Negarawan Terulung

Negarawan Terulung
YABhg Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad, 88 tahun

Terima Kasih atas sokongan anda semua !

Isnin, Januari 10, 2011

DS Ismail Sabri gagal kawal kenaikan harga bawang merah !

Dalam kabinet Datuk Seri Najib, ada dua orang menterinya yang agak kurang berjaya dari segi KPI mereka. Itu adalah pendapat saya. Mereka berdua ni seakan sama saja, suka bagi amaran saja tapi kalau orang tak ikut juga mulalah nak salahkan pihak lain. Ini juga adalah pandangan saya cuma dan kalau tak tepat sila perbetulkan.

Kalau biasanya Menteri Keselamatan Dalam Negeri atau ringkasnya KDN YB Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein lebih suka memberi amaran demi amaran kepada pihak-pihak yang cuba, telah dan akan membuat kacau bertujuan mengganggu ketenteraman awam tetapi kalau semua amaran yang beliau tidak diendahkan oleh mereka yang suka buat kacau-bilau itu maka tindakan yang diambil DS Hisham hanyalah berdiam diri saja 'tunggu dan lihat' itu saja.

Dan begitu juga halnya dengan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kepenggunaan YB Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang suka sangat bagi amaran demi amaran kepada para peniaga khususnya supaya jangan sesuka hati menaikan harga barangan keperluan asas dan sebagainya kepada pengguna namun apa yang terjadi disebaliknya ialah harga berbagai-bagai jenis barangan termasuklah bawang merah kerapkali mengalami kenaikan harga.

Di Sarawak saja harga gula, teh, kopi, minyak masak dan lain-lain lagi semua sudah naik. Bulan lepas saya turun ke sebuah Supermarket beli bawang merah dan harga sekilo sudah naik kepada RM9.50 dan pada hari ini harga bawang merah telah dinaik lagi sebanyak RM4 menjadikannya RM13.50 mungkin diseluruh bandar dalam Sarawak.

Kenaikan harga seliter petrol serta diesel benar-benar telah membebankan dan ditambah lagi dengan kenaikan harga barang keperluan lainnya seperti beras dan banyak lagi akan terus menjejas ekonomi keluarga yang sebelum ini biasa dengan harga yang lama berpatutan dengan gaji yang mereka terima tetapi semua itu sudah jauh berbeza apabila gaji begitu payah untuk naik tetapi harga barangan pulak yang terus menerus saja naik...Huh!!!

Jadi apa lagi yang mampu kita nak bagitau dengan menteri yang bertanggungjawab dalam isu kenaikan harga barang ini ? Kita mohonlah agar YB Datuk Seri Ismail Sabri bantu kami rakyat, pantau segera kedai-kedai yang menaikan harga barang sesuka hati mereka, dahulukan kebajikan rakyat...kami tak mampu lagi bertahan dengan harga barang yang tiap kali melambung harganya sedangkan gaji kami dalam 2 tahun pun amat sukar untuk dinaikan...

Kepada menteri ini..janganlah selalu sangat bagi amaran kepada peniaga..bertindaklah mengikut bidang tugas yang ada supaya rakyat tidak terus menderita dan janganlah simpan idea untuk suruh rakyat tanam bawang putih sendiri di rumah tapi carilah jalan bagaimana cara untuk menahan kenaikan harga barang dari terus berlaku...

Zuraidah Kamaruddin mahu supaya dirogol secara bergilir-gilir !

Pasal Ahli Parlimen PKR Ampang ini, YB Zuraidah Kamaruddin saya suka juga menulis kerana bagi saya beliau dengan Ahli Parlimen Pokok Sena YB Mahfuz Omar sama saja serupa walaupun berbeza. Serupa kerana kedua-duanya wakil rakyat dalam Pakatan Haram Pembangkang punya tabiat yang hampir sama, mulut murai tetapi cuma bezanya dari segi jantina, Zuraidah perempuan manakala Mahfuz pula lelaki.

Bloggers yang lain juga suka menulis tentang beliau ini, misalnya Cucu Tok Selampit dengan "kalau bukan bermulut celupar bukan Zuraidah namanya" dan Brave Heart or Beranikan Hati ada artikel khas buat Zuraidah dengan judul istimewa "Zuraidah Kamaruddin mulutnya macam jubur, juburnya pula tentu macam mulut ayam" sementara saya pula memilih satu tajuk yang agak mengejutkan sepertimana saya terkejut dengan tuduhan rogol yang ditujukan kepada Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Kesenian YB Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim baru-baru ini.

Dalam isu fitnah rogol terhadap Datuk Seri Rais, YB Zuraidah begitu terdesak untuk mendesak Datuk Seri Rais agar segera meletakkan semua jawatannya atas alasan adalah disebabkan tuduhan tersebut jadi inilah sebabnya mengapa Zuraidah Kamaruddin begitu bersungguh-sungguh mahu supaya Datuk Seri Rais Yatim segera melepaskan semua jawatan yang disandangnya sekarang.

Tetapi sayangnya, Zuraidah terlupa akan satu perkara iaitu berkenaan dengan boss dia sendiri dalam PKR yang juga Ketua Pakatan Haram Pembangkang di Parlimen Anwar Ibrahim yang kini sedang berdepan dengan tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya dua tahun lepas.

Kenapa pulak Zuraidah tidak nampak perkara ini ? Kenapa sejak dari dulu Zuraidah tidak pernah mahu menggesa agar Anwar Ibrahim jangan bertanding di Permatang Pauh dan apahal pula Zuraidah Kamaruddin langsung tidak berani mendesak supaya Anwar Ibrahim segera melepaskan jawatan sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh, meletak jawatan sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen ?

YB Zuraidah Kamaruddin harus terlebih dulu berbuat demikian dari dalam parti mereka sendiri sekiranya mahu orang dari parti lain supaya mendengar desakan yang beliau buat. Betullah kata pepatah orang dulu-dulu "kuman di seberang lautan Zuraidah nampak, tetapi gajah Afrika di depan mata Zuraidah tidak nampak tak nampak pula" pelikkan !

YB Zuraidah tak tau ke yang Datuk Rais setakat ini hanya kena tuduh dan fitnah saja malah wanita Indon yang dikatakan kononnya telah dirogol oleh Datuk Seri Rais sudahpun menafikan segala tuduhan berkenaan maka itulah sebabnya buat semenatara waktu beliau tidak perlu untuk meletakkan sebarang jawatannya baik dalam parti mahupun dalam kerajaan tidak seperti Anwar Ibrahim yang kini sedang berhadapan dengan siri perbicaraan kes liwatnya di Mahkamah Malaysia.

Kenapa juga harus Indonesia yang Safee Sali pilih sebagai tempat untuk berhijrah ?

Saya rasa anda semua tahu bahawa burung walit yang terkenal kerana nilai komersil sarangnya dipasaran antarabangsa sebelum ini yang begitu banyak terdapat di negara Indonesia sehinggakan rumah atau bangunan tinggi yang dibina khas tempat burung berkenaan membuat sarang begitu mudah untuk kita temui kelihatan disepanjang jalan baik di kampung mahupun berdekatan dengan kawasan bandar di negara tersebut namun atas sebab yang tidak diketahui, burung walit kini sudah semakin banyak terbang berhijrah ke sebelah Malaysia terutamanya di Sarawak, Brunei dan di Sabah.

Di Sarawak saja pembinaan rumah atau bangunan-bangunan tinggi yang menyerupai bangunan premis perniagaan sudah boleh dilihat berdiri dengan megahnya di sepanjang laluan jalanraya di kampung-kampung dan juga di bandar dalam negeri ini. Rumah atau bangunan yang didirikan lengkap dipasang dengan cakera ataupun disc player yang berfungsi sebagai daya tarikan kepada burung walit ini untuk datang dan masuk ke dalam rumah berkenaan apabila lagu berupa bunyi burung tersebut dimainkan melalui pembesar suara khas.

Itu sedikit kisah penghijrahan burung walit. Saya tidak kisah samada ianya mahu berhijrah ke mana biarkan saja sebab itu semua kuasa alam dan setiap haiwan pasti mempunyai sebab yang tersendiri mengapa mereka mesti berhijrah dan kita pasti tidak akan tahu apa jawapannya secara tepat walaupun kajian demi kajian terus dilakukan.

Berbalik kepada tajuk artikel seperti yang di atas, sebenarnya saya kurang faham apakah kesanya terhadap semangat patriotik kepada negara sekiranya hasrat pemain muda kebanggaan kita iaitu Mohd Safee Mohd Sali yang mahu berhijrah ke Indonesia dan bermain dengan kelab Perkib Bandung akan menjadi nyata.

Semua orang tahu bahawa bergiat didalam bidang sukan juga adalah salah satu daripada cara untuk menunjukkan cinta dan kasih sayang setiap individu kepada negara iaitu di negara mana yang mereka menjadi warganya apabila mereka terlibat mewakili pasukan kebangsaan negara masing-masing ke temasya sukan antarabangsa.

Tetapi kita tidaklah bertujuan untuk menentang hasrat Mohd Safee hendak berhijrah bagi meningkatkan lagi corak permainan beliau, namun kalau iyapun dia harus melihat kepada banyak perkara yang lain seperti soal maruah negara kita, soal penyokong sukan bolasepak tanahair, soal harapan seluruh rakyat Malaysia yang mahu melihat negara ini kembali menjadi sebahagian daripada kuasa bolasepak Asia bersama beberapa negara Asia yang lain sebelum memenuhi kehendak pihak yang ada di Indonesia.

Sebelum ini lagi negara kita sentiasa menjadi sasaran maki hamun, fitnah serta bermacam-macam jenis propaganda oleh pihak yang tidak bertanggungjawab di Indonesia sehingga menyebabkan hubungan antara rakyat sesama rakyat dan juga hubungan antara kerajaan sesama kerajaan seringkali terganggu dan ini harus juga di ambilkira dalam membuat sebarang keputusan.

Apa yang sangat penting ialah sebagai rakyat, kita harus utamakan tentang maruah dan kedaulatan negara kita, jangan biarkan rakyat negara asing sesuka hati mereka untuk mencabul kedaulatan serta mencemar maruah dan nama baik negara kita. Saya bimbang sekiranya suatu hari nanti apabila timbulnya perkara yang tak terduga seperti contohnya Mohd Safee tidak menghabiskan kontrak sepertimana yang telah ditandatangani, gaji beliau sebagai pemain profesional disana dibekukan atas alasan yang bermacam-macam dan sebagainya lagi, bukankah itu semua nanti boleh mencetuskan semula keadaan yang panas di sebelah pihak Indonesia yang pastinya menyakitkan hati kita semua sebagai rakyat Malaysia.

Saya harap Mohd Safee pertimbangkanlah keputusan sebaik mungkin, pilihlah kelab-kelab bolasepak dari negara lain yang nyata lebih bagus mutu permainan serta pengurusan mereka dan apa yang mustahak ialah negara berkenaan tidak pernah ada niat untuk bermusuh dengan Malaysia.

Arkib Blog