Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Jun 16, 2009

3N - Nizar, Ngeh dan Nga Harus Diberi Rawatan Segera.

Budaya yang langsung tidak menggambarkan diri mereka sebagai wakil Rakyat yang bergelar Yang Berhormat ( YB ) telah cuba untuk dipersembahkan semula didalam Dewan Parlimen pada hari Isnin 15hb. Jun semalam.

Semasa dinegeri Perak Darul Ridzuan khususnya di DUN Perak, Kelab Kumpulan Kebudayaan Pembangkang ini telah banyak kali membuat persembahan yang sangat membanggakan para peminatnya yang sudah kehilangan kawalan diri.

Kelab KKP ini pertama kali mempersembahkan sesetengah hasil kreatif mereka iaitu sewaktu Majlis Angkat Sumpah Menteri Besar Perak yang baru iaitu YAB Datuk Seri Dr. Zambry Abdul Kadir yang juga ADUN Pangkor pada hari Jumaat 06hb. February 2009.

Antara acara yang Kelab KKP ini pamerkan pada Majlis itu ialah perarakan beramai-ramai sambil membawa kain rentang yang telah ditulis dengan kata-kata yang entah dipungut dari mana. Acara yang tidak ketinggalan untuk mereka persembahkan ialah menjunjung bendera Parti-parti seperti DAP, PAS dan PKR sambil menjerit-jerit dan berteriak kuat, menghamburkan kata-kata nista.

Ada satu persembahan yang sangat menarik perhatian seluruh rakyat Malaysia dan juga mungkin masyarakat di negara lain yang telah mereka tonjolkan pada hari tersebut iaitu sebelum Majlis yang sebenarnya berlangsung ialah acara "berbaring diatas jalanraya" depan kereta yang membawa rombongan KDYMM Raja Muda Perak, Raja Dr Nazrin Shah. Pada rakyat Malaysia yang cintakan kesejahteraan, keharmonian serta kedamaian mungkin mengagakkan bahawa itulah kemuncaknya perbuatan melampau Pembangkang.

Namun telahan sedemikian adalah meleset apabila semalam pada pembukaan sessi kedua penggal kedua Parlimen ke 12, selesai saja Majlis Angkat Sumpah oleh Anggota Dewan Rakyat yang baru iaitu Y? Nizar Jamaludin selaku Ahli Parlimen Bukit Gantang, suasana tiba-tiba menjadi kecoh.

Segalanya bermula apabila Y? Nizar 5 minit selepas dia selesai mengangkat sumpah sebagai Ahli Parlimen, dia mengambil reben hitam yang ditulis dengan perkataan "Bubar DUN!!!" lalu mengikat atau melilit dikepala sambil berteriak "Hidup Rakyat, Bubar DUN!!!". Kelakuan yang paling tidak bersopan dan yang paling tidak bertamadun oleh Y? Nizar itu turut diikuti oleh ahli-ahli Parlimen Pembangkang yang lain seperti geng Coffee Mix beliau iaitu Y? Ustaz Nga Kor Ming, Y? Ngeh Ko Ham, Y? Mahfuz Omar serta yang lain-lain lagi.
Ekoran daripada perbuatan tidak bersopan Y? Nizar serta ahli-ahli sindiket beliau itu, maka Yang DiPertua Dewan Parlimen YB Tan Sri Pandikar Amin Mulia telah menggunakan kuasa beliau meminta Y? nizar serta Nga, Ngeh, Mamfuz Omar dan rakan-rakan mereka untuk menghentikan segala perbuatan mereka yang langsung tiada terkandung didalam peraturan mesyuarat.

Y? Nizar bagaimanapun akur dengan arahan Speaker Dewan, namun geng-geng Coffee Mix Y? Nizar enggan mematuhinya serta ingkar dengan arahan daripada Speaker. Disebabkan keengganan puak-puak Y? Nizar itu menurut perintah Yang DiPertua Dewan, maka YB Tan Sri Amin telah mengambil tindakan mengusir samseng-samseng kumpulan Y? Nizar termasuk Y? Nizar sendiri ini keluar dari dalam bilik mesyuarat dan dikenakan tindakan dengan digantung dari hadir ke Dewan selama 2 hari masing-masingnya.

Tindakkan sama dikenakan terhadap Y? Nizar walaupun beliau telah menuruti arahan yang telah dikeluarkan oleh Speaker Dewan, tetapi setelah Speaker mendapati bahawa insiden itu berpunca daripada perbuatan Y? Nizar sendiri, yang mana perbuatan itu akhir telah menjadi ikut-ikutan oleh ahli-ahli Parlimen Pembangkang yang lainnya.

Cuma apa yang dapat saya lihat dari perkembangan ini ialah, bila seseorang itu telah mendapat sesuatu serta sempat memilikinya, tetapi malang sekali tidak lama selepas itu benda itu terlepas dari genggamannya dan kini telah menjadi milik orang...maka perasaan sukar menerima keadaan itu akan menguasai diri. Sekiranya perasaan itu terus bersarang didalam jiwa seseorang, memang payah untuk beliau kembali kepada keadaan asal dimana beliau berada sebelum dia berada pada kedudukan sebagai Yang Amat Berhormat Menteri Besar.

Kita boleh mengambil contoh, seandainya ada dua insan yang tengah kemaruk bercinta tetapi tiba-tiba cinta yang telah begitu lama mereka jalinkan dengan tidak disangka-sangka telah putus kerana kecurangan pasangan. Mungkin akibatnya, pasangannya yang tertekan dengan situasi itu telah meletakkan dirinya sendiri didalam keadaan yang tidak terurus, terabai dan kemungkinan akan mengalami sakit jiwa yang teruk. Kes seperti jugalah yang banyak menyebabkan ada diantaranya telah mengambil keputusan untuk menamatkan riwayat diri dengan membunuh diri. Ini tetap akan terjadi kepada mereka-mereka yang gagal untuk menerima kenyataan bahawa sesuatu itu ada yang menentukanya walaupun manusia yang merancangkannya.

Begitu juga dengan diri Y? Nizar serta rakan-rakan beliau dari DAP, PAS dan PKR yang masih tidak mampu untuk menerima kenyataan sebenar bahawa sebenarnya di negeri Perak Darul Ridzuan mereka sudah tiada harapan lagi. Mereka perlu faham dengan apa yang pernah mereka ada sebut, iaitu tentang Undang-undang Tubuh Negeri Perak...apa yang terkandung didalamnya, apa maksudnya, bagaimana untuk memahaminya serta bagaimana untuk menurutinya dan sebagainya lagi.

Apa yang paling baik atau langkah yang terbaik buat Y? Nizar serta rakan-rakan pembangkangnya buat masa ini ialah, ambil cuti rehat, pergi berubat, ambil rawatan, minta nasihat daripada pakar kaunseling yang ada di Negara ini. Bersihkan dulu diri dari segala perasaan yang kecewa, terkejut, terperanjat, trouma akibat dari peristiwa kehilangan kuasa. Apabila segalanya sudah bersih serta segar nanti, mereka ini bolehlah mulakan semula perjuangan. Mereka ini harus ingat, apabila kita membuat sesuatu benda itu untuk pertama kalinya, kebiasaannya akan tidak berjaya, jika ianya gagal kita kena selidiki dulu apa yang tak kena. Misalnya, jika kita membangun sebuah rumah, setelah siap apabila hujan turun...ianya bocor, apabila kena tiupan angin ia akan bergoyang. Jadi kita kena periksa mana puncanya bocor serta bergoyang.

Bila keadaan seperti itu berlaku kepada rumah yang kita baru bina, tidak mungkin kita hendak membakar atau merobohnya semula, sudah pasti kita akan mengambil langkah kita berehat dulu, mandi bersihkan diri supaya segar semula, makan, tidur sekejap dan lepas itu apabila kita bangun serta segalanya terasa segar maka kita pasti akan dapat ilham baru untuk membaikinya dengan perasaan yang lebih tenang dan selesa. Apabila kita melakukan pekerjaan dalam suasana yang paling tenteram, maka tidak mustahil apa saja yang kita lakukan akan mendapat hasil yang diharapkan.

Oleh itu, diharap agar Y? Nizar, Ngeh, Nga, Mahfuz serta yang lainnya...kunjungilah pusat-pusat SPA dan juga pusat khidmat nasihat atau Pusat Kaunseling yang terdapat di Malaysia ini untuk mereka ini mendapatkan rawatan fizikal dan mental atau minda. Disana terdapat ramai yang pakar dalam soal-soal kerosakkan jiwa, mental dan minda. Pakar-paka itu semua sentiasa bersedia untuk mendengar sebarang keluhan daripada para pesakitnya, oleh itu apabila pakar ini mendengar sebarang rintihan serta keluhan pesakitnya maka secara pintas mereka akan mengetahui dari mana punca penyakit yang menyerang pelanggan mereka. Jadi harapan saya kepada mereka ini...selamat mencuba, jangan malu untuk kesitu...nanti kalau tidak mau,..takut pulak jadi seperti kata orang "malu berkayuh, perahu tak jalan..malu bertanya sesat jalan".
Posted by Picasa

Arkib Blog