Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Ogos 16, 2010

Haramkan pekerja dari wilayah Jawa masuk ke Malaysia !


Kejadian terbaru demonstrasi anti-Malaysia oleh rakyat Indonesia di Jakarta ekoran penahanan 7 orang nelayan yang dituduh menceroboh perairan Indonesia sementara itu pula 3 orang pegawai Penguatkuasa Kementerian Kelautan Indonesia oleh Polis Marin Malaysia dari tempat kejadian yang sama.

Mengikut laporan awal, ketujuh-tujuh orang nelayan Malaysia itu telah diculik oleh pihak penguatkuasa kementerian kelautan Indonesia dan dibawa masuk melepasi sempadan wilayah dalam perairan Indonesia dan disanalah nelayan Malaysia telah dituduh menangkap ikan secara haram di perairan Indonesia.

Taktik yang telah digunakan oleh pihak penguatkuasa Indonesia pada insiden tidak ubah seperti cara yang telah digunakan oleh pihak berkuasa Israel ketika merampas dua buah kapal bantuan kemanusiaan ke Gaza baru-baru ini iaitu Marvi Marmara dan MV Rachel Corry yang telah memaksa kedua kapal bantuan tersebut belayar memasuki ke wilayah perairan Israel dan selepas itu telah menahan kedua kapal tersebut yang kononnya telah menceroboh perairan negara pengganas itu.

Bila berlaku lagi kejadian-kejadian seperti ini maka sudah tentu mengingatkan kita kepada peristiwa yang terdahulu dimana kita dapat menyaksikan jalur gemilang telah dibakar, dipijak dan sebagainya selain ada usaha untuk menyerang negara Malaysia dengan bersenjatakan buluh runcing. Semua itu takkan luput dari ingatan rakyat Malaysia yang cintakan negaranya.

Hasil dari semua kejadian seperti itulah kita dapat mengukur dan menilai hati budi sesetengah rakyat dari negara jiran kita itu. Saya tidak beranggapan yang kesemua rakyat Indonesia mempunyai pemikiran yang begitu terasing dari pemikiran mereka yang memang dikenali sebagai sebuah negara penduduknya adalah teramai didunia yang sudah semestinya patut memiliki keupayaan bertindak didalam kawalan yang munasabah dan bukannya suka bertindak diluar kawalan emosi.

Dan dari semua peristiwa-peristiwa yang tercetus dari sesuatu pertikaian yang sengaja diperbesarkan itu kita semua selaku rakyat Malaysia mungkin boleh membezakan kelaianan yang terdapat didalam masyarakat Indonesia itu sendiri tetap ada walaupun mereka ini sudah dikenali dengan semangat patriotik yang tebal terhadap negara tumpah darah mereka berbanding dengan rakyat negara lain khususnya rakyat Malaysia.

Kelainan yang saya maksudkan ialah tidak kesemua rakyat di Indonesia yang bersetuju dengan tindakan membabi-buta oleh sesetengah rakan-rakan mereka dari wilayah-wilayah yang tertentu malah ada yang jelas membantah serta mahu mencari penyelesaian dalam semangat satu rumpun atau semangat kejiranan.

Kita sudah menjadi semakin muak dan marah serta benci dengan kelakuan serta tindakan yang sering diguna oleh sesetengah rakyat Indonesia bila ada saja pertikaian berlaku dalam hubungan dua hala antara Malaysia dengan Indonesia ini dan kita sebagai rakyat Malaysia harus cuba untuk mengenali mereka ini yang suka kepada jalan seperti itu datang dari wilayah mana.

Selama pemerhatian saya, rakyat Indonesia yang suka mengambil semua jalan mudah sebegini atau mudah sangat berbalah bila timbul sedikit permasalahan dengan Malaysia majoritinya datangnya dari Kepualauan Jawa atau mereka kebanyakkannya datang dari daerah Bandung, Surabaya, Semarang, Jakarta. Namun dari wilayah lain mereka jarang menyertai gerakan anti-Malaysia yang dianjur oleh rakan-rakan mereka dari wilayah Jawa.

Oleh itu, kerajaan Malaysia diharap dapat memperkenalkan dasar baru terhadap pekerja Indonesia yang ingin mencari rezeki di Malaysia dengan memperkenalkan 'dasar terpilih' terhadap mereka ini. Malaysia juga sangat diharap dapat mengambil langkah permulaan dengan mengharamkan semua bentuk urusan dengan rakyat Indonesia yang berasal dari wilayah Jawa kerana mereka inilah yang kerapkali suka menimbulkan suasana yang kurang baik didalam hubungan kedua-dua Malaysia dan Indonesia selama ini sekiranya terdapat sebarang pertembungan tentang apa jua isu yang berbangkit.

Arkib Blog