Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Januari 29, 2010

2/2/2010: Sampai juga akhirnya tongkang ke pelabuhan...

Setelah ditunda beberapa kali dari satu hari ke hari yang lain dan juga dari satu destinasi ke satu destinasi, maka akhirnya sebuah tongkang yang penuh dengan muatan kontena berisi segala barang-barang yang tidak diketahui apa benda yang ada didalamnya tiba juga ke satu pelabuhan yang paling sibuk di Malaysia.

Difahamkan bahawa tongkang tersebut membawa barangan yang belum diistyihar serta sangat diragui akan ketulenan kualitinya samada ianya memenuhi standard piawaian antarabangsa ataupun ianya merupakan barangan yang diseludup. Sebab itulah kenapa kebanyakkan pihak sejak dari mula lagi begitu berminat serta setia menunggu ketibaan tongkang berkenaan ke jeti atau pelabuhan.

Orang ramai semuanya hanya mahu tahu samada benar atau tidak dakwaan seumpama itu walaupun telah dinafikan oleh kapten tugboat yang menunda tongkang tersebut. Umum hanya ingin tahu benar ke tidak tongkang itu membawa barang-barang yang terlarang dan ditegah.

Tongkang yang berdaftar di Pulau Pinang atas nama MV. PKR Mata Satu milik sebuah syarikat perkapalan yang berpangkalan di Singapura iaitu Syarikat Pakatan Bertiga 2X5 Sdn Bhd itu dijadualkan akan tiba di Pelabuhan pada 02hb February 2010 hari Selasa depan.

Harap supaya tongkang itu nanti akan selamat berlabuh. Turunkan sauh, ikatkan tali kuat-kuat agar tongkang tidak hanyut dibawa arus air yang deras. Sediakan tangga untuk memudahkan para pekerja pelabuhan serta juga krew-krew tongkang ketika kerja memunggah barang-barang dari atas tongkang turun ke atas pelabuhan. Pihak kastam dah lama dah bersedia untuk memeriksa kesemua barang-barang yang ada dalam tongkang itu.

..."Hei mambang laut, mambang angin, mambang tanah, ...mambang segala mambang...," he he he...

Akta TTAA akan digubal khas untuk ahli politik...

Nampaknya apabila Menteri Keselamatan Dalam Negeri sendiri telah menjelaskan apa sebab pihak polis tidak mahu mengambil tindakan terhadap Ahli Parlimen Gombak YB sdra Azmin Ali yang juga Naib Presiden PKR merangkap spare part Anwar Ibrahim itu adalah disebabkan yang Azmin Ali adalah seorang ahli politik dan semua yang terkeluar dari pengucapannya adalah kebal dari sisi undang-undang negara.

Saya merujuk kepada berita yang dimuat serta disiarkan dalam Utusan Malaysia hari ini di http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0129&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_02.htm .

Dalam artikel disitu, Datuk Seri Hisham selaku Menteri Keselamatan Dalam Negeri menjelaskan sebab mengapa pihak beliau tidak mahu bertindak atas dakwaan oleh YB Azmin walaupun Azmin sendiri telah menuduh bahawa isu pembakaran Gereja Metro Tabernacle di Lembah Klang awal bulan ini yang lalu adalah perbuatan pihak UMNO dan YB Azmin juga mengakui yang dia cukup bahan bukti untuk diketengahkan sebagai menguatkan lagi tuduhannya itu.

Malang sekali apabila Datuk Seri Hisham langsung "tidak teragak-agak" untuk tidak mengambil sebarang tindakan ke atas dakwaan YB Azmin Ali itu dan pendekatan yang Datuk Seri Hisham ini ambil ke atas rakyat biasa seandainya ada membuat sebarang "lawak jenaka" dalam internet beliau malah jelas pula "tidak teragak-agak" untuk bertindak... hmmmmmzzzzzz....

Lihat saja baru-baru ini iaitu awal bulan January, seorang "budak facebook" telah dengan serta-merta kena tahan hanya disebabkan "budak facebook" tu mengaku dalam laman sosialnya yang dia ada baling bom ke atas gereja tertentu pada masa tu. 'Budak facebook' telah menjadi mangsa pertama amaran "tidak teragak-agak".

Mangsa kedua amaran "tidak teragak-agak" hanya dalam tempoh yang terdekat juga rakyat biasa, masih budak pulak tu, bukan ahli politik, Mohd Tasyrif. Beliau juga macam "budak facebook" yang jadi mangsa pertama amaran "tidak teragak-agak" dimana Mohd Tasyrif hanya buat lawak senario dalam komen beliau itupun hanya dalam sebuah laman sosial milik orang lain.

Saya seringkali ingat apabila Datuk Seri Hisham selalu berkata, 'kita tidak akan teragak-agak' untuk mengambil tindakan yang paling tegas kepada sesiapapun jua, tanpa mengira siapa mereka, kedudukan mereka...bla,bla,bla,bla,bla,bla,bla,blaaaaa... yang sengaja untuk cuba menimbulkan keadaan huru-hara di negara ini dan mereka tidak akan terlepas dari genggeman kita"..., itulah yang selalu bermain dibibir Menteri kita itu...tetapi bagaimana pula dengan cubaan oleh YB Azmin Ali itu ? ...kan itu juga sebahagian dari percubaan untuk menggugat keharmonian antara kaum dalam negara kita... SIASATLAH YB AZMIN itu DATUK SERI!!!!!!!

Kalau takut sangat, maka adalah lebih baik minta PM tukarkan saja ke kementerian yang lain, cadangkan supaya Datuk Seri Noh Omar dilantik sebagai Menteri Keselamatan Dalam Negeri yang baru. KDN memerlukan menteri yang betul-betul tegas dan berani untuk mengemudikannya, barulah anggota-anggota di bawahnya "tidak akan teragak-agak" untuk bertindak...

Arkib Blog