Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Julai 04, 2009

Minyak Buah Pala Untuk DAP, PKR dan PAS.

Beginilah rupa bentuk buah pala serta biji-biji yang terdapat didalamnya, daun serta rantingnya sekali. Bagi penduduk di Semenanjung Malaysia mungkin keseluruhan daripada mereka memang arif tentang buah ini serta tahu akan apa kegunaannya.

Namun bagi kebanyakan masyarakat di kepulauan Borneo terutamanya penduduk di dua wilayah Malaysia iaitu Sarawak dan Sabah mungkin ada yang belum pernah melihat bagaimana rupa buah pala ini. Walaupun sekiranya ada terdapat tumbuh liar di dua buah negeri tersebut, mungkin jumlahnya tidaklah sebanyak mana.

Di Semenanjung Malaysia khususnya di negeri Pulau Pinang, buah pala ini memang mudah untuk diperolehi dengan jumlah yang besar. Saya menjangkakan bahawa ada satu kampung yang telah dinamakan bersempena dengan nama buah tersebut iaitu Kampung Buah Pala, kerana mungkin disitulah buah pala yang paling banyak terdapat tumbuh subur ataupun memang ditanam secara besar-besaran untuk tujuan komersil.


Sebenarnya keistimewaan buah pala ini memang telah diketahui oleh banyak pihak, ianya mempunyai nilai-nilai penting khususnya yang berkaitan dengan bidang perubatan. Ini boleh kita lihat apabila kita biasa berkunjung ke setiap farmasi-farmasi tertentu pasti kita akan dapati bahawa banyak minyak yang berasaskan buah pala ini ada dijual.

Minyak hasil dari buah pala ini yang telah telah diproses melalui kaedah khas boleh diperolehi dalam berbagai pakej serta harga mengikut saiz serta berat isi kandungannya. Salah sebuah syarikat pengeluar yang ada membekalkan produk buah pala ini untuk pelanggannya di negeri Sarawak ialah WINWA MEDICAL SDN. BHD. yang berpangkalan di Bukit Mertajam Pulau Pinang.

Minyak buah pala ini disyorkan baik digunakan untuk mereka-mereka yang sering diserang sakit kepala ataupun pening-pening, hidung tersumbat, gigitan serangga, selsema (tak termasuk H1N1) selsema biasa lah, sakit perut, sakit tulang belakang, sakit-sakit otot dan kembung perut.

Cara-cara menggunakannya mudah saja, sapukan minyak buah pala ke atas bahagian badan yang terlibat dengan lemah-lembut (bayangkan bagai berada dipusat SPA) he he... Elakkan cara mengurut dengan cara yang kasar (nanti Anwar marah maaa) he he...

Kepada mereka-mereka yang sering mengalami masalah pening-pening kepala akibat tekanan perasaan ataupun tekanan dari tempat kerja eloklah mengambil sebotol minyak buah pala ini bagi meredakan tekanan seumpama itu. Saya syorkan kepada Ketua Menteri Pulau Pinang YAB Lim Guan Eng supaya membeli satu botol minyak buah pala ini untuk melegakan kepala dia yang semakin pening-pening lalat.

Kepada mereka yang selalu menghidapi selsema atau sering mengalami hidung tersumbat, maka pilihan terbaik untuk golongan itu juga adalah minyak buah pala. Pasti mujarab punya. Saya cadangkan agar ADUN PAS yang seorang(kalau tak silap sayalah) di Pulau Pinang juga mengambil satu botol minyak buah pala itu, baik untuk hidung yang semakin tersumbat.

Begitu jugalah kepada mereka-mereka yang selalu mengadu sakit tulang belakang, jadi tiada lain minyak yang terbaik melainkan minyak buah pala...maka dapat satu botol untuk persediaan anda jika masalah yang sama sering mengganggu rutin harian anda.

Jadi kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, saya juga syorkan kepada dia untuk menempah terus minyak buah pala ini dari kilang-kilangnya yang terdapat di Kampung Buah Pala, disamping Anwar dapat membantu mengembangkan perniagaan orang disana dia sendiri juga tentu akan dapat manfaat sekiranya sering menggunakan minyak buah pala itu untuk tujuan urutan. Tak lah nanti selalu saja nak berkunjung ke SPA, buang duit saja. Pahala tiada tapi dosa pula yang dapat...

Kepada pengusaha-pengusaha produk minyak buah pala ini khususnya di Kampung Buah Pala, selepas ini anda akan dapat menarik nafas lega, ini kerana banyak ahli-ahli politik yang bermasalah seperti ahli politik dari PKR, DAP dan PAS akan mula mencari minyak buah pala untuk memperbetulkan urat-saraf mereka yang semakin hari semakin tegang.
Posted by Picasa

Arkib Blog