Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Selasa, Jun 09, 2009

Harga Barang Belum Turun, Harga Minyak Akan Naik Lagi...

Dalam tempoh beberapa tahun selepas PRU pada tahun 2004 serta PRU 2008 lalu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (PDN & HEP) telah menyaksikan menterinya sering silih berganti.

Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal telah diberi tugas untuk menerajui kementerian itu serta dan digalaskan dengan harapan yang tinggi agar mampu mengatur strategi bagi menangani berbagai isu berbangkit dengan kenaikan harga barangan yang saban minggu seolah-olah tidak terkawal dan juga masalah penyeludupan minyak, kes menyalahgunakan subsidi minyak yang diberikan oleh kerajaan kepada golongan-golongan tertentu. Namun selama berada di Kementerian tersebut, tidak banyak perkara yang mampu dibuat oleh Shafie, malah rungutan demi rungutan dari pengguna serta para peniaga itu sendiri yang selalu kedengaran. Banyak pihak yang merungut dengan cara Shafie mengendalikan setiap masalah yang timbul berhubung dengan harga barang-barang keperluan lain apabila kenaikan harga minyak petrol dan diesel berlaku.

Mungkin disebabkan faktor kelemahan Shafie mentadbir Kementerian itulah, maka selepas PRU yang ke 12 pada 2008 lalu, tempat beliau di Kementerian itu telah diberikan kepada Ahli Parlimen dari Johor Baharu iaitu YB Datuk Shahrir Abdul Samad.

Dalam masa yang sangat singkat iaitu untuk satu tahun lebih saja, Datuk Shahrir telah berjaya membuktikan kemampuan beliau untuk bekerja di kementerian tersebut. Datuk Shahrir yang sentiasa begitu rajin untuk turun berjumpa dengan rakyat biasa, mudah sekali bagi beliau untuk mendapatkan maklumbalas mengenai segala keperluan mendesak daripada rakyat yang kurang berkemampuan.

Datuk Shahrir mudah memahami jiwa rakyat diluar bandar juga yang berada di kawasan pendalaman, apabila beliau sering mengunjungi mereka walaupun ditempat-tempat yang agak sukar. Contohnya, bila beliau sering datang kekawasan pendalaman Sarawak.

Kini, Datuk Shahrir akan tetap dikenang oleh penduduk Sarawak sebagai dulunya seorang pemimpin yang sukar diramal, tetapi hakikat sebenarnya Datuk Shahrir lebih memahami tugas beliau sebagai menteri bukan hanya sekadar menteri untuk orang dibandar dan kaya, tetapi tumpuan beliau lebih kepada penduduk luar bandar yang berpendapatan rendah dan tidak tetap.
Sayangnya, selepas tewas dalam pemilihan jawatan yang dipertandingkan semasa perhimpunan Agung UMNO lepas, maka Datuk Shahrir telah pun mengambil langkah untuk berundur dari kabinet.

Tugas yang telah ditinggalkan oleh Datuk Shahrir kini diberikan oleh YAB Datuk Seri Najib kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob iaitu bekas Menteri Belia dan Sukan.

Persoalannya, mampukah Datuk Seri Ismail meneruskan kemampuan sebagai seorang menteri yang bertanggungjawab didalam hal ehwal turun naiknya harga pelbagai barangan di Negara ini sepertimana yang ditunjukkan oleh Datuk Shahrir ?

Sekurang-kurangnya kemampuan beliau hendaklah seiring ataupun lebih kurang dengan keupayaan Datuk Sharir dalam menangani masalah harga barang dalam Malaysia. Apa yang rakyat tidak mahu dengar dari Datuk Seri Ismail nanti ialah, "rakyat sendiri sebagai pengguna yang ada hak untuk menentukan harga barang-barang, samada mahu harga barang naik ataupun harga barang turun". Jadi kenapa harus diletakkan kepada rakyat hak itu? Apakah tindakan kementerian seperti itu seolah-olah ingin "lepas tangan"? ...rakyat sebenarnya tiada pilihan lain, terpaksa membeli barangan perlu walaupun harga tinggi. Nak memboikot, macamana?..jika rakyat saja yang bertindak tetapi kerajaan hanya berdiam diri...

Sekarang sudah ada berita yang menyatakan bahawa harga minyak dunia atau global akan naik. Jadi apakah Kementerian PDN & HEP sudah bersedia untuk menghadapi kerenah para peniaga yang jenis lintah darat itu nanti?

Sudah adakah pelan yang dirangka khas oleh Kementerian PDN & HEP bagi membela nasib pengguna khususnya rakyat yang berpendapatan tidak tetap, rendah dan sederhana jika benar bahawa harga minyak akan naik sekiranya ekonomi dunia pulih pada akhir tahun ini ?

Diharap supaya Kementerian PDN & HEP tidak menunggu sehingga harga minyak betul-betul melambung naik barulah berhempas pulas memerah idea untuk mengatasi masalah yang sudah terpampang didepan mata. Baik ikut kata pepatah "sediakan payung sebelum hujan" dan jangan sampai "sudah terantuk. baru terngadah".

Dahulu semasa kenaikan harga minyak berlaku, semua harga barangan lainpun turut mengalaminya dengan alasan para peniaga bahawa ianya tidak dapat dielakkan memandangkan harga yang sudah tinggi dan tentu sekali kerajaan menerima alasan itu. Tetapi apabila harga minyak telah diturunkan sejak beberapa kali secara berperingkat-peringkat, harga barang-barang masih lagi yang dulunya dinaikkan tidak juga diturun-turun. Malah ada sesetengah pekedai yang masih mengekalkan pada kadar harga yang tidak sepatutnya.

Jadi bagaimanakah nanti sekiranya harga minyak petrol dan diesel akan naik semula, sudah pasti harga barang yang dinaikkan oleh peniaga sebelum ini tetap tidak akan diturunkan malah kemungkinan besar akan terus dinaikkan. Yang akan menjadi mangsa kepada keadaan itu nanti adalah rakyat yang kurang berkemampuan serta miskin dan apakah yang mampu dibuat oleh Kerajaan khususnya kementerian PDN & HEP jika masalah harga berbagai barang-barang naik akan berulang kembali ?
Posted by Picasa

Arkib Blog