Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Julai 19, 2011

A. Samad Said nak buat apa jika kediamannya dipecah masuk perompak ?

Jika sebelum ini A. Samad Said telah menganggap pihak polis sebagai kejam dan bengis serta seperti mahu memakan dirinya. Lantaran itu orang tua ini telah mengsytihar bahawa beliau sangat membenci pihak polis tak kiralah, asalkan mereka itu polis dan tidak kira samada anggota polis itu terdiri daripada saudara-mara dia sendiri ataupun orang lain sebab yang penting kini ialah A. Samad Said sudah sangat benci kepada polis.

Kebencian A. Samad Said terhadap polis bermula apabila perarakan haram BERSHIT 2.0 menemui kegagalan yang sama sekali tidak dijangka oleh Pakatan Haram 3 Parti akan berlaku. Belum lagi reda rasa kebencian A. Samad Said yang meluap-luap terhadap pihak polis, kini beliau menambah satu lagi rasa benci didalam jiwa dan sasaran dia kali ini ialah kerajaan Malaysia dibawah kepimpinan YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, semuanya gara-gara BERSHIT 2.0 yang gagal mencapai objektifnya pada 9 Julai lalu.

Kalau A. Samad Said setakat mahu membenci kerajaan, saya tak heran sangat sebab orang lainpun sudah biasa dah buat perkara macam tu sejak dulu-dulu lagi. Dia nak benci ke atau nak kutuk kerajaan Malaysia itu dia punya hak. Tetapi apa yang menjadi satu persoalan disini ialah andaikata rumah kediaman A. Samad Said dipecah dan dimasuki pencuri dan perompak, apakah tindakan yang bakal A. Samad Said akan ambil?

Adakah A. Samad Said akan membuat laporan polis serta memohon pihak polis untuk mengesan kedudukan perompak yang telah menyamun segala harta benda milik beliau yang tersimpan didalam rumahnya? Tetapi saya yakin bahawa A. Samad Said tidak akan melakukannya kerana perasaan benci dia terhadap polis takkan mudah terpadam dengan begitu saja walaupun dia sedang berada didalam keadaan yang sangat terdesak.

Sekurang-kurangnya A. Samad Said terlebih dulu akan membuat aduan kepada Ambiga Sreenavasan, Lim Kit Siang, Karpal Singh, Lim Guan Eng, Anwar Ibrahim dan untuk dia membuat laporan kepada pihak polis adalah sesuatu yang sangat mustahil hendak dilakukan kerana mana mungkin orang yang sangat membenci polis sanggup pula untuk sujud dikaki polis merayu bantuan serta pertolongan.

Anwar jadi 'Pengerusi Mesyuarat Tingkap' ketika di Sarawak !

Ha!ha!ha!...lucukan apabila Anwar menyampaikan kata-kata aluan kepada para jemputan yang duduk di luar perkarangan rumah hanya melalui tingkap rumah. Teringatlah pula dengan satu dialog dalam cerita arahan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee iaitu filem Nasib Do Re Mi.


Anwar yang berbaju putih, berdiri membelakangi para tetamu lain yang berada di dalam ruang rumah. Anwar kelihatan sedang menyampai ceramah politik kepada penduduk yang hadir duduk diluar rumah pada majlis sempena malam nisfu syaban di Kampung Tupong, Petra Jaya Kuching, Sabtu lepas.
 Adeiiiii!!! ada lagi rupanya pemimpin politik yang buat lawak seperti itu pada zaman ini. Ingatkan apabila Tan Sri P. Ramlee telah filemkan kisah 'pengerusi tingkap' tu maka saya sudah anggap kisah seumpamanya juga hanya akan jadi tauladan buat kita semua generasi pada masa kini. Rujuk ke blog Wira Kenyalang dan blog Apai Ngelai mengenai mesyuarat tingkap PKR itu.

Sementara tetamu yang turut bersama Anwar di dalam ruang rumah duduk selesa tetapi tentu mereka terasa janggal dengan keadaan sedemikian dan rasa terpinggir disaat Anwar sedang berucap kepada tetamu yang dibawah sambil membelakangi mereka yang berada di atas dan selanjutnya, apa pula perasaan para hadirin yang berada di luar rumah apabila Anwar berucap kepada mereka melalui tingkap rumah?

Tidak terpikirkah mana-mana ahli PKR Sarawak yang hadir pada malam itu bahawa yang perbuatan seperti itu seakan-akan Anwar telah mempersendakan mereka yang berada di bawah? Kenapa tidak pohon permit polis untuk berhimpun? Kenapa perlu menyusahkan diri sendiri serta para jemputan lain datang ke majlis yang terdesak seperti itu? Kalau polis tanya, untuk apa tujuan perhimpunan diadakan, jawab saja nak elak "mesyuarat tingkap" agar semua yang hadir akan dilayan sama rata, sama rasa, depan belakang sama saja.

Diplomatik antara Vatican dgn Malaysia: Pakatan Haram mulai resah !

Perdana Menteri Malaysia YAB Datuk Seri Mohd Najib menyampaikan cenderahati kepada Pope Benedict XVI ketika kunjungan beliau bersama rombongan kerajaan Malaysia ke Vatican City, Rome.
Keputusan kerajaan Malaysia dibawah pentadbiran Datuk Seri Mohd Najib untuk menjalinkan hubungan diplomatik dengan kerajaan Vatican sebuah kerajaan yang menganut fahaman Roman Katholik iaitu mazhab tertua dalam agama Kristian nampaknya tidak sahaja akan menambah lagi hubungan rakan Malaysia dengan negara lain di seluruh dunia namun yang pasti akan menambah lagi derita pihak Pakatan Haram DAP, PAS dan PKR yang selama ini begitu beriya-iya sekali melaga-lagakan kepimpinan Perdana Menteri dengan masyarakat Kristian di Malaysia.

Syabas buat Datuk Seri Mohd Najib kerana telah mengambil keputusan ini walaupun ianya nanti mungkin akan mendapat tentangan dari segolongan pihak dalam negara namun apa yang lebih penting ialah kerajaan Barisan Nasional yang diterajui oleh UMNO yang mewakili kaum Melayu dan Islam di negara ini namun tidak pernah mengamalkan sikap permusuhan dengan mana-mana masyarakat Malaysia yang mempunyai pegangan agama berbeza sebagaimana yang sering ditohmah oleh pihak Pakatan Haram terhadap kerajaan Malaysia sebelum ini.

Di pihak orang-orang Kristian dalam Malaysia ini pula, anda semua boleh lihat bagaimana kesungguhan yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia pimpinan YAB Datuk Seri Mohd Najib dalam mewujudkan hubungan mesra, aman dan jujur dengan semua pihak dalam negara ini tanpa mengira siapa mereka walaupun sering berdepan dengan bermacam cabaran seperti apa yang telah dilakukan oleh sekumpulan pengkhianat negara iaitu BERSIH 2.0 baru-baru ini, tetapi semua itu bukanlah satu penghalang buat kerajaan Barisan Nasional untuk meningkatkan apa yang sudah dicapai kepada peringkat yang jauh lebih tinggi lagi.

Dengan keputusan pentadbiran Datuk Seri Mohd Najib untuk mengadakan hubungan dua hala secara formal dengan kerajaan Vatican maka diharaplah masyarakat Kristian di Malaysia ini walaupun bukan kesemuanya mempunyai pandangan serong terhadap kerajaan Malaysia, namun apa yang diharapkan daripada keputusan itu akan membukan lebih luas ruang kepada kumpulan berkenaan untuk melihat, menilai dan berfikir bahawa kita dalam Malaysia ini sebenarnya adalah bebas untuk mengamalkan pegangan hidup masing-masing tanpa tekanan daripada pihak pemerintah asalkan tindakan yang kita lakukan tidak melanggar undang-undang negara serta sentiasa terkawal sesuai dengan prinsip rukun negara yang kita sanjung selama ini.

Arkib Blog