Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Ahad, Oktober 25, 2009

Bajet 2010: Kenapa Anwar boleh terlepas dengar satu perkara ?

Apabila Ketua Pembangkang di Parlimen yang juga Penasihat Umum kepada Parti KeADILan Rakyat(PKR) YB Datuk Seri Anwar Ibrahim boleh melahirkan perasaan kecewanya terhadap pembentangan Bajet 2010 oleh Perdana Menteri YAB Datuk Seri Najib pada petang Jumaat 23 Oktober lalu yang didakwa oleh Anwar sebagai langsung tiada menyebut peruntukan khas untuk pasukan pertahanan maka kita sebagai rakyat lagi berhak untuk merasa kecewa dengan dakwaan Anwar itu.

Sebagai Ketua Pembangkang yang duduk bertentangan dengan YAB Perdana Menteri semasa pembentangan belanjawan sedang berlangsung didalam Dewan Rakyat adalah sangat mustahil bagi Anwar untuk tidak perasan atau mendengar tentang perkara yang beliau bangkit itu sebenarnya telahpun Datuk Seri Najib sebut semasa pembentangan itu.

Mungkin ada sesetengah daripada rakyat biasa ketika siaran langsung bajet 2010 itu disiarkan di kaca TV terdapat ada yang mengikutinya sehingga siaran tamat dan pasti ada yang sekejap mengikuti dan kemudian keluar semula kerana tuntutan masa kerja yang tidak mengizinkan dan sudah tentulah ada yang terlepas dengar atau tertinggal mengenai peruntukan-peruntukan tertentu yang diumumkan oleh PM itu tetapi perkara seperti itu tidak sepatutnya boleh berlaku terhadap Ahli-ahli Parlimen yang ada didalam Dewan sepanjang waktu pembentangan itu berlaku.

Bagaimana Anwar boleh tidak mendengar PM mengumumkan peruntukan sebanyak RM3.7 bilion khas untuk pengurusan pertahanan negara seperti RM1 bilion diperuntukan khas untuk Pasukan Polis Diraja Malaysia(PDRM), RM1.9 bilion dikhaskan untuk Tentera bagi meningkatkan berbagai-bagai perkara dan lebih RM622 juta disediakan untuk Agensi Penguatkuasaan Meritim Malaysia.

Jika betul Anwar tidak terdengar yang PM ada menyebut sejumlah peruntukan sebanyak RM3.7 bilion itu untuk pasukan pertahanan serta pasukan keselamatan negara maka saya percaya mungkin fikiran Anwar ketika sedang melayang memikirkan tarikh 03 November yang hampir mendekati beliau untuk menunjukkan jalan bagi membawa beliau ke bangunan Mahkamah.

Tetapi jika Anwar sengaja mengatakan yang beliau tidak pernah mendengar yang PM ada menyebut peruntukan yang berjumlah RM3.7 untuk polis dan tentera maka bermakna bahawa ianya menunjukan bahawa Anwar memang mempunyai motif atau muslihat yang tertentu seperti ingin mengelirukan fikiran kalangan anggota tentera dan juga anggota polis mengenai bajet 2010 itu.

Dan pada pandangan saya seandainya ada diantara segelintir anggota tentera dan polis berjaya dikelirukan oleh Anwar berkenaan dengan Bajet 2010 itu maka sudah tentu sekali hasrat beliau untuk mendapat kuasa untuk menjadi sebagai seorang Perdana Menteri adalah semakin cerah. Kelazimannya ialah golongan yang telah berjaya dikelirukan akan lebih mudah untuk diperdayakan agar terus menyokong apa saja usaha itu tanpa mereka sedari samada mereka sedang diperalatkan atau nasib mereka diperjuangkan.

Jika suatu ketika dulu Anwar telah diketahui umum dengan hasrat beliau yang berminat untuk memancing sejumlah besar kalangan Anggota Parlimen dari Barisan Nasional lebih kurang 30 orang agar melompat parti dan masuk kedalam Pakatan Haram samada dalam PKR, DAP mahupun PAS walaupun Anwar sendiri tahu bahawa tindakan atau cara itu adalah sangat bertentangan dengan amalan demokrasi berparlimen di negara ini.

Sasaran Anwar pada tarikh 16 September sebagaimana yang telah beliau tetapkan iaitu lebih setahun sudah berlalu dan jelas telah gagal namun berkemungkinan besar beliau masih berusaha dan sentiasa menyimpan hasrat untuk mencapaikan matlamat itu walaupun terpaksa menghalal sesuatu cara yang sebenarnya memang jelas salah dari segi prinsip demokrasi.

Mungkin Anwar melihat kepada peristiwa yang telah berlaku di negara Honduras baik untuk dipraktikkan dalam usahanya untuk mendapatkan kuasa sebagai Perdana Menteri iaitu dimana Presiden Manuel Zelaya telah berjaya digulingkan dengan bantuan pihak tentera, pihak berkuasa serta mendapat sokongan padu daripada pengamal undang-undang di Honduras seperti para Hakim dan juga para peguam.

Gempa: Hari ini saja Indonesia telah 5 kali digegar...

Belum lagi hilang perasaan sedih dan sayu rakyat Indonesia terutamanya mereka yang telah menjadi mangsa gempa bumi di Tasik Malaya dan juga di Padang Sumatera Barat baru-baru ini, gempa seakan-akan tidak pernah puas untuk menyerang wilayah-wilayah terdapat di Indonesia.

Hari ini saja sejak dari subuh sehingga jam 9.30 pagi tadi beberapa wilayah di Indonesia telah digegarkan dengan gempa bumi sebanyak 5 kali. Kejadian pertama berlaku waktu subuh di wilayah Waingapu, Nusa Tenggara Timur dengan catatan sekuat 6.1 pada scala richter manakala gegaran kedua berlaku sejurus kemudian dengan kekuatan 5.3 scala richter.

Ketika pagi telah menjelang kira-kira jam 7.35 waktu Indonesia Barat satu lagi gempa berlaku di Kabupaten Tual, Maluku dengan 5.3 pada scala richter catatan magnatiud. Tidak lama selepas itu lebih kurang 1 jam lebih sekali lagi gempa menyusul iaitu berlaku di Mentawai, Sumatera Barat dengan 5.0 scala richter yang berlaku pada jam 8.50 WIB.

Manakala disebelah utara Indonesia iaitu di Bitung, Sulawesi Utara(Sulut) satu lagi gempa dikesan dengan kekuatan 5.2 pada scala richter dan telah berlaku tepat pada pukul 9.25 pagi tadi waktu Indonesia Barat.

Apabila melihat kepada peristiwa yang sedang berlaku di Indonesia dan boleh dikatakan hampir kesemua wilayah di Indonesia kecuali wilayah Kalimantan di Pulau Borneo mempunyai risiko paling tinggi untuk dilanda gempa bumi dan semua ini kita boleh buat pernilaian dengan setiap kejadian-kejadian gempa yang pernah berlaku sebelum ini di Indonesia.

Melihat kepada segala kejadian yang telah berlaku seperti ini, persoalan yang pasti menanti suatu jawapan ialah apakah pengajaran yang terbaik dan yang harus harus dipelajari oleh sesetengah masyarakat yang terlibat secara langsung ataupun tidak daripadanya disaat adanya pihak-pihak tertentu disana yang sentiasa berusaha untuk menimbulkan beberapa masalah dengan negara lain terutamanya Malaysia.

Kita di Malaysia juga turut sama berduka dengan apa yang telah berlaku di Indonesia dan dalam pada itu juga kita sangat mengharapkan supaya pihak-pihak yang pernah bertindak ataupun sekarang masih berusaha sedaya upaya untuk mewujudkan konflik antara Indonesia dengan Malaysia agar segera menghentikan perbuatan yang akan merugikan masa depan kedua-dua negara berjiran ini terutamanya Indonesia sendiri.

Nik Aziz gagal sebagai seorang Ulama...

Ternyata Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat telah gagal menjalankan kewajipan beliau selaku orang yang bergelar sebagai pemimpin agama atau lebih tepat lagi sebagai seorang Ulama.

Seperti apa yang cuba diterjemahkan melalui gambar yang terpamer diatas, maka sudah tentu sekali kelakuan sedemikian rupa memang dilarang sama sekali dalam agama mana sekalipun apatah lagi didalam agama Islam itu sendiri yang sangat menitik beratkan soal perpaduan dikalangan sesama umatnya serta dengan penganut agama lain dimuka bumi ini.

Tetapi apa yang kita dapat lihat sejak kebelakangan ini ialah, sifat serta tindakan Nik Aziz yang telah jauh tersasar dari sikap yang harus ada pada seseorang Ulama apatah lagi beliau sebagai seorang Menteri Besar yang sememangnya menjadi pemimpin kepada seluruh rakyat di negeri Kelantan Darul Naim tanpa mengira latar belakang politik yang dibawa oleh rakyatnya.

Nik Aziz kekadang sering terlepas cakap perkara-perkara yang tak elok didengar dan yang tidak sesuai sama sekali dengan kedudukan beliau sebagai seorang Ulama atau yang selalu disebut sebagai seorang Tok Guru.

Sebagai seorang yang bergelar Ulama dan Tok Guru Nik Aziz haruslah memiliki serta mempunyai sifat-sifat yang penyabar, penyayang, pemaaf, pendamai dan sebagainya dan bukannya mempertahankan sifat sukakan kepada perpecahan seperti menentang hasrat rakan-rakan beliau dalam PAS untuk mewujudkan perpaduan demi agama Islam dan bangsa Melayu dengan pihak UMNO.

Alangkah eloknya jika Nik Aziz dapat mengikis sifat cepat terasa, melatah atau sensitif beliau terhadap sesuatu perkara yang belum lagi diselidiki sedalam-dalamnya dan seharusnya Nik Aziz hendaklah sudi dan bersedia untuk berbincang secara Islam atau cara orang Melayu apabila ada timbul sesuatu cadangan yang dilihat boleh membawa kebaikan kepada bangsa, agama dan negara yang dibuat oleh pihak PAS sendiri. Dan tidak sepatutnya Nik Aziz menolak bulat-bulat perkara yang telah diterima baik oleh orang lain.

Dan juga, alangkah bertuahnya jika Nik Aziz mampu untuk berubah menjadi seperti dia dalam gambar yang ada diatas ini, duduk tenang saja semasa mendengar sebarang keluhan dan rintihan rakyat dan juga orang lain sebelum mengeluarkan sebarang pendapat-pendapat beliau.

Dan jika Nik Aziz boleh buang jauh-jauh sifat panas baran yang ada pada diri beliau itu, saya percaya adalah tidak mustahil untuk beliau meraih semula kepercayaan yang telah hilang para pengikut PAS terhadap beliau.

Tetapi sayang sekali, segalanya telah terlambat buat Nik Aziz. Bak kata orang dulu-dulu "luka ditangan nampak darahnya, tapi luka dihati siapa yang tahu" dan oleh itu saya merasakan bahawa betapa lukanya hati Presiden PAS iaitu YB Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang dan Timbalan Presiden PAS YB Tuan Ustaz Nasharudin Mat Isa setelah diperlakukan sedemikian oleh Tuan Guru Nik Aziz.

Adakah Abdul Hadi dan Ustaz Nasha akan terus membiarkan diri mereka menjadi sasaran kemarahan seorang Ulama dari dalam parti mereka sendiri ?

Arkib Blog