Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, April 28, 2013

Ops Daulat: kenapa Tian Chua terasa pedas, adakah dia yang makan cili tu..?

Sebagaimana yang seluruh rakyat Malaysia sudah sedia maklum bahawa Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi telah mendedahkan ada tiga orang tokoh politik dari parti pembangkang telah dikenalpasti terlibat sebagai dalang dalam isu pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu Sabah pada 12 February lepas.

Namun Datuk Seri Ahmad Zahid tidak pula mendedahkan sebarang nama mahupun identiti-identiti mereka yang dimaksudkan itu cuma memberi gambaran hanya dari pihak pembangkang kerana tidak mahu tindakan itu akan menjejas perjalanan proses pilihan raya yang kini sedang berlangsung di negara ini tetapi memberi jaminan tindakan susulan akan tetap dibuat sebaik saja pilihan raya umum selesai.

Apa yang amat mengejutkan apabila Naib Presiden PKR Tian Chua tiba-tiba bangkit melenting ekoran pendedahan yang dibuat oleh Ahmad Zahid itu lantas menuduh Menteri Pertahanan itu cuba memperolok-olokkan isu keselamatan di negara ini sambil menegaskan bahawa tindakan itu cukup berbahaya kepada negara. Cehhh..tau pun cakap pasal keselamatan negara !

Yang lagi kelakarnya apabila Tian Chua mahu agar Perdana Menteri Datuk Seri Mohd. Najib mengambil tindakan tegas ke atas Datuk Seri Ahmad Zahid kerna mendedahkan bahawa ada tiga orang pemimpin politik pembangkang dua orang dari Semenanjung dan seorang dari Sabah terbabit dalam isu pencerobohan kumpulan pengganas yang diketuai Jamalul Kiram III terhadap wilayah berdaulat di Lahad Datu timur Sabah baru-baru ini.

Tidak semena-mena pula sikap cepat melatah Tian Chua yang tiba-tiba naik angin berhubung dengan kenyataan terbaru Menteri Pertahanan itu menguatkan lagi andaian oleh beberapa pihak sebelum ini tentang watak-watak mereka yang menjadi talibarut dalam serangan pengganas Kiram III yang lebih menjurus kepada mereka-mereka dari pihak Pakatan Pembangkang.

Mungkin ini yang dikatakan "bangkai gajah usah ditutup dengan sehelai daun pisang" lama-kelamaan akan diketahui juga. Kenapa pula Tian Chua yang menjadi tidak keruan dan tidak tentu arah sekiranya memang tidak terlibat dalam isu itu? Lainlah kalau memang betul ada yang menjadi dalang...

Arkib Blog