Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Jumaat, Mei 20, 2011

Francis Sia ! ..lu mesti belajar sejarah bangsa di Sarawak terlebih dulu

Saya mau kasi ingat saja sama itu Francis Paul Sia...boss itu MoCS yang masih bermati-matian mahu terus mengadakan demonstrasi jalanan di Sarawak untuk menuntut itu Ketua Menteri Sarawak Pehin Sri Hj Abdul Taib turun dari singgahsananya.

Macam nilah, saya rasa adalah lebih baik itu Francis Sia jangan ikut perangai kaum Yahudi di Asia Barat sana, mereka datang merempat, menceroboh Bumi Palestine, mereka menghalau penduduk asal Palestine, merampas hak milik orang Palestine dan sekarang orang Palestine sudah menjadi bangsa pelarian di tanah tumpah darah mereka sendiri.

Pehin Sri Taib Mahmud kalau Francis Sia mahu tahu asal-usul kaumnya, beliau adalah sebahagian daripada kaum Peribumi iaitu bangsa asal yang menduduki tanah Bumi Kenyalang ini dan bukannya orang yang berasal dari kaum pendatang berdagang ke negeri Sarawak ini. Jadi tak sesuailah rasanya kalau peribumi tu kena halau oleh imigran. Dunia macam terbalik dah.

Kami penduduk asal negeri Sarawak, anak jati Bumi Kenyalang mana mungkin boleh menerima keadaan dimana orang yang asalnya adalah pendatang untuk berlagak sebagai hero di negeri Sarawak ini, mendesak Ketua Menteri yang dipilih majoriti rakyat Sarawak untuk meletak jawatan bagai mengusir orang yang tidak pernah berbudi kepada rakyat negeri Sarawak.

Walau apa-apapun, kalau masih tak puas hati dengan kemenangan Pehin Sri Taib, PBB, PRS, SPDP pada pilihanraya umum Sarawak 16 April lalu, tunggulah pilihanraya ke-11 kelak, masa tu lu bolehlah kempen sesuka hati untuk menang.

Francis Sia...lu kena faham bukan ini caranya perjuangan untuk menegakkan demokrasi seperti yang MoCS selalu katakan. Perbuatan mengumpul orang ramai untuk mengenakan tekanan politik ke atas Pehin Sri Taib agar segera berundur hanya akan menyebabkan demokrasi itu mati dengan sendiri apabila demokrasi sengaja telah dinafikan.

Undang2 di Malaysia berat sebelah tidak seperti di Amerika Syarikat !

 Bekas Pengarah Ekskutif Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) Dominique Strauss-Khan yang dituduh cuba merogol seorang pekerja hotel tempat beliau menginap dan sejurus itu telah ditahan oleh sepasukan polis New York ketika sedang dalam perjalanan untuk menaiki pesawat, ditangkap dengan tangannya digari dan terus dibawa ke penjara untuk ditahan sementara menunggu perintah selanjutnya daripada mahkamah.
Tetapi amat berlainan sama sekali dengan layanan yang diberikan oleh kerajaan Malaysia terhadap Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim. Beliau diberi keistimewaan yang begitu sudah sangat melampau oleh kerajaan. Sudahlah tidak pernah digari, bebas pula keluar masuk negara seperti seorang yang tidak ada sebarang kes dalam mahkamah.

Kalau rakyat biasa, tidak usahlah sampai buat kesalahan jenayah seperti yang dilakukan oleh Anwar Ibrahim memang pasti sudah lama meringkuk dalam tahanan di lokap atau tanpa perlu melalui proses perbicaraan di mahkamah terus saja disumbat ke dalam penjara.

Kalau rakyat biasa yang buat kesalahan kecil seperti mencuri telur cicak pun pasti akan ditangkap dan tangan mereka akan digari, itu jika rakyat biasa yang buat salah tetapi kalau orang politik, ada nama ada pengaruh tiada telur kalau mereka buat salah akan dilayan sama seperti orang yang tak pernah buat kesalahan.
Inilah buktinya. Kerajaan Malaysia harus meneladani apa yang diamal oleh kerajaan Amerika Syarikat didalam menegakkan keadilan, tiada pilih bulu semua akan digari dan ditahan jika disyaki terlibat dalam aktiviti jenayah.

Arkib Blog