Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Julai 03, 2009

Antara Gobalakrishnan dan Anwar, siapakah yang lebih berani ?

Meminjam berita yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia bertarikh pada Khamis, 02 Julai 2009 dengan tajuk "Hishammuddin jamin keselamatan Gobalakrishnan".

KUALA LUMPUR 1 Julai - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein hari ini berkata, keselamatan Anggota Parlimen Padang Serai dari Parti Keadilan Rakyat(PKR), N. Gobalakrishnan adalah terjamin berikutan dakwaan bahawa beliau menerima ancaman bunuh awal hari ini. "Saya beri jaminan akan lihat dan akan ambil tindakan bahawa keselamatan beliau terjamin. Kita punyai kepakaran," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, di sini hari ini.

Terdahulu, Gobalakrishnan membuat laporan polis kepada pegawai polis dari Balai Polis Sentul di Parlimen kira-kira 11.55 pagi, dengan mendakwa beliau menerima dua ancaman bunuh melalui khidmat pesanan ringkas (SMS).

Katanya, beliau tidak pasti mengenai motif ancaman itu tetapi daripada SMS yang diterimanya, mereka mengenali kenderaan yang digunakannya.

Menurut Gobalakrishnan, ancaman pertama diterima awal pagi pada 12.47 pagi ketika sedang tidur di Kulim diikuti SMS kedua pada 6.48 pagi.

"Saya harap insiden ini tidak bertambah buruk sehingga memaksa satu lagi pilihanraya kecil di Padang Serai," katanya sambil bergurau dengan pemberita sambil menambah kata: "Jika Menteri Dalam Negeri tidak mahu satu lagi pilihanraya kecil di Padang Serai, lebih baik beliau menjaga saya." Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Sentul Supt. Zainuddin Ahmad yang dihubungi mengesahkan menerima laporan itu.

"Ya, kami ada menerima laporan polis yang dibuatnya... butiran laporan tidak boleh didedahkan kerana boleh mengganggu siasatan. Kami akan siasat kes ini untuk tindakan selanjutnya," katanya ketika dihubungi di sini. - BERNAMA


...Pendapat saya;
*********************
Jika berpandukan kepada berita yang telah dilaporkan didalam Utusan Malaysia itu, disini mungkin kita dapat membuat sedikit perbandingan berkenaan dengan tindakan yang betul yaini bertindak menggunakan saluran yang telah disediakan untuk mendapatkan perlindungan jika mendapati diri sedang dalam keadaan bahaya misalnya diugut, diancam dan sebagainya.

Manakala tindakan yang boleh dianggap sebagai salah dan tidak betul ialah, apabila perasaan bersalah menguasai diri lantaran perbuatan menyalahi tabiee yang dilakukan telah diketahui oleh masyarakat umum, lantas atau secara "spontan" meletakkan diri sendiri berada didalam keadaan yang tidak selamat, maka tindakan yang diambil adalah melarikan diri ke tempat yang tidak sepatutnya serta bersembunyi disitu untuk tempoh yang agak lama.

Yang jelasnya ialah, walaupun telah menerima ugutan yang boleh mengakibatkan kehilangan nyawanya sendiri tetapi N. Gobalakrishnan masih berjaya duduk tenang serta telah mengambil langkah serta tindakan yang sewajar dengan membuat laporan kepada pihak polis. Beliau tetap menaruh kepercayaan kepada pihak polis untuk memberi perlidungan kepada beliau. N. Gobalakrishnan tidak terkial-kial mencari tempat lain untuk berlindung dan bersembunyi.

Apabila kita teringat semula kepada peristiwa Datuk Seri Anwar Ibrahim yang telah melarikan diri ke Pejabat Kedutaan Turki di ibu negara pada pertengahan tahun 2008 dulu atas dakwaan beliau sendiri bahawa dia sedang berada dalam keadaan merbahaya kerana menurutnya ada pihak yang cuba hendak membunuhnya. Kalau tak silap, beliau tidak pernah membuat laporan polis berhubung dakwaannya itu.

Yang masih menjadi persoalan misteri sehingga kini ialah, benarkah ada pihak yang tergamak hendak bertindak sedemikan terhadap Datuk Seri Anwar ?. Jika betul dakwaan beliau itu, kenapa sampai sekarang dia sendiri tidak lagi ambil pusing berkenaan dengan kes ugutan bunuh sebagaimana yang didakwa ? Pernah kah Datuk Seri Anwar membuat laporan polis mengenai perkara itu ?

Disitulah kita dapat melihat perbezaan tentang pendekatan yang diambil oleh dua watak yang berbeza walaupun berada didalam parti yang sama dengan ideologi yang sama juga. Jika N. Gobalakrishnan sebagai anak buah Anwar boleh menggunakan saluran yang betul untuk mendapatkan perlindungan diri, tetapi kenapa Anwar tidak mahu menggunakan cara yang sama untuk menyelamatkan dirinya ? Kenapa Anwar harus pergi melarikan diri ke tempat lain yang belum tentu lagi dapat menjaminkan keselamatan beliau dari ancaman sepertimana yang dikatakannya ? Itupun juga jika dakwaan dia itu betul...
Posted by Picasa

Arkib Blog