Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, April 11, 2011

Akhirnya... Baruk Bian terpaksa melutut depan Presiden SNAP !

Saya memang biasa dengar kalau orang Melayu mengungkap perkataan "Syurga itu dibawah tapak kaki ibu" dan sudah tentulah saya memang mengiyakannya kerana setiap orang tanpa mengira bangsa ataupun agama mereka haruslah senantiasa menghormati kedua ibubapa masing-masing yang telah melahir,membesar serta mendidik setiap daripada kita sehinggalah menjadi seorang insan yang berguna kepada bangsa dan juga berbakti kepada negara Malaysia.

Tetapi lain pula dengan apa yang sedang berlaku kepada calon Ketua Menteri Sarawak yang juga merangkap Pengerusi PKR Sarawak iaitu Baruk Bian apabila beliau sanggup untuk datang melutut dan merayu kepada Presiden SNAP Edwin Dundang agar mengarahkan semua calon-calon SNAP yang bertanding dalam PRN Sarawak untuk membantu kesemua 49 calon PKR untuk berkempen bagi calon PKR juga setelah beliau mulai menyedari yang peluang PKR untuk berkuasa di Sarawak sudah semakin malap dan gelap.

Edwin Dundang yang tetap dengan pendirian beliau sebelum ini yang memberi peringatan kepada seluruh Sarawak iaitu sekiranya rakyat Sarawak tidak mahu mengundi calon SNAP tidak menjadi apa-apa kerana menurutnya jika tidak mahukan SNAP adalah lebih baik undi rakyat diberikan kepada calon Barisan Nasional dan jangan sesekali bagi undi kepada calon PKR. Nanti Bumi Kenyalang kena gadai Anwar dengan kroni dia dari Amerika Syarikat seperti John Fluhart dari IRI(International Republic Insitute).

Inilah dilema yang sedang dihadapi oleh Pengerusi PKR Sarawak Baruk Bian sekarang ini. Demi jawatan Ketua Menteri Sarawak dia juga sanggup buat apa saja termasuklah perkara yang sangat bertentangan dengan prinsip seseorang peguam itu. Seseorang peguam mana boleh berbuat begitu kalau sudah merasakan dia akan kalah mempertahankan anak guamnya dalam mahkamah. Seseorang peguam juga mana boleh duduk melutut depan pendakwaraya minta simpati. Mana dia slogan slogan palsu PKR itu "lawan tetap lawan"?

Anwar Ibrahim yang sangat terkejut dengan perbuatan Baruk Bian itu hanya mampu menggelengkan kepala. Menurut Anwar, sepatutnya Baruk Bian berusaha menarik para pengundi yang meyokong Barisan Nasional supaya menyokong calon-calon PKR dan bukannya pergi merayu bantuan daripada Edwin Dundang untuk mendapat sokongan rakyat Sarawak. Anwar yang kesal dengan tindakan Baruk Bian itu seterusnya berkata, "sudahlah jam Omega belum saya jumpa lagi, ini Baruk Bian pula buat hal...apalah malang saya pilih calon untuk Ketua Menteri Sarawak kalau macam ini...benda-benda yang kecik macam tu pun dia tak mampu urus..nanti kalau dah jadi Ketua Menteri bagaimana dia boleh selesaikan masalah rakyat yang lebih besar dan negeri...hmmmmmmm...matilah saya kalau macam ni," keluh Anwar lagi.

N.65 Senadin: Nurul janji akan bina lebih banyak klinik gugur 1Pakatan di Miri

"Tuan-tuan puan-puan semua percayalah, kalau tuan-tuan puan-puan serta saudara saudari sekalian mengundi dan memilih parti kami PKR atau Parti KeluaRgay nanti maka kami dalam sekelip mata akan membina lebih banyak klinik bagi memudahkan semua rakyat disini untuk membuat pengguguran, tak kiralah nak gugur apa...gugur janin dalam kandungan ker, gugur rambut atas kepala ker, atau gugur nama calon-calon yang bukan dihati papa saya...contoh seperti yang papa saya lakukan terhadap Dominique Ng baru-baru ini"

"Prinsip kami memang sangat jelas tuan-tuan puan-puan, semua rakyat mesti mau faham iaitu "habis manis sepah dibuang" itu yang memang berlaku sejak dari dulu. Berbalik semula kepada janji saya untuk mewujud lebih banyak klinik gugur 1Pakatan, ini janji benar saudara saudari semua..bukan bohong...tapi itulah kalu parti kami iaitu PKR dipilih maka kami bukan saja membina lebih banyak klinik seumpama itu tetapi saudara saudari semua akan dapat perkhidmatan percuma dari klinik itu kelak jadi saudara saudari semua tak perlu memikir soal bayaran cuma bayar RM1 di kaunter pendaftaran dan selepas itu semua perkhidmatan adalah percuma"

"Tanggungjawab PKR sekarang wahai tuan-tuan puan-puan semua adalah untuk meringankan beban yang terpaksa saudara saudari sekalian terpaksa tempuhi sebelum ini. Jika sebelum ini tuan-tuan puan-puan perlu membayar perkhidmatan sekitar RM600 - RM700 untuk satu kali membuat pengguguran di klinik milik calon kita di N65 Senadin ini..tetapi atas persetujuan bersama Pakatan dengan beliau, maka kami sebulat suara telah membuat ketetapan seperti apa yang telah sebutkan tadi" tuuuu dia janji anak papa hebat papa lihai !

N.50 Dalat: sokongan rakyat berbelah bagi, namun BN tetap akan menang

Walaupun sokongan rakyat di N.50 Dalat nampaknya semakin berkurangan sejak kebelakangan ini terhadap Barisan Nasional dan keadaan ini agak jelas kelihatan ketika kempen sedang berjalan dibeberapa tempat dua tiga hari yang lalu tetapi ianya bukan bermaksud untuk menunjukkan secara keseluruhan bahawa semua rakyat di DUN Dalat tidak lagi menyebehi BN pada pilihan raya kali ini.

Sokongan yang akan menyelamat calon Barisan Nasional di DUN Dalat kali ini saya yakin akan diperolehi melalui kertas-kertas undi para pengundi dari kampung-kampung seperti Kpg Mudan Oya, Kpg Senao Oya, Kpg Kuala Oya, Kpg Boom Oya, Kpg Terus Oya, Kpg Teh Oya, Kpg Penat Oya, Kpg Balan Dalat, Kpg Sungai Kut Tengah Dalat, Kpg Sungai Kut Muara Dalat, Kpg Brunei Seberang Dalat dan saya yakin sokongan pengundi dari kampung-kampung inilah nanti pasti yang akan menyumbang kepada peratusan melebihi 90 peratus kemenangan untuk calon BN cuma mungkin ada segelintir kecil saja yang akan membuat undi protes dengan memberi undi simpati kepada calon Bebas iaitu Salleh bin Mahali, itupun sekira ada yang bersimpati.

Manakala bagi para pengundi dari kampung-kampung seperti Kpg Tanam Dalat, Kpg Tengah Dalat, Kpg Sungai Ud Dalat, Kpg Baru Melanau Dalat, Kpg Baru Cina Dalat, Kpg Tegup Dalat, Kpg Kekan Dalat, Kpg Medong Dalat dan Kpg Klid Dalat, Kpg Narub Dalat serta para pengundi dari Rumah-rumah Panjang Iban di sepanjang Hulu Sungai Oya, undi rakyat dari setiap kampung tersebut kita nanti akan dapat saksikan untuk satu kampung separuh daripada mereka akan mengundi calon BN sementara separuh lagi akan memilih calon dari PKR iaitu Sylvester Ajah bin Subah tetapi pengundi-pengundi dari kampung ini tidak akan memberi undi mereka kepada calon Bebas yang memang tidak dikenali tidak sepertimana mereka kenal dengan calon PKR yang mempunyai pertalian keluarga dengan sesetengah penduduk yang ada dalam kampung-kampung yang tersebut di atas.

Isu-isu yang dimainkan oleh calon PKR di DUN Dalat juga tidak semuanya akan mampu untuk menarik minat serta sokongan daripada para pengundi kerana apabila isu tanah NCR, isu peruntukkan dana minyak injin sangkut atau rebat minyak dan beberapa isu yang remeh-temeh seperti isu luar yang tidak bersangkut-paut dengan masalah penduduk di DUN Dalat sengaja dibawa masuk dalam setiap ceramah kempen PKR maka itu semua akan membuat para pengundi menjadi mual ini disebabkan tidak semua penduduk di DUN Dalat yang terlibat dalam masalah tanah serta isu rebat minyak injin sangkut.

Namunpun begitu, bagi pihak Barisan Nasional sekiranyalah mereka sedar tentang dimana terdapatnya kelemahan kempen yang dijalankan oleh jentera pilihan raya PKR serta isu yang diketengahkan oleh calon pihak lawan iaitu sepanjang tempoh berkempen ini tidak bermakna yang jentera pilihan raya BN terus merasa selesa kerana sepanjang masa berkempen pihak BN harus sentiasa harus berhati-hati kerana biasanya pihak lawan juga akan sentiasa memerhati pergerakkan jentera BN dan mereka juga boleh pada saat-saat akhir akan mengubah strategi berkempen bagi mengelirukan pikiran para pengundi.

Berdepan dengan pihak PKR di DUN Dalat, adalah satu kesilapan yang besar sekiranya pihak Barisan Nasional masih mengamalkan cara berkempen "cuma bertahan" tanpa menyerang balik segala fitnah yang ditujukan khusus kepada kerajaan Barisan Nasional. Apabila pihak Barisan Nasional dipalit dengan bermacam-macam certa fitnah oleh pihak lawan maka sudah menjadi satu kemestian pula bagi pihak BN untuk menepis segala tuduhan yang tidak berasas sama sekali daripada pembangkang dan jentera BN harus pantas mematah segala tuduhan liar yang dilemparkan terhadap kerajaan Barisan Nasional.

Bakal KM Sarawak harus seorang dari kalangan Bumiputera Islam

Saya bukannya bermaksud hendak menidak atau menafikan hak kaum Bumiputera yang bukan beragama Islam di negeri Sarawak ini untuk menerajui pentadbiran kerajaan sebagai seorang Ketua Menteri bagi negeri di Bumi Kenyalang ini sebab perkara yang berkenaan memang sudah jelas ada didalam Perlembagaan Negeri Sarawak itu sendiri.

Dan lagi kalau kebiasaannya selalu ada pihak yang berpendapat bahawa orang-orang Islam sebagai minoriti di negeri Sarawak ini adalah berdasarkan atau merujuk kepada hanya kepada kaum Melayu sahaja tetapi mereka lupa tentang kaum Bumiputera lain yang juga beragama Islam seperti kaum Kedayan yang kesemuanya adalah Islam dan juga kaum Melanau yang majoriti mereka juga beragama Islam.

Sebenarnya majoriti diambilkira apabila kekuatan kuasa politik ketiga-tiga kaum ini iaitu Melayu, Melanau dan Kedayan digabungkan menjadi satu kerana melihat dari segi budaya, adat resam, pegangan agama serta tempat kediaman ketiga-tiga kaum ini adalah hampir serupa dan tidak jauh berbeza. Dan apabila pergabungan ini berlaku ternyata kekuatan pada ketiganya sudah mampu mengatasi kuasa politik atau sekurang-kurangnya mengimbangi kuasa politik yang dimiliki oleh kaum lain yang dianggap sebagai majoriti.

Disamping itu juga, kenapa jawatan sebagai Ketua Menteri Sarawak saya sebut sebagai harus perlu terus diberikan kepada Bumiputera Islam kerana selain daripada perkara sepertimana yang saya sebutkan diatas banyak lagi perkara lain yang perlu diambil kira terlebih sebelum fokus kepada jawatan Ketua Menteri umpamanya sesorang yang datang dari kalangan yang jiwa mereka mudah rapuh, tidak teguh pendirian, mudah dijual beli atau dalam ertikata lainnya tidak layak sama sekali untuk menjadi pemimpin kepada 2, 420,009 rakyat Bumi Kenyanlang keseluruhannya.

Selain itu, kelayakkan yang ada pada diri individu itu sendiri yang sekian lama didendangkan bakal akan menjadi Ketua Menteri Sarawak jika pihak mereka berjaya menewaskan kerajaan Barisan Nasional pimpinan Pehin Sri Taib Mahmud patut pihak Pakatan Pembangkang sendiri ukur terlebih dulu dari semua sudut dan bukannya hanya dari kehebatan dia memenangi beberapa kes tuntutan tanah NCR di Mahkamah sebelum ini.

Baruk Bian hanya seorang peguam. Peguam biasanya hanya bijak memutarbelitkan segala fakta dengan harapan beliau memenangkan anak guam yang diwakilinya dalam setiap proses perbicaraan di mahkamah. Biasanya juga seseorang peguam itu kebanyakkannya tidak mempunyai kelulusan yang terpuji dalam dalam bidang ekonomi kecuali hanya tahu mengira berapa banyak duit masuk akaun setiap kali menang dalam perbicaraan. Itu saja, tidak lebih dari itu.

Jadi bagaimana Baruk Bian boleh diterima untuk menjadi Ketua Menteri Sarawak jika beliau bukan berada dalam perkara yang telah saya jelaskan seperti pada mula tulisan dari atas tetapi dia memang benar seperti apa yang saya gambarkan diperingkat akhir tulisan saya sebaris di sebelah atas.

Arkib Blog