Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Januari 11, 2013

Akhir zaman: Yesus datang ke dunia sebagai seorang Islam!

"Maaf terlebih dahulu dipinta daripada saudara-saudara Kristian semua kiranya tersinggung dengan artikel yang ditulis kali ini namun atas rasa ingin tahu dan mahu mencari kebenaran tentang ketuhanan Nabi Isa a.s. atau Yesus Kristus maka saya sebagai umat Kristian juga berhak untuk mengetahuinya biar dari sumber mana sekalipun" - Anak Merdeka.

Sebelum itu sama-sama kita rujuk di sini untuk tahu lebih lanjut kisah tentang kedatangan Yesus ke dunia sebelum Hari Kiamat.

Hal pertama yang akan dilakukan Nabi Isa a.s. atau Yesus setelah turun dari langit adalah menunaikan solat sebagaimana yang dijelaskan hadis-hadis. Nabi Isa a.s. akan menjadi makmum dalam solat yang diimamkan oleh Imam Mahdi.

Adapun lokasi turunnya Nabi Isa a.s. dijelaskan oleh Rasullah SAW dalam sebuah hadis berikut: "Isa ibn Maryam akan turun di Menara Putih (Al Manaratul Baidha) di Timur Damsyik," [HR Thabrani dari Aus bin Aus]

Kedatangan Nabi Isa a.s. akan didahului keadaan dunia yang dipenuhi kezaliman, kesengsaraan dan peperangan besar yang melibatkan seluruh penduduk dunia. Setelah itu kemunculan Imam Mahdi yang akan menyelamatkan kaum Muslimin, kemudian kemunculan Dajjal yang akan berusaha membunuh Imam Mahdi. Setelah Dajjal menyebarkan fitnahnya selama 40 hari, maka Nabi Isa a.s. akan diturunkan dari langit untuk menumpaskan Dajjal.

Turunnya Nabi Isa a.s. ke Bumi mempunyai misi menyelamatkan manusia dari fitnah Dajjal dan membersihkan segala penyimpangan agama, Baginda akan berkerjasama dengan Imam Mahdi membenteras semua musuh-musuh Allah.

Salah satu tugas Nabi Isa a.s. setelah membunuh Dajjal adalah menyelamatkan umat manusia dari fitnah Yajuj dan Majuj (Gog dan Magog - edisi Injil) 

Nabi Isa a.s. akan menunaikan Ibadah Haji : "Demi Dzat yang diriku ditanganya, sesungguhnya Ibn Maryam akan mengucap tahlil dengan berjalan kaki untuk melaksanakan haji atau umrah atau kedua-duanya dengan serentak. [HR Ahmad & Muslim dari Abi Hurairah]

Nabi Isa a.s. akan wafat sebelum dunia kiamat : Janji Allah pasti akan berlaku pada semua umatnya, semua yang bernyawa pasti akan mati, begitu juga Nabi Isa a.s.

Setelah menjadi pemimpin yang adil di akhir zaman, Allah SWT akan mewafatkan Nabi Isa a.s. Hanya Allah SWT saja yang tahu bila dan dimana Nabi Isa a.s. akan diwafatkan. Setelah wafatnya Nabi Isa a.s. dunia akan mengalami kiamat.

Arkib Blog