Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Khamis, Ogos 13, 2009

Hina Islam: Barat ditentang, DAP direstui... Mengapa oh mengapa Nik Aziz?

Gambar kecil disudut sebelah atas adalah gambar anak muda dari negara tetangga kita Indonesia yang turun ketika turut menyertai jutaan rakyat negara itu bagi memprotes tindakan sebuah akhbar dari negara Denmark yang menyiarkan berulang-kali karikatur imej yang bertujuan untuk menghina Nabi Muhamad S.A.W pada awal tahun 2008 masehi.

Manakala gambar yang disebelah bawahnya pula adalah wajah Ahli Parlimen negara Belanda atau Holland dalam bahasa PPSMInya, iaitu Geert Wilders dimana beliau telah menghasilkan sebuah filem yang bertajuk "Fitna". Filem tersebut mengundangkan kontroversi hangat diseluruh dunia terutamanya di negara-negara Islam termasuk di Malaysia. Disebabkan filem ini yang sengaja dihasilkan bertujuan untuk menghina agama Islam maka hasilnya juga telah menyebabkan hubungan diantara negara Belanda dengan negara-negara Islam seluruh dunia menjadi tegang.

Dan disebelah itu pula gambar wanita yang agak besar sikit saiznya adalah Ketua Parti Freedom Austria iaitu Susanne Winter yang pernah dikenakan tindakan undang-undang oleh negara Austria kerana kenyataan terbuka beliau yang juga telah menghina Nabi Muhamad SAW sehingga telah menyebabkan keadaan tegang di negara itu apabila rakyat yang beragama Islam di negara itu bangkit menentang. Susanne Winter telah dijatuhi hukuman penjara selama 2 tahun serta didenda sebanyak €24,000 euro.

Disamping itu juga, didalam negara kita tindakan serupa juga turut dikenakan kepada tiga akhbar yang berpengaruh iaitu NST, Sarawak Tribune dan GungMing Daily kerana telah mengikut jejak akhbar dari negara Denmark dengan menyiar semula gambar-gambar kartun Nabi Muhamad SAW itu didalam artikel terbitan mereka. Bukan itu saja, banyak tindakan-tindakan lain turut menyusul bagi membantah penyiaran gambar kartun itu. Ada pihak yang membuat demonstrasi, berhimpun didepan pejabat kedutaan Belanda bagi menyerahkan memorandum bantahan kepada pihak duta dan seterusnya menuntut penjelasan daripada kerajaan Belanda.

Tidak ketinggalan juga pemimpin-pemimpin politik tanpa mengira fahaman politik mereka turut sama menyertai rakyat biasa bagi mengemukakan bantahan. Ada yang membuat laporan polis terhadap akhbar-akhbar yang menyiarkan semula gambar-gambar kartun itu. Dalam bulan February 2006 Ketua Pemuda PAS YB Salahudin Ayub dan Presiden MAPAN Datuk Dr Maamor Osman telah membuat laporan terhadap mereka-mereka ini yang telah menghina Nabi Muhamad SAW serta agama Islam.

Ya, itu kisah dulu-dulu. Yang dicetuskan oleh orang-orang barat atau orang putih dan disambut pula didalam negara kita oleh pemilik-pemilik akhbar di negara kita. Tetapi nasib baik, kerana perbuatan mereka ini segera diambil tindakan oleh pihak yang berkuasa.

Tetapi hari ini, perkara yang sama berulang lagi. Yang melakukannya bukan orang luar tetapi warganegara Malaysia sendiri iaitu DAP dan dipersetujui pula oleh Mursyidul Am PAS yang juga MB Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat. Yang peliknya, jika perkara ini dilakukan oleh pihak barat dan akan mendapat kutukan masyarakat antarabangsa tentu sekali Nik Aziz inipun akan turut sama mengecam pihak yang terbabit tetapi kenapa apabila pihak DAP yang melakukannya...kenapalah pulak Nik Aziz kata "tak apa"???

Alasan Nik Aziz ialah sebab orang-orang DAP ini bukan Islam dan sudah semestinya mereka tidak tahu tentang Islam, jadi biarlah DAP ini hina Islam sampai puas. Tapi Nik Aziz seola-olah tidak sedar bahawa orang-orang DAP ini sudah berapa lama sudah duduk dalam negara Malaysia dan memang kesemua mereka ini juga telah lahir sebagai warganegara serta ketika di sekolah pasti tiap-tiap hari ada menyanyikan lagu "Negaraku" serta setiap hari juga diajar menyebut RUKUNEGARA, dan tidak masuk akal sama sekali jika mereka ini tidak memahami sedikitpun tentang apa itu Islam.

Jadi persoalannya disini ialah, jika pihak barat yang melakukan seperti menghina Islam serta Nabi Muhamad SAW pemimpin-pemimpin PAS termasuklah Nik Aziz sanggup pulak turun berarak menentang serta membantah tetapi apabila DAP yang melakukannya mengapa pula Nik Aziz mengambil masa yang begitu lama untuk bersuara??? Tetapi malang sekali, apabila saja beliau muncul dan sudah pasti diikuti oleh kenyataan-kenyataan baru yang tidak sepatutnya terkeluar dari mulut seorang yang bergelar Tok Guru Tokoh Agama.
Posted by Picasa

Arkib Blog