Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, April 05, 2010

PRK Hulu Selangor ~ 'Ditelan mati emak, diluah mati bapak'

Kalau tak silap saya, 15hb April 2010 iaitu hari Khamis telah disebut sebagai tarikh dan hari untuk mengumumkan nama calon daripada Barisan Nasional bagi menghadapi Pilihan Raya Kecil P94 Hulu Selangor dan ianya akan diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Pengerusi BN serta Timbalan Presiden UMNO, YAB Tan Sri Haji Muhyiddin Haji Mohd Yassin.

Ini bermakna ianya akan dimumkan dua hari sebelum hari penamaan calon yang telah ditetapkan oleh SPR iaitu pada Sabtu 17hb April 2010 dan sepuluh hari sebelum tarikh pembuangan undi dijalankan pada 25hb April 2010 hari Ahad.

Cuma apa yang kita semua mahu lihat ialah, apakah perkara yang akan menjadi pertimbangan utama oleh pihak Barisan Nasional didalam menentukan calon yang akan diturunkan selepas keputusan muktamad dicapai iaitu setelah semua perkara diambil kira dari segala sudut.

Konsep 1Malaysia.Rakyat DiDahulukan.Pencapaian DiUtamakan. Saya sangat tertarik dengan gagasan ini serta turut menyokong sepenuhnya sejak mula tatkala ianya diperkenalkan oleh Perdana Menteri YAB Datuk Seri Mohd Najib sebaik saja beliau mengambilalih pentadbiran tampuk pemerintahan daripada YABhg Tun Haji Abdullah Ahmad Badawi.

Berbalik kepada PRK Hulu Selangor ini, persoalannya ialah sewaktu membuat keputusan demi untuk mencapai hasil yang terbaik kepada semua pihak sebelum berlangsungnya hari penamaan calon nanti...apakah yang akan dipertimbang dan diletakkan dihadapan sebagai perkara yang utama, disebelah kanan untuk perkara kedua, disebelah kiri untuk perkara ketiga serta disebelah belakang untuk perkara keempat, kelima dan seterusnya?

Apa yang difahamkan bahawa kerusi Parlimen Hulu Selangor pada asalnya adalah milik UMNO dan kemudiannya atas semangat setiakawan sesama anggota BN ianya telah diserahkan kepada MCA dan seterusnya diserahkan pula kepada MIC walaupun semua tahu bahawa majoriti pengundi disitu adalah terdiri daripada kaum Melayu namun oleh kerana parti-parti komponen BN dikatakan mengamalkan sikap permuafakatan serta setiakawan, maka semua itu dikira bukannya satu masalah sehinggalah pada tragedi Tsunami politik pada PRU-12 tahun 2008 apabila kerusi P94 telah terlepas dan jatuh kedalam genggaman PKR barulah ada pihak yang sedar bahawa ada suara-suara yang harus didengar iaitu suara-suara majoriti.

Tetapi dalam situasi ini, walau apa-apapun demi kelangsungan semangat setiakawan didalam gabungan Barisan Nasional maka siapakah yang harus berkorban? ...dan siapa pula yang harus terus berkorban?? ...dan siapa pula yang akan terus dikorbankan???

Arkib Blog