Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Disember 07, 2009

Dimana ada kemahuan disitu ada jalan...

Tahu tak anda bagaimanakah cara seekor burung helang berusaha mengeluarkan daging seekor kura-kura daripada tempurungnya untuk dimakan.

Percaya atau tidak bahawa ada haiwan yang tertentu punya akal untuk mencapai apa yang dia inginkan kerana persepsi kita tentang haiwan semuanya sama iaitu haiwan walaupun apa jenisnya memang tidak berakal atau perasaan. Tetapi sebenarnya dalam hal ini kita mungkin tersilap.

Saya pernah terserempak dengan seekor burung helang yang sedang beusaha untuk memakan daging seekor kura-kura yang telah ditangkapnya. Ini berlaku ketika saya meredah hutan belantara di suatu tempat dalam kawasan pendalaman negeri Sarawak iaitu kawasan yang tanahnya berbatu-bata serta kebetulan mempunyai anak sungai yang airnya senantiasa mengalir deras.

Setelah burung helang ini berjaya menangkap kura-kura, ia akan membawa kura-kura ini terbang setinggi yang mungkin dan selepas itu kura-kura itu akan dilepas burung helang ini dengan tiba-tiba ke atas batu-batu yang terdapat ditepi sungai.

Apa pula yang terjadi dengan kura-kura itu? Setelah dijatuhkan dari paras yang agak tinggi maka tempurung kura-kura itu akan pecah dan sesudah itu mudahlah bagi burung helang itu untuk memakan segala isi daging kura-kura itu. Dan mungkin begitu cara yang sering digunakan oleh burung helang untuk mendapatkan daging dari mangsa-mangsanya terutama yang punya pelindung diri seperti kura-kura atau juga mungkin labi-labi.

Kenapa tergesa-gesa mengiktiraf anak keluarga kahwin campur di Sarawak sebagai Bumiputera ?

Apakah kerajaan tidak belajar dari kesilapan masa lampau dalam membuat sebarang keputusan yang sangat penting berhubung dengan masa depan kaum Bumiputera di negara ini? Kes Singapura yang dikeluarkan dari Malaysia satu ketika dulu sudah cukup untuk mengingatkan kita semua betapa perlunya sesuatu keputusan itu dibuat dengan penuh teliti serta berhati-hati dengan mengambilkira kesannya pada generasi Bumiputera pada masa hadapan dan juga agar ianya kelak tidak akan dikesali oleh masyarakat atau kaum Bumiputera di negara ini.

Berbalik kepada isu taraf Bumiputera serta bukan Bumiputera, kerajaan tidak sepatutnya bertindak dengan tergesa-gesa didalam menyelesaikan mana-mana tuntutan oleh pihak-pihak yang tertentu mengenai status kewarganegaraan mereka didalam negara ini terutamanya yang berkaitan dengan soal kahwin campur dikalangan masyarakat berbilang kaum di negeri Sarawak.

Kerajaan hendaklah membuat kajian serta penyelidikan yang lebih mendalam mengenai hal ini sebelum membuat sebarang keputusan. Jangan hanya kerana bimbang dengan beberapa desakan daripada pihak pembangkang maka masa hadapan kaum Bumiputera di negeri Sarawak akan turut digadai serta di pertaruhkan. Saya sangat bimbang berkenaan dengan keputusan yang telah diambil apabila kerajaan dengan begitu cepat mengiktiraf golongan yang kononnya teraniaya terus diberi status mereka sebagai kaum Bumiputera.

Arkib Blog