Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Mei 09, 2011

Tendang saja Parti Gerakan keluar daripada Barisan Nasional !

Jika anda terbaca disini maka anda akan tahu bagaimana Presiden Parti Gerakan yang juga Menteri Di Jabatan Perdana Menteri YB Senator Tan Sri Dr Koh Tsu Koon mahu agar polis segera bertindak ke atas akhbar Utusan Malaysia serta para blogger yang telah membangkit isu "agama rasmi" dan dengan tegasnya Tsu Koon juga mahu agar polis segera menyiasat semua laporan yang didakwa beliau sebagai kerja Utusan Malaysia dan penulis blog.

Syabas dan Tahniah diucapkan kepada Ahli Berhormat yang dilantik ini untuk menjaga K-P-I orang lain ini kerana sekali lagi telah berkokok sama seperti bunyi ayam dalam DAP. Dalam banyak hal yang memerlukan semua komponen parti dalam Barisan Nasional selalu diseru supaya sentiasa memahami masalah yang melanda rakan sesama komponen dan perlu mendiamkan diri jika sedar ianya sangat sensitif tetapi lain pulak dengan sikap pemimpin Gerakan ini bila dia lebih suka menangguk di air yang keruh.

Tidak banyak yang parti Gerakan khususnya Tsu Koon mampu buat untuk membaiki keadaan yang memerlukannya untuk berbuat demikian namun sebaliknyanya Gerakan lebih banyak memberi kerosakkan daripada memberi kebaikan kepada Kerajaan Barisan Nasional. Bagi saya, tidak ada gunanya lagi untuk parti Gerakan terus berada didalam gabungan Barisan Nasional sekiranya sifat rasisnya masih sama tebal dengan sikap perkauman yang tertanam sekian lama didalam kepimpinan DAP.

Apakah 'agama rasmi' pemimpin tertinggi dalam DAP ?

 Saya sebenarnya masih tertanya-tanya kalaulah benar DAP yang punya angkara timbulnya isu "agama rasmi persekutuan" sehingga ianya menjadi satu isu yang begitu panas di negara ini, apakah tujuan sebenar mereka, apakah motif DAP disebalik semua itu dan kalau benar tentulah memang ada muslihat yang tersembunyi dan kenapa harus DAP memperalatkan agama Kristian untuk dijadikan sebagai senjata politik mereka demi untuk terus mendapatkan kuasa dan sokongan daripada rakyat khususnya yang bukan beragama Islam?

Tetapi ada satu lagi persoalan besar yang masih lagi terbuku didalam benak fikiran saya ialah tentang fahaman ataupun pegangan agama sebenar yang dianuti oleh kebanyakkan pemimpin atasan DAP seperti Pengerusi DAP Pusat Karpal Singh, Penasihat DAP Pusat Lim Kit Siang, Setiausaha Agung DAP Pusat Lim Guan Eng kecuali Naib Pengerusi DAP Pusat Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim yang beragama Islam, Gobind Singh Deo, Tang Seng Giaw, Nga Kor Ming, Ngeh Ko Ham dan lain-lain lagi.

Kita tidak tahu ajaran agama yang mana satu telah menjadi amalan dalam hidup oleh para pemimpin tertinggi DAP selama ini kerana kalau pada hari Ahad atau hujung minggu pernahkah mereka mengunjungi mana-mana gereja untuk bersembahyang? Pernahkah mereka bersama umat Kristian lainnya menyambut perayaan Paska/Esther? Pernahkah mereka menyambut dan merayakan dirumah Hari Krismas 25 Disember setiap tahun? Pernahkah mereka meluang masa untuk hari Jumaat Agung/Good Friday? Adakah pernah mereka turut bersama masyarakat Kristian disekitar membersihkankan kubur pada perhimpunan All Saints Day 1 November setiap tahun? Pernahkah mereka mengerjakan sembahyang Rosary setiap malam Isnin, Selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, Sabtu dan Ahad?

Saya sekadar bertanya sebab apa yang saya tahu ialah di Malaysia ini belum ada satupun parti politik baik mereka yang dari pihak kerajaan mahupun pembangkang perjuangan mereka berteraskan kepada agama Kristian seperti UMNO yang berlandas kepada Islam dan begitu juga dengan parti PAS dimana kesemua pemimpin mereka adalah Islam. Tetapi berlainan dengan parti MCA, MIC, DAP, PBB, PBS dan banyak lagi yang nyata asas perjuangan mereka bukanlah mengenai agama tetapi lebih kepada masyarakat yang tertentu serta juga bergantung kepada masyarakat yang ada didalam kawasan yang diwakili parti masing-masing.

Jadi itulah sebab mengapa saya rasa agak hairan kenapa parti DAP boleh tiba-tiba berubah dasarnya yang dulu dengan konsep 'Malaysian Malaysia" mahu pula kepada pembentukkan sebuah Negara Kristian sedangkan mereka tahu bahawa ini akan mendapat tentangan bukan saja daripada UMNO malah akan ditentang hebat oleh PAS rakan baik DAP sendiri. PAS pasti akan menentang usaha DAP ini sekiranya benar DAP berhasrat ke arah itu dan sudah tentulah Nik Aziz Nik Mat atau Haji Abdul Hadi Awang akan berkata "langkah mayat PAS dulu kalau DAP mahu jadikan Kristian sebagai agama rasmi Malaysia" ini sebagai tindakbalas PAS terhadap cabaran Karpal Singh yang menentang usaha PAS untuk melaksanakan Hukum Hudud di Malaysia jika PAS berjaya menjadikan negara ini sebagai sebuah negara Islam.

Baru semalam kahwin, hari ini bercerai...'jaik mimpi !'

Harapan dan impian DAP untuk menerokai undi dalam kawasan DUN Bumiputera di Sarawak nampaknya tidak kesampaian apabila perkahwinan yang baru dibina dengan isteri ketiganya iaitu Siti SNAP tidak bertahan lama cuma satu bulan lebih saja. Mungkin SNAP ketika tidur ada mengalami mimpi jahat atau dalam bahasa Iban 'mimpi jaik.'

Kepercayaan orang Iban dahulukala, sebelah malam selesai saja majlis perkahwinan sekiranya seorang diantara kedua pengantin ada mengalami mimpi buruk sewaktu tidur malam maka keesokkan paginya maka yang bermimpi itu wajib meminta "cerai kilat" atau serta merta dari pasangannya dan amalan ini dahulunya menjadi perkara biasa dalam adat tradisi masyarakat Iban di Sarawak.

Walaupun perkahwinan DAP dengan PKR dan PAS kelihatan masih utuh diluar bergoyang didalam namun dalam misi DAP untuk menawan Sarawak pada pilihanraya negeri yang ke-11 tahun 2016 kelak perkahwinan dengan kedua-duanya tidak memberi sebarang makna tanpa DAP memiliki seorang lagi isteri untuk dimadukan dengan PKR dan PAS di wilayah Pulau Borneo.

SNAP yang hanya sempat bermadu selama lebih sebulan dengan PKR dan PAS bertindak melarikan diri keluar dari rumah Pakatan Pembangkang hujung minggu lalu kerana sudah "tak tahan lagi" melayan nafsu buas DAP yang semakin hari semakin tak terkawal,..mahunya pagi dituruti, mahu tengah hari diturutkan jua, lagi petang mahu lagi dipenuhi SNAP juga...malam apa lagi kata SNAP, belakang SNAP pun DAP bantai...belum kering minta lagi...mana tahan...!!!

Arkib Blog