Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Rabu, Januari 12, 2011

Ummi Hafilda saman 4 rangkaian kaki saman sebanyak RM700 juta !

Apabila buku bertemu dengan ruas, maka begitulah jadinya. Kalau sebelum ini empat orang ini sering menjadikan kegiatan saman-menyaman sebagai salah satu dari budaya yang wajib diamalkan dalam Pakatan Pembangkang, sikit-sikit saman, sikit-sikit saman...tak de benda yang tak hendak disaman.

Begitulah juga dengan empat orang yang saya maksudkan iaitu Anwar Ibrahim, Karpal Singh, Wan Azizzah Wan Ismail dan Mohamad Syabu. Mereka berempat ini adalah dikalangan mereka yang ada dalam Pakatan Haram Pembangkang yang suka sangat bermain dengan saman tetapi nampaknya kini mereka pula yang akan berdepan dengan perkara yang sama dari pihak lain.

Ummi Hafilda Mohd Ali telah mengemukakan saman terhadap Anwar Ibrahim sebanyak RM300 juta atas sebab kesengsaraannya setelah ditahan tanpa bicara dalam lokap pada tahun 1997 berikutan arahan Anwar yang ketika itu adalah Timbalan Perdana Menteri Malaysia, terhadap Karpal Singh sebanyak RM200 juta kerana tidak jujur dengan segala pengakuan dalam keterangan yang telah diberikan oleh Ummi kepada beliau, terhadap Wan Azizah Wan Ismail sebanyak RM100 juta kerana beliau tahu kisah sebenar Anwar suaminya tetapi telah tidak jujur sehingga sanggup menyembunyikan kebenaran dan saman seterusnya berjumlah juga RM100 juta terhadap Mohamad Syabu kerana bersikap sama seperti Karpal Singh yang tidak jujur dengan pengakuan dalam kenyataan yang telah beliau berikan terhadap mereka berdua berkenaan dengan kes liwat Anwar yang pertama dulu.

Ke mana lagi mereka ini mahu mengelak ? Ke Pejabat Kedutaan Turki lagi ... atau nak lari ke luar negara macam Raja Petra, macam Hilmy Malek, macam Balasundram? ...dan apa yang paling menarik kali ini ialah apabila perbicaraan kes liwat ke-2 Anwar Ibrahim pastinya akan memasuki babak yang baru yang lebih canggih dan terhebat dengan munculnya semula Ummi Hafilda Ali di antara celah-celah saksi yang sedia ada pada perbicaraan kes liwat kali ini.

Arkib Blog