Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Julai 26, 2009

PKR Sarawak Restui Haji Hadi menghina Dayak Sarawak.

Belumpun reda kemarahan masyarakat Dayak terhadap kenyataan oleh Presiden PAS YB Datuk Seri Haji Hadi Awang yang telah menghina kaum tersebut terutamanya mereka yang dari etnik Iban, maka timbul pula kenyataan yang jelas menyokong kata-kata yang dilemparkan oleh Haji Hadi itu daripada pemimpin-pemimpin PKR di Sarawak sendiri.

Yang sangat dikesali ialah kenyataan menyokong itu datangnya daripada Penasihat PKR Sarawak iaitu Dato Sri Hajjah Hafsah Haji Harun yang ternyata menyetujui apa yang telah disebut oleh Haji Hadi mengenai kekalahan PKR pada Pilihanraya Kecil DUN Batang Ai baru-baru ini dimana Haji Hadi telah mengaitkan kekalahan Pakatan Pembangkang kepada BN yang menurut beliau adalah disebabkan oleh para pengundi disitu tidak tahu mengundi yang membawa maksud tidak bijak menilai calon dan parti.

Lebih buruk lagi, apabila Haji Hadi telah mempersenda pengundi-pengundi di Batang Ai yang kebanyakkannya berketurunan Iban, sebagai kuno dan tidak bertamadun apabila beliau dengan sinisnya cuba menggambarkan bahawa penduduk disitu masih menggunakan cawat maka itulah sebab pembangkang kalah jika dibandingkan dengan penduduk ditempat beliau yang memilih Pakatan Pembangkang kerana mereka berpakaian kemas dan terkini.

Antara lain petikan dari kenyataan yang dibuat oleh Dato Sri Hajjah Hafsah sebagaimana yang telah disiarkan didalam akhbar Utusan Borneo bertarikh pada Ahad 26 Julai 2009,
[catatan akhbar: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak Dato Sri Hafsah Harun berkata beliau percaya Abdul Hadi bukan berniat untuk merendahkan martabat kaum Dayak. Beliau berkata perkataan 'cawat' yang digunakan bermakna di Dewan Undangan Negeri (DUN) Batang Ai masih mempunyai mentaliti orang lama apabila masih menyokong Barisan Nasional (BN)].

"Kadang-kadang laporan dalam akhbar, pemberita yang membuat liputan di satu-satu majlis atau sidang media tersalah petik ucapan. "Ada kemungkinan dalam kes ini ia membabitkan kesilapan dilakukan oleh pemberita," katanya ketika dihubungi semalam.

Menurut beliau mungkin ada pihak yang mengambil kesempatan untuk menjatuhkan sokongan pembangkang dikalangan rakyat. Beliau turut mencadangkan agar pemimpin PAS di Sarawak menjelaskan kepada rakyat apa maksud sebenar Abdul Hadi apabila menggunakan perkataan 'cawat' agar pengundi tidak terpengaruh dengan agenda BN. "Bagi kita di PKR, kita akan terus berjuang untuk memenangi hati rakyat meskipun ada pihak yang cuba mengalih perhatian," katanya.

Nah ! ...cuba kita lihat apa yang telah cuba diperjelaskan oleh Dato Sri Hafsah seperti yang terdapat didalam maklumbalas beliau seperti yang diatas, sangat-sangat mengelirukan. Dia cuba mempertahankan kenyataan Haji Hadi itu, namun beliau sendiri tidak menyedari dengan apa yang telah cuba beliau terang sebenarnya juga telah turut sama menyumbangkan kepada persetujuan Hajjah Hafsah sendiri kepada kata-kata Haji Hadi yang dipertikaikan itu.

Bagaimana agaknya Hajjah Hafsah boleh membayangkan yang kenyataan Haji Hadi itu hanya bermaksud untuk mengatakan bahawa pengundi di Batang Ai sebagai orang yang mempunyai fikiran masih ditakuk lama yang beerti mereka belum lagi berubah, sebab itulah mereka menolak pembangkang. Apa bezanya kenyataan yang dibuat oleh Haji Hadi yang menyebut "cawat" untuk merujuk kepada masyarakat Dayak dengan kenyataan Hajjah Hafsah yang menyebut tentang "mentaliti orang lama" juga merujuk kepada cara berfikir kaum Dayak.

Jika Hajjah Hafsah bertujuan untuk menjernihkan keadaan yang telah mula keruh kepada keadaan yang tenang dan aman semula, sebaik-baiknya beliau sendiri harus mempunyai fikiran yang lebih terbuka dan jangan terus mengaitkan Barisan Nasional dalam isu 'cawat' ini. Sebagai seorang yang pernah duduk berkhidmat didalam kerajaan Barisan Nasional suatu ketika dulu yang juga pernah memegang jawatan sebagai menteri penuh didalam Kabinet Negeri, sepatutnya beliau lebih memahami keadaan ataupun situasi kehidupan sebenar rakyat di Bumi Kenyalang ini.

Walaupun beliau kini berjuang bersama dengan pemimpin-pemimpin PKR dari luar Sarawak, adalah lebih baik untuk beliau memastikan terlebih dahulu perkara penting iaitu tentang perpaduan yang telah sedia wujud diantara kaum dalam negeri Sarawak supaya terus berkekalan. Oleh itu, agar isu 'cawat' ini tidak akan berpanjangan, adalah sangat diharapkan agar Dato Sri Hajjah Hafsah sendiri mendesak Presiden PAS untuk memohon maaf kepada masyarakat Dayak di negeri ini berhubung dengan isu 'cawat' ini.

Hajjah Hafsah harus sedar bahawa isu ini jika tidak ditangani dengan segera, kemungkinan ianya akan menjadi isu besar yang akhirnya hanya akan merugikan semua pihak. Hajjah Hafsah juga perlu tahu bahawa telah ada dikalangan pemimpin masyarakat Dayak sudah tidak menganggap isu ini sebagai isu politik tetapi mereka telah meletakkan isu ini sebagai isu perkauman. Hajjah Hafsah tentu faham hal ini.
Posted by Picasa

Nik Aziz Mudah Lupa ! Mungkin Ada Udang Di Sebalik Bulan.

Apa pulak drama yang akan dibuat oleh Mursyidul Am Pas Datuk Nik Aziz Nik Mat kali ini.

Tetiba saja dia cakap nak lupakan sengketa diantara PAS dengan UMNO. Boleh percaya ke...?

Dia mungkin boleh lupa sekejap, ingat sekejap...tetapi bagaimana pula denga orang-orang UMNO yang lainnya, apakah mereka akan dapat melupakan akan kata-kata yang memang tidak elok seperti mana yang pernah dihamburkan oleh Nik Aziz terhadap UMNO suatu ketika dulu serta juga baru-baru ini ?

Sehinggakan beliau sanggup menyamakan UMNO sama dengan Komunis, Ayah Pin dan bermacam-macam lagi. Walaupun setelah beliau dikritik hebat atas tuduhan beliau itu, namun beliau tidak mahu untuk memohon maaf kepada UMNO sebaliknya beliau ingin melepaskan diri dengan mengatakan bahawa apa yang beliau katakan adalah "satu kiasan". Bohong kan...

Apa yang saya lihat dengan perkembangan terbaru ini adalah hanya satu usaha daripada Nik Aziz untuk mengalihkan perhatian atau tumpuan masyarakat daripada isu "Nizar pegang lilin" kepada perkara lain. Segala itu adalah satu tipu muslihat yang telah dirancang bersama PAS, PKR dan DAP untuk memperdayakan UMNO dan BN.

Kita jangan lupa tentang satu idea daripada Presiden PAS YB Datuk Seri Hadi Awang baru-baru ini yang mencadangkan untuk mewujudkan "kerajaan perpaduan" dengan UMNO dan juga BN, tetapi apa yang berlaku...? ...BN yang tertipu dan berjaya diperdayakan oleh Pakatan Pembangkang ini.

Untuk kali ini, UMNO dan BN kalau tidak mahu tertipu lagi, usah layan kemahuan dibalik tabir Datuk Nik Aziz itu, beliau serta rakan-rakan dalam Pakatan Pembangkang memang sudah ada perancangan awal untuk mengenakan UMNO dan BN sekali lagi,..PERCAYALAH... SEGALANYA MUNGKIN !

Arkib Blog