Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, April 06, 2010

Penagih dadah dan arak tiada bezanya...

Jika selama ini masyarakat serta para pemimpin di negara hanya melihat mereka-mereka yang terlibat didalam penyalahgunaan dadah saja yang harus dibawa keluar dari amalan ketagihan tetapi tidak kepada penagih-penagih benda lain seperti rokok, alkohol, judi dan apa jua perkara yang boleh menjebakkan seseorang itu ke lembah kehancuran.

Disini saya ingin menimbulkan permasalahan berhubung dengan kegiatan banyak pihak selama seperti menyeludup, membekal, menjual atau membuka perniagaan seperti kedai minuman keras yang menyediakan minuman beralkohol dalam berbagai jenama seperti 'tiger', 'heineiken', 'guinness stout', 'pig eye', 'stella', 'orange jeboom', 'gordon drygin', 'martel', 'bacardi' serta minuman lain yang tiada had alkohol yang ditetapkan seperti 'cap apek~PG atau arak sum', 'tuak', 'langkau' dan semua jenis minuman yang diperbuat dari serbuk ragi yang memabukkan.

Di negeri Sarawak sendiri sebagai contoh yang paling baik untuk dijadikan sebagai kajian awal bagaimana masa hadapan generasi yang datang untuk dibawa dan dipandu jika ketagihan arak dikalangan para remaja dan belia di Bumi Kenyalang ini tidak dikawal dan dicegah dengan bersungguh-sungguh oleh pihak kerajaan dan juga pihak-pihak yang berwajib.

Terlalu banyak sudah masalah-masalah sosial yang timbul dalam masyarakat peribumi di Sarawak seperti mencuri, merompak, meragut, membunuh, merogol, perlakuan sumbang muhram, menipu, maut dilanggar kenderaan ketika berjalan kaki dalam keadaan terhuyung-hayang selepas selesai sessi minum minuman keras bersama rakan-rakan dan kebanyakkan kes seperti ini memang jelas berpunca dari tabiat ketagihan arak yang telah sebati pada diri penagih arak tegar itu sendiri yang memang sukar lagi untuk ditinggalkan dengan mudah.

Banyak juga sudah keluarga-keluarga termasuk anak, kedua ibubapa terutamanya di Sarawak yang hidup mereka saban hari berada didalam keadaan yang porak-puranda akibat daripada gaya hidup atau amalan yang begitu merugikan sekali apabila matlamat hidup mereka yang sebenarnya gagal untuk dicapai apabila sudah terjebak kedalam masalah ketagihan serta penyalahgunaan arak ini.

Oleh itu, adalah sangat diharapkan agar pihak kerajaan terutama sekali pihak Kementerian Perdangangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Penerangan, Kementerian Belia dan Sukan serta Kementerian Kebajikan Masyarakat dan Pembangunan Wanita akan mengambil langkah pencegahan sebagai usaha bagi mencari jalan bagaimana untuk membendung perkara ini dari terus merosak masa hadapan generasi-generasi baru Bumi Kenyalang.

Cuma saya ada satu cadangan yang agak berat, iaitu harap kerajaan 1Malaysia haramkan terus segala premis perniagaan yang menjual minuman yang mengandungi alkohol tak kiralah premis-premis mereka menjual minuman beralkohol yang telah dilabelkan dengan peratusan alkohol yang telah ditetapkan sebabnya ialah jika kerajaan mahu membersihkan negara dari masalah-masalah sosial yang semakin teruk dikalangan masyarakat Malaysia hari ini maka usaha pembersihan dari gejala tersebut hendaklah dilakukan dengan tegas dan berani.

Awal tahun 2010 ~ malang bagi dunia hiburan tanah air...

Tirai tahun 2010 masehi telah dibuka oleh golongan artis-artis negara kita dengan cerita-cerita yang tidak membanggakan sama sekali.

Walaupun acara berprestij Anugerah Bintang Popular yang dianjurkan oleh kumpulan Berita Harian baru saja diadakan dan sudahpun berakhir dengan keputusan siapa yang menggondol hadiah-hadiah yang disediakan telah diketahui para peminat namun ianya tetap gagal untuk menutup isu hangat yang menghambat perjalanan anak seni di negara ini.

Sesuatu yang tak diduga, berita sedih, kemalangan, masalah moral dan sebagainya terus mewarnai kehidupan dunia artis kita. Mereka punya pengikut yang tersendiri tetapi malangnya mereka tidak tahu untuk menghargainya.

Lainlah kalau seseorang artis itu yang telah pergi menyahut panggilan illahi, peminat mereka pasti bersedih dan berdoa serta memohon berkat agar roh mereka akan dicucuri rahmat oleh Tuhan Yang Maha Esa dan ditempatkan bersama dikalangan roh-roh para soleh dan mereka yang beriman.

Tetapi apabila ada artis yang telah didapati bersalah dan terlibat didalam aktiviti-aktiviti tidak sihat seperti penyalahgunaan dadah, mendera dan yang sama waktu dengannya maka ini akan pasti sangat mengecewakan peminat serta selain mencalar nama dan imej mereka sendiri sudah tentu perkara itu turut mencemar nama baik dunia seni tanah air secara keseluruhannya.

Penangkapan seorang pelakon oleh polis terhadap Benjy anak lelaki tunggal kepada Seniwati Azean Irdawati kerana terlibat didalam pemprosesan dadah dan yang terbaru penahanan yang dilakukan oleh pihak polis keatas seorang bekas model serta pelakon filem dan juga drama TV, Badrul Muhayat kerana masalah keluarga dengan isteri beliau.

Selain itu terdapat juga kes seorang penyanyi era tahun 70-an yang telah dijatuhi hukuman penjara setelah didapati bersalah kerana merogol anak gadis beliau sendiri sembilan tahun yang lalu apabila rayuan beliau terhadap hukuman sebelum itu telah ditolak oleh pihak mahkamah.

Arkib Blog