Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Oktober 30, 2009

Wakil Rakyat 2 kerusi Dewan - Apa pandangan anda ?

Tajuk artikel ini bertujuan untuk mendapat pandangan serta pendapat sesiapa saja berhubung dengan seseorang wakil rakyat yang sanggup duduk diatas dua kerusi yang diwakilinya iaitu sebagai ADUN dan disaat yang sama juga sebagai Ahli Parlimen. Bila keadaan seperti itu berlaku sudah tentu sekali akan menimbulkan persoalan tentang tahap kemampuan serta kebolehan seseorang wakil rakyat itu untuk melaksanakan tugas atau mandat yang telah mereka perolehi daripada rakyat.

Berdasarkan kepada semua itu mari kita lihat sejenak separuh daripada senarai nama-nama wakil rakyat yang terlibat didalam keadaan dimana mewakili rakyat pada peringkat negeri sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) dan juga pada waktu yang sama mewakili rakyat pada peringkat pusat sebagai Anggota Parlimen atau Anggota Dewan Rakyat.

[ 01 ] YB Datuk Ngeh Ko Ham - DAP, sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan Sitiawan, Perak dan beliau juga adalah Anggota Parlimen Beruas di Perak.

[ 02 ] YAB Lim Guan Eng - DAP, Ketua Menteri Pulau Pinang dan beliau adalah Anggota Dewan Undangan Negeri Air Putih, Pulau Pinang dan disamping itu juga beliau merupakan Ahli Parlimen Bagan, Pulau Pinang.

[ 03 ] YB Profesor P. Ramasamy - DAP, Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang. Beliau adalah Ahli Dewan Undangan Negeri bagi Perai, Pulau Pinang dan dalam pada itu juga P. Ramasamy adalah Ahli Parlimen bagi kawasan Batu Kawan, Pulau Pinang.

[ 04 ] YB Nga Kor Ming - DAP, Ahli Dewan Undangan Negeri Pantai Remis, Perak dan pada masa yang sama beliau juga sebagai Anggota Parlimen Taiping, Perak serta jawatan beliau dalam DAP ialah sebagai Pengerusi DAP Perak.

[ 05 ] YB Datuk Seri Mohd. Nizar Jamaluddin - PAS, Ahli Dewan Undangan Negeri Pasir Panjang, Perak dan beliau juga adalah Ahli Parlimen Bukit Gantang, Perak dan beliau seperti yang umum memang ketahui adalah bekas Menteri Besar Perak.

[ 06 ] YB Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang - PAS, beliau adalah Ahli Dewan Undangan Negeri Rhu Redang, Terengganu dan Haji Hadi juga merupakan Ahli Parlimen bagi kawasan Marang, Terengganu dan sebagai YB Nizar, Abdul Hadi juga adalah bekas Menteri Besar Terengganu.

[ 07 ] YB Mohd. Azmin Ali - PKR, Azmin adalah Anggota Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa, Selangor serta beliau juga adalah Ahli Parlimen Gombak, Selangor dan Azmin merupakan Naib Presiden PKR.

[ 08 ] YB Teresa Kok - DAP, beliau merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Kinrara, Selangor dan disamping itu juga beliau adalah Ahli Parlimen Seputeh, Selangor.

[ 09 ] YAB Tan Sri Mohd. Khalid Ibrahim - PKR, Menteri Besar Selangor Darul Ehsan dan beliau juga adalah Ahli Dewan Undangan Negeri Ijok serta sebagai Anggota Dewan Rakyat untuk Parlimen Bandar Tun Razak.

Apabila kita meneliti senarai nama mereka sebagaimana yang tercatat diatas ternyata kita tidak mendapati yang wakil rakyat daripada parti Barisan Nasional ada terlibat dalam keadaan seperti itu malah hampir kesemua yang memegang dua kuasa untuk tempoh yang sama adalah wakil rakyat daripada Pakatan Pembangkang.

Tentu ada yang akan bertanya, apakah wakil-wakil rakyat seperti itu berupaya untuk memberikan perkhidmatan yang adil, saksama dan bertimbang rasa kepada rakyat sebagai mana yang pernah diucapkan oleh YB Nga Kor Ming ketika beliau membaca ayat-ayat suci dari dalam Kitab Suci Al Quran seketika dulu.

Apa yang pernah berlaku pada hari Rabu 28 Oktober 2009 lepas membuatkan hati ini bertambah ingin untuk mengenengahkan perkara ini kepada pihak lain dimana pada tarikh itu kita tahu bahawa Dewan Undangan Negeri Perak telah bersidang dan pada masa yang sama juga Dewan Rakyat juga sedang mengadakan persidangan bagi membolehkan para anggotanya membahaskan beberapa usul yang telah dibentang.

Pada waktu itu sepatutnya YB Nizar, YB Nga dan YB Ngeh berada bersama dengan Ahli Parlimen di Bangunan Parlimen bagi menyertai perbahasan yang sedang berlaku namun oleh kerana pertindihan jadual dengan Sidang Dewan Undangan Negeri Perak pada masa itu maka mereka terpaksa memilih untuk mengorbankan salah satu daripada tanggungjawab mereka selaku wakil rakyat dan adalah mustahil untuk mereka dapat mengikuti kedua-dua persidangan itu dalam waktu yang sama.

Jadi adakah tindakan untuk terpaksa memilih mana satu persidangan yang harus diutamakan iaitu mesti dihadiri boleh dikatakan sebagai adil kepada rakyat ? Dalam perkara seperti itu saya melihat walau bagaimanapun pertimbangan yang akan dibuat bagi mengatasinya namun ianya tetap tidak akan memberi sebarang keadilan kepada sesetengah rakyat yang mereka wakili.

Arkib Blog