Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Mei 25, 2009

Mogok Lapar Kerana Kuasa.

Jika diteruskan juga hasrat Pakatan Pembangkang untuk mengadakan "mogok lapar" esok sebagai salah satu daripada usaha terdesak mereka untuk memberi tekanan kepada kerajaan BN di Perak supaya membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak, adalah sesuatu yang sangat memalukan. Kesiannnnnn...

Sudahlah keputusan DYMM Paduka Seri Baginda Sultan Perak tidak mereka hormati, tetapi kini keputusan Mahkamah Rayuan pun mereka tidak mahu terima. Jadi persoalan yang sedang bermain didalam kotak pikiran rakyat Malaysia sekarang ialah, 'apakah perkara yang sedang dilihat oleh Pakatan Pembangkang sebenarnya, adakah "kepentingan rakyat" yang dipertahankan oleh Pakatan Pembangkang ini ataupun memang mereka hanya mempertahankan"kepentingan kuasa" untuk terus memerintah di Perak walaupun Pakatan Pembangkang sedar bahawa mereka sekarang ini bukan lagi mewakili suara majoriti di DUN Perak?

Sekiranya Pakatan Pembangkang mengutamakan kepentingan rakyat, sudah semestinya mereka tidak akan membuat atau mengambil sesuatu tindakkan yang pasti akan merugikan rakyat serta negara. Malahan tindakkan seperti menghasut rakyat supaya bangun menentang kerajaan, mengumpan rakyat dengan berbagai-bagai janji manis tetapi pada akhirnya tidak mampu untuk menunaikannya, maka jelaslah itu sebagai satu perbuatan yang tidak bertanggungjawab dan juga tidak adil kepada rakyat keseluruhannya.

Sebagai seorang yang telah bergelar atau mendapat title Yang Berhormat, sepatutnya YB-YB Pakatan Pembangkang ini hendaklah menunjukkan sikap yang lebih toleransi, tahu batas undang-undang negara, bertanggungjawab sebelum dan sesudah membuat perkara-perkara tertentu supaya rakyat pada akhirnya merasakan diri mereka tidak tertipu, terpedaya ataupun tidak merasakan diri mereka telah melakukan kesilapan semasa membuat keputusan untuk memilih calon YB-YB sebagai wakil rakyat ke DUN ataupun ke Dewan Rakyat.

Tetapi malangnya, setelah wakil-wakil rakyat dari Pakatan Pembangkang ini memperolehi kuasa menerusi kepercayaan yang diberikan oleh rakyat, mereka tidak menggunakan masa dan kuasa yang telah diberikan itu untuk membuktikan kemampuan mereka sebagai wakil untuk membela nasib rakyat, malah yang lebih malang sekali apabila mereka telahpun menyalahgunakan kuasa yang diberi untuk tujuan yang tiada kaitan langsung dengan permasalahan rakyat.

Apa yang saya lihat dari apa yang sedang berlaku di Perak adalah jelas satu usaha bersama pemimpin parti didalam Pakatan Pembangkang untuk mengganggu gugat kestabilan politik di Malaysia serta keharmonian kaum yang telah lama terjalin dengan tujuan untuk memberi tekanan kepada kerajaan BN. Pakatan Pembangkang yang dilihat semakin berani melanggar undang-undang serta peraturan di negara ini sudah tentu sekali akan terus berusaha ke arah itu apatah lagi setelah mereka mendapati kerajaan semasa yang didokong oleh BN kelihatan seolah-olah takut atau gagal untuk mengambil tindakkan walaupun ada sesetengah rakyat seperti puak HINDRAF yang boleh dianggap sebagai sebuah pertubuhan pengganas sering menimbulkan suasana yang mampu mengancam keselamatan negara.
Posted by Picasa

Arkib Blog