Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Februari 06, 2013

Reformasi adalah salah satu mazhab dalam agama Kristian !

Sangat lucu dan kelakar juga apabila terdapat orang-orang yang beragama Islam khususnya mereka yang gemar mengadakan demonstrasi di jalananan berarak sambil melaungkan slogan "Reformasi!, Reformasi!, Reformasi!" kononnya nak menunjukkan kepada masyarakat dunia bahawa mereka tengah berjuang untuk menumbang kerajaan Barisan Nasional yang ditunjangi oleh parti terbesar di Malaysia iaitu UMNO.

Apakah mereka tidak tahu bahawa perkataan Reformasi (Reformation) itu sebenarnya merujuk kepada salah satu mazhab yang terdapat di dalam agama Kristian dari aliran Protestan. Mazhab Reformasi wujud pada abad yang ke-16 di Jerman dan setelah itu bersama-sama dengan mazhab penentang yang lainnya seperti Anglikan, Methodis, Luteran, Orthodox, Mormon dan lain-lain lagi bernaung di bawah panji Protestan menentang mazhab Roman Katholik berkaitan konsep Triniti di mana mereka menolak fahaman Katholik yang percaya Jesus Kristus adalah Tuhan.

Dalam perkara berkaitan, pihak Protestan sebenarnya tidak mengiktiraf ketuhanan Jesus Kristus sepertimana Katholik sebab mereka mengangkat martabat Bonda Maria kepada tahap yang lebih tinggi daripada Jesus.

Berbalik kepada slogan Reformasi yang sering dilaungkan oleh pemimpin-pemimpin PR serta para pengikut mereka pada setiap kali mereka mengadakan sebarang perhimpunan di atas jalanraya tentulah mengundang berbagai reaksi namun bagi orang Kristian sendiri apabila mendapati ada orang seperti YB Anwar Ibrahim, YB Zuraida Kamaruddin, YB Saifuddin Nasution, YB Azmin Ali, YB Mahfuz Omar, YB DS Hadi Awang, DS Dr. Wan Azizah, YB Nurul Izzah dan lain-lain lagi khususnya mereka yang beragama Islam yang gemar melaungkan Reformasi dikhalayak umum dan cuba bayangkan jika mereka turut melakukan perkara yang sama ke atas nama mazhab yang lain seperti menjerit "Anglikan!, Anglikan!, Anglikan!, ..Methodis!, Methodis!, Methodis! ..Luteran!, Luteran!, Luteran! ..Orthodox!, Orthodox!, Orthodox! ..sama seperti mereka melaungkan slogan Reformasi.

Hehehehe..tidakkah ianya amat melucukan..

Arkib Blog