Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, November 13, 2011

PRU-13: Slogan baru PR "Yes, Jom Ubah, Jom Tukar Jantina !"


Yes, Jom Ubah! satu slogan parti Pakatan Haram Pembangkang yang berjaya memikat hati segelintir rakyat di negara ini namun ramai yang kurang faham apa yang cuba diubah oleh DAP, PKR dan PAS sekiranya mereka berjaya menawan Putrajaya daripada kerajaan Barisan Nasional.

Sejak akhir-akhir ini kita seakan-akan sudah dapat memahami apa sebenarnya yang sedang diperjuangkan oleh puak-puak dalam Pakatan Haram kiranya mereka berjaya menubuh kerajaan di Malaysia.

Program Seksualiti Merdeka mungkin antara agenda yang akan mereka jayakan termasuklah perancangan oleh sesetengah pihak yang selama ini menyimpan hasrat untuk menukar jantina masing-masing namun terpaksa memendamkannya kerana kerajaan sedia ada tetap mengharam segala bentuk perbuatan yang boleh menjurus kepada aktiviti songsang dan tidak bermoral.
Posted by Picasa

Zionis Asia Timur serang Kedai Rakyat 1Malaysia pula !

 Tidakkah kita sebagai rakyat Malaysia yang sentiasa prihatin dengan kengsaraan hidup yang terpaksa dilalui oleh rakyat Palestine akibat penindasan berterusan oleh tentera rejim Zionis sedar bahawa tindakan memburuk-burukkan segala bentuk produk yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia oleh beberapa pemimpin dari Pakatan Haram Pembangkang juga serupa dan lebih mirip kepada tindakan zalim dan kejam yang dilakukan oleh tentera rejim Zionis terhadap dua kapal MV Rachel Corrie dan MV Marmara suatu ketika dulu yang membawa misi bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestine di Gaza serta Tebing Barat.

Kedai Rakyat 1Malaysia hasil ilham YAB Datuk Seri Haji Mohd Najib Razak bertujuan untuk meringankan beban golongan sasar seperti rakyat yang berpendapatan sederhana dan rendah tanpa mengira latar belakang kehidupan mereka baik bangsa ataupun fahaman politik masing-masing asalkan mereka itu rakyat Malaysia. Niat murni Perdana Menteri itu sepatutnya disambut secara positif dan dengan rasa penuh kesyukuran oleh seluruh rakyat dan tidak sepatutnya dihalang walau dengan berbagai-bagai cara oleh pemimpin pembangkang seperti Tony Pua, Nurul Izzah, Saifuddin Hasution yang mahu melihat ianya gagal dan ditolak oleh rakyat.

 Saya bukanlah bermaksud nak menyamakan yang kita di Malaysia ini juga hidup sengsara sama seperti rakyat Palestine tetapi sekurang-kurangnya rakyat di negara ini yang tinggal berdekatan dengan premis yang menempatkan Kedai Rakyat 1Malaysia patutnya rasa bertuah kerana kerajaan sudah menyediakan satu kedai yang boleh memberikan mereka pilihan lain untuk berbelanja samada di kedai yang menawarkan harga yang berpatutan dan rendah ataupun ke kedai sedia ada yang sering mereka kunjungi sebelum itu.

 Semua pihak terutamanya mereka pemimpin dari Pakatan Haram Pembangkang yang sebelum ini jika berlaku saja kenaikan harga barangan di pasaran maka mereka inilah yang sering menjuarai isu, riuh dengan gelagat masing-masing menuduh kerajaan itu dan ini menekan rakyat dan sebagainya konon kerana kerap menaikkan harga barang-barang tetapi apa salahnya untuk kali ini mereka turut menyokong usaha kerajaan yang mewujudkan Kedai Rakyat 1Malaysia bertujuan untuk meringankan beban rakyat dan bukan bertindak sebaliknya dengan mensabotaj usaha murni kerajaan sehingga sanggup pula menidak hak rakyat untuk mendapatkan segala barang keperluan asas pada harga yang sangat berpatutan.

Sekiranya YB Tony Pua, YB Nurul Izzah, YB Saifuddin Hasution, YB Dzulkifli Ahmad dan mereka yang sama waktu dengan pengkhianat bangsa ini masih terus dengan kempen untuk menjahanam dan mensabotaj Kedai Rakyat 1Malaysia, jadi tentu kita boleh lihat pasti ada persamaan di situ antara tindakan pihak Pakatan Haram yang dianggotai oleh DAP, PKR, PAS dengan kekejaman yang pernah dilakukan oleh pihak pengganas rejim Zionis terhadap dua kapal yang membawa misi kemanusiaan Freedom Flotilla ke Gaza sehingga mengakibat ramai nyawa yang terkorban ekoran kejadian itu.

Jika misi kemanusiaan oleh banyak negara ke Gaza untuk membantu masyarakat Palestine yang menjadi mangsa penindasan dan kezaliman tentera rejim Israel mendapat halangan serta tentangan hebat daripada Amerika Syarikat dan kerajaan Israel sendiri, jadi apa kurangnya dengan tindakan yang paling tidak bertanggungjawab oleh Tony Pua, Nurul Izzah, Saifuddin Hasution yang cuba menyekat rakyat Malaysia dari mendapatkan sesuatu yang amat berfaedah daripada pihak kerajaan.

Bagi saya, tindakan bodoh dan tidak matang oleh Tony Pua, Nurul Izzah, Saifuddin Hasution dan rakan-rakan mereka itu ke atas Kedai Rakyat 1Malaysia tidak jauh bezanya dengan tindakan kejam tentera Zionis terhadap rakyat Palestine yang sangat memerlukan. Mereka serupa saja cuma Tony Pua, Nurul Izzah, Saifuddin Hasution tidak bersenjata api sepertimana tentera rejim Zionis yang memang tidak lekang dengan senjata otomatik di tangan mereka untuk menakutkan rakyat.

Selamat Malam!!..dan semoga dapat mimpi yang indah-indah~~~zzz

 ~~~zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz~~~
 ~~~zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz~~~
~~~zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz~~~
 ~~~zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz~~~
 ~~~zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz~~~
~~~zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz~~~

...jangan biarkan tidur mereka terganggu...

Kerajaan Pusat hanya pandang sebelah mata pemimpin dari Sarawak !

Speaker Dewan Rakyat YB Tan Sri Pandikar Amin Mulia (Sabah),
Timbalan Speaker Dewan Rakyat II YB Datuk Dr Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar (Sarawak)
Tan Sri Pandikar Amin juga pernah dipilih sebagai Naib Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Persatuan Ahli-Ahli Parlimen Komanwel untuk sessi 2007-2008.
Pemimpin dari Sarawak buat pertama kali mulai disisih.
Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah YB Datuk Seri Hj Mohd Shafie Apdal (Sabah),
Timbalan Menteri YB Datuk Joseph Entulu Belaun (Sarawak)
Datuk Seri Mohd Shafie juga pernah dipilih setelah dicadang oleh Kerajaan Pusat menjadi Pengerusi Jawatankuasa Eksekutif Ahli-Ahli Parlimen Komanwel (CPA) untuk penggal 2008 - 2011.
Pemimpin dari Sarawak dipandang sepi.
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Bakri Zinin (Sabah)
Tiada penjawat awam warga Sarawak yang dilantik ke jawatan tertinggi dalam pasukan PDRM peringkat Persekutuan.
Timbalan Yang Di-Pertua Dewan Negara, YB Datuk Armani Mahiruddin (Sabah)
Sekali lagi warga Sarawak gagal untuk memenangi hati pemimpin Kerajaan Pusat ke jawatan tersebut.
Peguam Negara, YBhg. Tan Sri Abdul Gani Patail (Sabah)
Belum pernah lagi rakyat Sarawak diberi kepercayaan setinggi itu oleh Kerajaan Pusat. Dimana silapnya?
 Menteri Luar Malaysia, YB Datuk Seri Anifah Aman (Sabah)
Timbalan Menteri, YB Datuk Richard Riot (Sarawak)
 Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, YB Tan Sri Benard Dompok (Sabah)
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili (Sabah)
Timbalan Menteri, YB Datuk Hj Fadillah Yusof (Sarawak)
Datuk Seri Dr Maximus Ongkili juga telah dipilih oleh kerajaan pusat untuk menjadi Pengerusi Jawatan Kuasa Khas Parlimen bagi penambahbaikan Sistem Pilihan Raya di negara ini dan ini sekali lagi pemimpin dari Sarawak terus tersisih.
Hakim Besar Borneo bagi wilayah Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum (Sabah)
Jawatan ini saja yang memberi peluang kepada warga Sarawak secara bergilir-gilir dengan Sabah.

Sebaik sahaja Tun Dr Mahathir Mohamad mengakhiri zaman pemerintahannya selama 22 tahun lewat 2003 dan diambilalih pula oleh penggantinya Tun Abdullah Ahmad Badawi, nasib pemimpin dari Bumi Kenyalang mulai mendapat layanan agak jauh berbeza oleh kerajaan pusat jika dibandingkan dengan pemimpin dari Sabah.

Pentadbiran Tun Abdullah ketika itu seakan-akan cuba membersihkan pemimpin-pemimpin yang berasal dari Sarawak dari dalam kerajaan pimpinannya. Ini jelas apabila berlaku perlantikan untuk jawatan-jawatan tertentu yang cenderung meminggirkan pemimpin dari Sarawak namun sebaliknya lebih banyak pemimpin dari Sabah yang diberi dengan jawatan-jawatan yang penting dalam kerajaan.

Keadaan itu nampaknya terus berlarutan walaupun pucuk kepimpinan negara telah bertukar apabila Datuk Seri Haji Mohd Najib mengambil alih tampuk pemerintahan negara daripada Pak Lah. Tidak banyak perubahan dilakukan oleh Perdana Menteri ke-6 itu untuk mewujudkan kesamarataan dari segi jawatan dalam kabinet persekutuan antara Sarawak dengan Sabah.

Sebenarnya rakyat Sarawak amat terkilan dengan keadaan tersebut biarpun kerajaan pusat terpaksa mengubat perasaan duka lara rakyat Bumi Kenyalang dengan habuan-habuan besar setiap kali pembentangan bajet dilakukan berikutan ketiadaan pemimpin mereka diberi kepercayaan untuk menerajui satu atau dua jawatan penting pada peringkat pusat sebagaimana yang dinikmati oleh pemimpin dari negeri Sabah.

Rakyat Sarawak tdak menaruh harapan sangat kepada Ketua Menteri Sarawak YAB Pehin Sri Hj Abdul Taib Mahmud untuk memanjang kekecewaan itu kepada kerajaan pusat kerana sebagai rakyat kami memang faham dan sedar bahawa Ketua Menteri juga masih sayangkan jawatan yang sedang beliau pegang kini dan perlu menjaga hati pemimpin pusat agar tidak terguris dan terpaksa mendiamkan saja rungutan daripada rakyat Bumi Kenyalang berkenaan dengan perkara itu.

Apa-apapun dengan tarikh pembubaran Parlimen Malaysia yang semakin dekat, adalah diharapkan agar jurang perbezaan yang sangat ketara di antara Sarawak dengan Sabah dan Semenajung dari segi pembahagian jawatan oleh kerajaan Pusat haruslah ada kesamarataan bagi menjaminkan logo dacing tidak akan menjadi senget sebelah, tapi biar kekal seperti sebelumnya.

Arkib Blog