Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, September 21, 2009

Balibo Five dan Tarian Pendet : Apa pendirian sesetengah rakyat Indonesia ?

Peristiwa yang telah berlaku 34 tahun yang lalu kini menjelma semula dan yang pastinya akan menghantui hubungan dua hala antara Australia dengan Indonesia.

"Balibo Five" adalah satu istilah yang digunakan oleh pihak Australia bagi merujuk kepada kejadian pembunuhan lima orang wartawan di Balibo, Timor Timur atau sekarang telah di kenali dengan nama Timor Leste.

Kelima-lima wartawan dengan tugas masing-masing itu ialah Greg Shackleton(wartawan), Brian Raymonds Peters(juru kamera warga British), Briton Malcolm Rennie(wartawan), Gary James Cunningham(juruteknik TV Channel 9 Sydney warga New Zealand dan Anthony John Stewart(juru kamera TV Channel 7 Melbourne Australia.

Baru-baru ini kerajaan Australia telah menyuarakan hasrat mereka untuk membuka semula siasatan kes itu yang telah berlaku pada tahun 1975. Pasukan Tentera Nasional Indonesia(TNI) yang diketuai oleh Kapten Yunus Yosfiah(sekarang beliau adalah anggota Dewan Perwakilan Rakyat) pada masa kejadian itu telah didakwa oleh pihak Australia dengan sengaja mengarahkan bala tenteranya supaya menembak mati kelima-lima wartawan itu.

Namun ada juga pihak lain di Timor Leste yang mendakwa bahawa sebelum ditembak, kelima-lima wartawan tersebut sebelumnya telah berjaya ditangkap hidup-hidup dan selepas itu disiksa dengan teruk sekali sebelum mereka ditembak mati. Tetapi semua tuduhan itu disangkal atau dinafikan oleh pihak Indonesia.

Kejadian itu difahamkan berpunca dari tindakan yang telah dilakukan oleh pihak Tentera Nasional Indonesia(TNI) yang telah menceroboh masuk ke Timor Timur pada tahun 1975 bagi membolehkan Indonesia menakluki Timor Timur yang bakal dibebaskan dari kuasa penjajah Portugal supaya dapat dijadikan sebagai satu lagi wilayah yang akan dikuasai oleh Indonesia iaitu wilayah yang ke 27.

Semua tahu, walaupun Indonesia telah berjaya didalam usahanya menawan Timor Timur sepenuhnya secara sah pada 17 Julai 1976, tetapi ianya tidak bertahan lama apabila rakyat Timor Timur bangkit menuntut kemerdekaan daripada Indonesia dan mahu Timor Timur bebas sebagai sebuah negara yang berdaulat dan ditadbir oleh rakyat mereka sendiri.

Timor Timur telah berjaya keluar dari cengkaman Indonesia pada 19 Oktober 1999 iaitu setelah lebih 23 tahun menderita dibawah pemerintahan Indonesia yang sangat merugikan wilayah itu. Timor Timur mendapat kemerdekaan rasminya dengan nama baru negara itu sebagai Timor Leste pada 20 Mei 2002 iaitu setelah melalui berbagai-bagai proses rundingan dengan pihak Indonesia, PBB, Asean dan lain-lain pertubuhan sedunia.

Berbalik semula kepada tajuk artikel ini, maka kita mahu melihat sejauh mana benarnya tuduhan oleh pihak Australia terhadap Indonesia dan juga setakat mana penafian yang telah dibuat oleh pihak Indonesia itu mempunyai asas.

Maka begitulah jadinya apabila suka sangat menuding jari dan sering menyalahkan pihak lain, apabila diri sendiri telah dituduh terlibat dengan sesuatu kejadian seperti itu mengapa pula bertegas untuk menafikannya dengan berbagai-bagai alasan yang diberikan tanpa mengemukakan sebarang bukti yang kukuh terlebih dulu untuk menangkis tuduhan yang dihadapi.

Perlu juga mereka sedar, walaupun kes itu dikatakan sebagai telah ditutup tetapi jika ada pihak yang lain lagi berhajat untuk mengkaji kes itu samada ianya boleh dibicarakan semula atau tidak adalah tidak menjadi satu kesalahan kerana memang sudah menjadi tanggungjawab mereka yang pernah terlibat untuk mencari keadilan.

Lantaran itu saya berpendapat, jika dengan Malaysia ada sesetengah rakyat di Indonesia sanggup mengamalkan sikap "berpatah arang berkerat rotan"[bersikap tidak mahu memaafkan] hanya disebabkan isu yang remeh-temeh ataupun isu-isu murahan tetapi kenapa apabila ada pergeseran dengan negara-negara lain berhubung dengan sesuatu isu yang lebih besar seperti dengan isu Balibo Five itu mereka seolah-olah bersikap "ditelan mati emak, diluah mati bapa." ? [bersikap serbasalah]. ...kenapa ?

Arkib Blog