negara walaupun dalam keadaan macamana sekalipun.

Bila keadaan seperti sekarang ini berlaku, siapakah yang harus kita persalahkan dalam hal ini? Adakah mereka-mereka yang telah dipertanggungjawabkan untuk mengatur jadual seharian PM serta TPM ? Kita semua mungkin kurang pasti, tetapi kita semua sedar perkara seperti ini sepatutnya tidak terjadi, kita mesti ingat tragedi 14 Disember 2009 lepas... apakah mereka-mereka ini belum sedar lagi ?

Dalam negara ketika ini masih ada sesuatu masalah yang perlukan perhatian serius pemimpin, jadi memang tidak sesuai bagi kedua-dua PM serta TPM untuk tidak berada didalam negara buat masa ini. Negara kita terus bergerak sama seperti sebuah bas atau kenderaan lainnya, jika pemandu serta pembantu pemandunya tidak berada dikerusi pemandu siapa pula yang nak mengawal pergerakkan bas atau kenderaan. Mustahilkan jika kita nak membiarkan saja kederaan untuk bergerak sendiri tanpa pemandu dengan para penumpang ramai didalamnya.

Fikir-fikirkanlah...

Wujudkan satu Pertubuhan Antara Agama di Malaysia

Saya rasa sudah tiba masanya untuk Kerajaan Malaysia serta seluruh pemimpin-pemimpin parti politik serta pemimpin masyarakat untuk memikirkan supaya segera di wujudkan satu pertubuhan yang menggabungkan setiap satu sehingga dua orang pemimpin atau tokoh-tokoh agama yang terdapat di negara ini dalam satu persatuan atau pertubuhan.

Pertubuhan itu nanti hendaklah mempunyai suatu struktur yang sangat meyakinkan dan semua tokoh-tokoh agama tertentu yang dipilih untuk menganggotai pertubuhan itu haruslah diberikan dengan satu jawatan yang mempunyai peranan khas.

Saya fikir langkah ini adalah antara langkah yang boleh diambil kira kerana apabila timbul apa-apa juga isu berhubung dengan isu antara agama maka mereka yang menduduki jawatan-jawatan tertentu didalamnya mesti dipertanggungjawabkan untuk menanganinya dan tidak perlu melibatkan pihak lain untuk memutuskan apa-apa juga isu yang berbangkit.

Dalam cadangan saya ini, kita boleh ambil dari banyak pertubuhan-pertubuhan sebagai contoh misalnya parti-parti politik. Kita lihat Barisan Nasional atau lain-lain parti seperti parti PAS, DAP dan PKR dan lain-lain pertubuhan lagi lalu apabila timbul masalah antara ahli didalamnya mereka akan mencari jalan penyelesaian cara mereka tanpa perlu membawa masalah yang timbul kepada pihak yang lain dan perbincangan dari hati ke hati adalah formula yang paling berkesan didalam menyelesaikan sebarang masalah berbanding dengan cara cabar-mencabar antara satu dengan yang lain di tempat yang tertentu.

Arkib Blog