Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Mei 07, 2013

Kemenangan DAP hanya seketika, nasib mereka belum diputuskan lagi oleh ROS !

Keputusan PRU13 5 Mei 2013 sangat memeranjatkan bukan kerna BN gagal mencapai sasaran majoriti 2/3 di Parlimen tetapi kerana pengundi Cina telah secara jelas menolak parti Barisan Nasional dan memilih untuk mengundi parti DAP dari pembangkang yang dikuasai oleh pemimpin dari kaum Cina.

DAP menang 38 kerusi Parlimen serta banyak kerusi DUN di beberapa negeri khususnya yang majoriti pengundi terdiri daripada kaum Cina. Di Pulau Pinang DAP berjaya mempertahankan negeri tersebut dengan jumlah kerusi DUN yang mereka perolehi agak besar manakala di negeri-negeri lain mereka turut membantu rakan-rakan parti mereka dalam Pakatan mendapat kerusi bagi pihak mereka.

Tetapi itu semua tidak lagi bermakna buat DAP sekiranya siasatan oleh Pendaftar Pertubuhan berhubung isu penipuan dalam pemilihan Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) 15 Disember 2012 lalu boleh menyebabkan parti itu menerima nasib serupa dengan Parti Bansa Dayak Sarawak (PBDS), Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP) yang telah dibatalkan pendaftarannya oleh ROS kerana disabit dengan kesalahan melanggar arahan oleh pertubuhan berkenaan.

Buat seketika, DAP bolehlah meraikan kejayaan mereka sepuas-puasnya sebelum Roket dibatalkan pelancarannya..

Arkib Blog