Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Sabtu, Mei 07, 2011

Tembak menembak terus berlaku dalam Kabinet Bayangan Sarawak

Rasa tidak puas hati sesama mereka dalam Pakatan Pembangkang di Sarawak nampaknya tidak pernah redan malah semakin tegang pulak sama tegangnya dengan tali jam Omega yang hilang.

Bakal Ketua Menteri yang diwar-warkan oleh Pakatan Pembangkang dalam DAP, PKR dan PAS sebelum pilihanraya umum negeri Sarawak ke-10 lalu iaitu YB Baruk Bian sejak pengumuman Kabinet Bayangan mereka sudah beberapa kali melepaskan tembakan mengguna peluru getah ke kepala bakal Ketua Menteri Sarawak idaman DAP iaitu YB2X Ho Ho Leng.

Namun telah dibalas oleh YB2X Ho Ho Leng dengan tembakan menggunakan peluru hidup walaupun YB Baruk Bian cuba berselindung disebalik perisai "utap" buatan Orang Ulu namun peluru dapat juga menembusi dan terkena atas dahi bulat YB Baruk Bian.

Dari belakang perisai "utap" YB Baruk Bian menggelar YB2X Ho Ho Leng sama macam ketam batu dan dari depan perisai "utap" yang sama YB2X Ho Ho Leng pula kata YB Baruk Bian lagi teruk sama seperti ketam nipah.

YB2X Ho Ho Leng mempertikaikan kemampuan YB Baruk Bian untuk menjadi seorang Ketua Menteri, cepat lupa..belum lagi jadi Ketua Menteri Sarawak sudah cepat hilang ingatan. Pasal mesyuarat boleh lupa???

YB Baruk Bian tidak senang bila dikatakan cepat lupa walaupun memang dia adalah kacang yang lupakan kulit lalu YB Baruk Bian kata Kabinet Bayangan yang diilhamkan Pengerusi DAP Sarawak YB Wong Ho Leng atau lebih suka dipanggil YB2X Ho Ho Leng tidak mencerminkan kepelbagaian kaum dan tidak mencontohi kabinet BN Sarawak yang dianggotai oleh pemimpin dari semua kaum yang ada dalam negeri Sarawak.

Kesimpulannya YB Baruk Bian bermaksud yang Kabinet Bayangan Pakatan Sarawak sangat teruk jika dibandingkan dengan Kabinet Realiti BN Sarawak yang ternyata sangat bagus, lemak berkrim disukai ramai.

 Ini satu lagi Jeneral keluar dari pertapaan. "Pedih amai begulai enggau sida Pakatan Pembangkang tu" katanya...."maneh meh kita pancut aja ari PR nadai meh reti, nadai meri untung nama-nama ngagai SNAP" tambahnya lagi. Baru sedar yang SNAP dah awal-awal memang dah kena tipu oleh DAP dan PKR, lagi juga mahu makan sepinggan dan berkongsi minum dengan gelas yang sama.

Kalau rakyat Singapura sudah kata "Tak Tahan Lagi" dengan PAP bapa kepada DAP, apakah SNAP "Masih Tahan Lagi" dengan DAP?

Isu "Kristian agama rasmi Malaysia" mungkin ada salah faham...

Saya tidak melihat isu ini iaitu dakwaan kononnya DAP mahu menjadikan agama Kristian sebagai "agama rasmi Persekutuan" merupakan satu usaha baru sengaja dilakukan oleh DAP hanya kerana berlakunya perjumpaan antara Ahli Parlimen Jelutong Jeff Ooi dengan sebilangan Paderi Roman Katholik baru-baru ini.

Kerana kadangkala pertemuan atau perjumpaan diadakan untuk tujuan yang ada kaitan dengan hal ehwal agama dan adalah sangat mustahil perjumpaan seperti itu terus didakwa bertujuan untuk membincangkan soal menjadikan agama Kristian sebagai agama rasmi Malaysia.

Tidak mungkin sebab kaum majoriti di negara ini adalah kaum Melayu dan agama Islam adalah yang terbesar, jadi bila timbul dakwaan sedemikian maka bagi saya ianya cumalah satu khabar angin semata dan seluruh rakyat Malaysia yang cintakan keharmonian kaum serta kesejahteraan negara tak payahlah terperangkap didalam isu-isu yang langsung tidak membantu menjadikan Malaysia kekal dalam keadaan yang aman dan selamat.

Yakinlah bahawa semua agama-agama lain di negara ini seperti Kristian, Hindu, Buddha dan lain-lainnya sudah lama sedar dan mengiktiraf bahawa agama Islam adalah sebagai agama rasmi Malaysia walaupun masih terdapat segelintir pemimpin parti politik tertentu yang masih terus mempertikaikannya namun sebenarnya itu bukanlah pendirian daripada pemimpin-pemimpin agama sendiri melainkan hanyalah suara orang-orang politik yang memang punya banyak kepentingan yang kita rakyat juga kurang pasti.

Arkib Blog